Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/07/2021
Artă & Cultură / Art Expo

Expoziţia ”Ecouri medievale” aduce în actualitate simbolistica breslelor Bistriței, la Muzeul Național Brukenthal

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Expoziţia ”Ecouri medievale” aduce în actualitate simbolistica breslelor Bistriței, la Muzeul Național Brukenthal Share Expoziţia ”Ecouri medievale” aduce în actualitate simbolistica breslelor Bistriței, la Muzeul Național Brukenthal


Expoziţia cuprinde piese din colecția de tapiserie, a secției de Artă Contemporană a Muzeului Bistrița și își propune să aducă în actualitate simbolistica breslelor Bistriței, prin ceea ce au avut ele mai rafinat, grandios și misterios. Aceste lucrări au fost realizate de către studenții de la trei universități de artă din București, Iași și Cluj-Napoca, care au participat la tabăra organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud de creație ,,Etno – design – între mimesis și așteptare”.

Tema abordată care a stimulat creativitatea tinerilor artiști a fost inspirată din stemele și steagurile breslașilor judeţului Bistrița-Năsăud.

Breslele bistrițene au avut un rol fundamental în dezvoltarea orașului, iar cetatea Bistriței a fost construită prin organizarea tuturor breslelor din oraș. Legat de acest cadru, se poate sublinia faptul cӑ heraldica a fost o parte intrinsecă a paginii regatului european medieval, fiind apoi adaptată treptat pentru a servi națiunilor, orașelor, bisericii și breslelor. În urma atelierelor au fost recreate, interpretate și compuse steaguri de breaslă într-o manieră originală, steaguri personalizate de tip unicat transpuse ȋn material cu ajutorul tehnicilor specifice mediului textil contemporan, dar și al celor aparţinând tradiţiei epocii medievale.

Discutăm despre simboluri ale culturii și civilizației săsești, definitorii pentru identitatea acestui spațiu. Vorbim despre steaguri de breaslă regândite într-o măiestrie originală, prin tehnica broderiei, a împâslirii lânii și colaj textil. Lucrările au compoziţiile de factură decorativă și sunt realizate cu ajutorul diverselor tehnici specifice artei textile: procedee de împâslire a lânii, colaj textil și broderie manuală, transfer termic, termofixare, imprimarea cu ștampilă și șablon, serigrafie, patchwork, quilting, imprimare cu peliculă termocolantă.

Steagurile au ca sursă de inspirație stemele breslelor: fierarilor, ceaprazarilor, berarilor, pantofarilor, olarilor, constructorilor arhitecţi, aurarilor, argintarilor, țesătorilor, cizmarilor, lemnarilor, măcelarilor, croitorilor, rotarilor, cuțitarilor, săbierilor și tâmplarilor.

Așadar, vă invităm la o fascinantă cӑlӑtorie dintre trecut și prezent, ca formӑ și conţinut și să descoperiți expoziția de artӑ textilӑ care ilustreazӑ metaforic și simbolic, tabloul actualizat al lumii breslașilor din zona Bistriţa.

 

Expoziția: Ecouri medievale

Locul de desfășurare: Sala de expoziții temporare, Palatul Brukenthal, Piața Mare, nr.4

Vernisaj: Joi, 29 iulie 2021, ora 13:00

Durata: iulie – august 2021

Organizatori: Muzeul Național Brukenthal, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Curatori: dr. Alina Ilia, dr. Alexandru Constantin Chituță

Expoziție realizată în cadrul proiectului Axele Culturale Brukenthal

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.