Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/07/2021
Artă & Cultură / Performing arts

Gabriel Bebeșelea a primit titlul de Ambasador onorific al Sibiului: ”Orașul mi-a oferit șansa să fac parte din această cultură de secole”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Gabriel Bebeșelea a primit titlul de Ambasador onorific al Sibiului: ”Orașul mi-a oferit șansa să fac parte din această cultură de secole” Share Gabriel Bebeșelea a primit titlul de Ambasador onorific al Sibiului: ”Orașul mi-a oferit șansa să fac parte din această cultură de secole”


Gabriel Bebeșelea a primit titlul de Ambasador onorific al Sibiului, din partea Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), în cadrul evenimentului Gala AIOS. Titlul a fost înmânat de Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Dirijorul Gabriel Bebeșelea este considerat de către specialiștii din întreaga lume, la numai 33 de ani, drept unul dintre cei mai talentați dirijori născuți în România în ultimele decenii. S-a născut la Sibiu, într-o familie unde muzica a fost principalul domeniu de studiu. După ce a susținut licența la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și masterul la Universitatea Națională de Muzică din București, obține în 2018 titlul de doctor în muzică „summa cum laudae” și iși continuă studiile postuniversitare la Viena, în cadrul Universității de Muzică și Arte ale Spectacolului. Acesta este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, director muzical și dirijor principal al Filarmonicii Naționale a Macedoniei de Nord și dirijor principal al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, dar s-a aflat la pupitrul unor orchestre precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, State Academic Symphony Orchestra of Russia „Evgeny Svetlanov”, Orchestra Natională Filarmonică Rusă sau Singapore Symphony Orchestra.

”Vă mulțumesc foarte mult pentru cuvintele extrem de calde pe care mi le-ați adresat”, s-a adresat Bebeșelea primarului Astrid Fodor: ”Aș dori să mulțumesc în primul rând orașului pentru că mi-a oferit șansa să fac parte din această cultură de secole. Asta m-a împins spre acest lucru pe care-l fac cu multă pasiune. Mă simt foarte norocos că m-am născut în Sibiu și, așa cum ați spus și dumneavoastră, mă simt foarte norocos că am putut să muncesc în acest domeniu în care pasiunea m-a condus, iar orașul mi-a oferit destul de multe lucruri. Mulțumesc AIOS pentru truda lor, pentru că proiectele Asociației sunt extraordinare și fac orașul nostru absolut de neuitat”, a remarcat Gabriel Bebeșelea.

Gabriel  Bebeșelea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii și este  responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În anul 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul „Musica Ricercata”, format din muzicieni români și străini pe care îi promovează în întreaga lume. Este, de asemenea, organizatorul festivalului de muzică clasică ce are același nume, bazat pe manuscrise ale compozitorilor transilvăneni Johann Sartorius, Johann Knall, Anton Hubatschek, Martin Polder, descoperite în arhivele din Sibiu chiar de către dirijorul Gabriel Bebeselea.

„Chiar dacă eu nu mai locuiesc de mai bine de un deceniu în România, țin o strânsă legatură cu țara. De fiecare dată îmi place să vorbesc despre Sibiu, orașul în care m-am născut și orașul în care am copilărit, pentru că eu cred că dirijatul nu e doar despre muzică, dirijatul este de fapt un cumul al experiențelor trăite în viață” , a conchis Gabriel Bebeșelea.

*Titlul de cetățean de onoare al Sibiului a mai fost primit în trecut de Maria Moga (2019 – doamna cărților, librar în cadrul Librăriei Humanitas), Ortrun Rhein (2018 – directoarea Centrului de Îngrijiri Paleative Hospice „Dr. Carl Wolff”), Mircea Bulboacă (2016 – om de afaceri), Lia și Dan Perjovschi (2015 – artiști), Emil Hurezeanu (2014 – jurnalist) și fostul consul al Germaniei în Sibiu, Thomas Gerlach (2013).

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.