Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/07/2021
Artă & Cultură / Carte

RELAX: Cărți bune de luat pe plajă

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii RELAX: Cărți bune de luat pe plajă Share RELAX: Cărți bune de luat pe plajă


Fiind anotimpul concediilor, vara rămâne ușor în memorie. Se călătorește prin diverse colțuri ale țării sau ale lumii, se petrece intens și, de către cei mai mulți, se caută relaxarea supremă. De regulă, zilele calde se petrec la mare, pe plaje frumoase și atractive, în acea letargie plăcută care învăluie trupurile mângâiate de soare. Oricât de frumos și plăcut ar fi pe plajă în adierea brizei, împătimiții de lectură nu vor renunța nici acum să se delecteze cu o carte bună. De fapt, unii dintre aceștia sunt atât de ocupați în restul anului, încât doar în concedii se pot bucura de volumele pe care de mult timp și-au propus să le citească.

Dezvoltarea personală este foarte importantă. Prin intermediul lecturilor potrivite vei reuși să te cunoști mai bine. Fiind foarte pasionată de acest subiect, vreau să vă recomand trei dintre cele mai bune volume de dezvoltare personală celor care știu că lectura relaxează și aduce o stare de bine.

CELE CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII, Gary Chapman

RELAX: Cărți bune de luat pe plajă

Prima recomandare abordează tema iubirii, dar nu văzută prin ochii noștri, ci prin ochii persoanei care o primește. Citind această carte vom afla că există „cinci limbaje ale iubirii”. Primul limbaj este intitulat „Declarațiile”. Cuvintele de laudă, de încurajare sau de apreciere sunt foarte importante și de multe ori, după o perioadă de timp uităm să le mai folosim. De ce să renunțăm la armonia din cuplu dacă un mijloc atât de accesibil ne poate scoate dintr-un impas? Apreciază persoana de lângă tine și spune-i acest lucru. Ea va fi extrem de fericită, iar relația echilibrată. Al doilea limbaj este „Timpul petrecut în doi”. În acest capitol vom înțelege că nu doar statul fizic împreună este important, ci un timp de calitate petrecut cu partenerul, în care amândoi să fiți „prezenți”. Al treilea capitol se numește „Darurile”. Lucrurile simple, făcute din inimă, sunt cele mai frumoase cadouri și potențează iubirea. Nu înceta niciodată să îți surprinzi persoana iubită, iar dragostea va fi mai intensă decât în prima zi. A patra parte face referire la activitățile zilnice și se numește „Serviciile”. Nu există treburi pentru bărbați și treburi pentru femei. Am ajuns și la ultimul capitol, cel cu numărul cinci, „Contactul fizic”. Adu-ți aminte de acei bătrânei care și după 60 de ani de căsnicie se plimbă de mână pe stradă. Ei sunt dovada că iubirea nu are vârstă, iar acel „contact fizic” a fost atât de important pentru a menține dragostea vie. Nu este suficient să iubim o persoană, trebuie să știm cum să îi arătăm afecțiunea, iar citind această carte sunt sigură că vei reuși să îți exprimi sentimentele pe înțelesul persoanei iubite.

ARTA SUBTILĂ A NEPĂSĂRII, Mark Manson

RELAX: Cărți bune de luat pe plajă

Mizând pe cercetări științifice și anecdote plasate inteligent, Mark Manson a pus la cale un ghid revoluționar printre cărțile de dezvoltare personală. De multe ori ni se spune că cheia este să fim pozitivi… însă adevărata provocare a vieții, cea care duce spre pozitivism, este capacitatea noastră de a învinge orice obstacol. Autorul abordează multe teme, de la durere – și utilitatea ei în viață; paradoxul fericirii; cum trebuie să alegi pentru ceea ce vrei să lupți; la faptul că în unele situații e mai bine să fii mai puțin sigur pe tine și cum eșecul este calea spre evoluție. Acestea sunt doar câteva din ideile lui Manson, toate susținute de cercetări, povești amuzante despre sine și istorisiri care deși pot părea fară legătură la început, ajungi să vezi substratul și conexiunea între subiecte. Cartea „Arta subtilă a nepăsării” te va ajuta să-ți găsești curajul, încrederea și, mai ales, să-ți cunoști limitele. Pe scurt, să duci o viață fără compromisuri, o viață ancorată în prezent. 

ÎN CĂUTAREA FERICIRII, Daniel Gilbert

RELAX: Cărți bune de luat pe plajă

Daniel Gilbert a scris o carte care se dorește a fi o călăuză pentru cei care caută fericirea. Poate că mulți zâmbesc ironic la vederea unei astfel de afirmații dar volumul este fundamentat pe studii științifice. Mai mult de atât, doi psihologi foarte cunoscuți recomandă lectura cărții, Daniel Goleman și Daniel Kahneman. Scrisă într-o manieră ușor de parcurs, presărată cu un umor surprinzător pentru unii când se referă la un psiholog, cartea aduce în prim plan fenomene și procese psihologice despre care am învățat la școală, dar care poate atunci au fost explicate într-un limbaj științific și greu de înțeles. Autorul se axează pe procesul imaginației, al memoriei și pe sentimentele de (in)satisfacție ca sursă a fericirii veșnice și/sau trecătoare. Se explică foarte clar care sunt greșelile pe care le fac oamenii și nu se prezintă doar niște ”rețete ale succesului în căutarea fericirii”. Exemplele și analogiile făcute de autor se raportează la viața de zi cu zi, fiind prezentate situații cu care fiecare dintre noi se poate întâlni.

Evident, lista cu cărți recomandate de citit pe plajă se poate extinde masiv, însă cele trei cărți menționate anterior nu pot lipsi. În concluzie, din geantă pregătită pentru plajă nu trebuie să lipsească o carte pentru suflet și o cremă de protecție pentru corp. 

Text de Cristina D. Manta

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.