Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/07/2021
Artă & Cultură / Performing arts

Turneul internaţional Stradivarius s-a deschis la Brukenthal

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Turneul internaţional Stradivarius s-a deschis la Brukenthal Share Turneul internaţional Stradivarius s-a deschis la Brukenthal


Luni, 26 iulie 2021, zi în care s-au aniversat 3 secole de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, Sibiul și Muzeul Național Brukenthal s-au aflat în sărbătoare.

Turneul internaţional Stradivarius s-a deschis la Brukenthal

După deschiderea expoziției de dimineață, Brukenthal, un european timpuriu, seara zilei a fost rezervată pentru un extraordinar concert susținut de Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder – Voicu și pianistul Josu de Solaun intitulat Odă Bucuriei, deschizând astfel la Sibiu a IV-a ediție a Turneului Internațional Stradivarius.

Concertul susținut la Muzeul Național Brukenthal a reprezentat și o premieră muzicală prin interpretarea la vioară și pian a Simfoniei a IX-a compusă de Ludwing van Beethoven.

Turneul internaţional Stradivarius s-a deschis la Brukenthal

Cu acest prile, Alexandru Tomescu a afirmat: ,,Am venit din nou la Sibiu, la Muzeul Național Brukenthal la invitația bunilor prieteni și a lui Alexandru Chituță. Am un privilegiu să pot cânta, împreună cu bunul meu prieten, pianistul Josu de Solaun, această simfonie. Este extrem de solicitantă, nu doar muzical, ci și fizic și mental – durata ei, uriașă  în epocă, impresionează și astăzi, în epoca grăbită a celor 30 secunde ideale pe social media, prin proporțiile cosmice ale dimensiunilor sale.”

Alexandru Chituță, șeful secției Marketing a Muzeului Național Brukenthal a declarat: ,,Cred că a fost cel mai frumos final al unei zile dedicate Baronului Brukenthal, o zi, o aniversare care s-a terminat cu Oda Bucuriei – Imnul Europei. Îi mulțumim lui Alexandru Tomescu și echipei Stradivarius și Fundației culturale Remember Enescu pentru colaborarea extraordinară și pentru faptul că au acceptat ca în acest an acest Turneu internațional Stradivarius să înceapă aici la Sibiu, iar de aici din mijlocul țării, muzica să cucerească lumea și să ne înfrumusețeze viața. Pentru o personalitate europeană, Brukenthal, dintr-un muzeu european, Muzeul Național Brukenthal, astăzi acordurile unei vioare europene Stradivarius a prin viață prin măiestria unui celebru violonist european Alexandru Tomescu interpretând Imnul Europei.”

La începutul concertului Alexandru Tomescu a primit ca semn de apreciere și mulțumire o lucrare Samuel von Brukenthal, realizată la Muzeul Dürer din Germania de către artista Sofia Frankl pentru expoziția 3 secole Brukenthal, colecția George Șerban, deschisă la Sibiu în luna iunie a acestui an.

Turneul Internațional Stradivarius este organizat prin  susținerea financiară a BRD, Enel, Popovici Niţu Stoica și Asociații, iar parteneri locali din Sibiu sunt Hotel Ramada, Boromir și Asociația Culturală Octavian Smigelschi.

 

Foto Răzvan Negru

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.