Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/07/2021
Muzică Viața Orașului

Muzica, arta de care Brașovul are nevoie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Muzica, arta de care Brașovul are nevoie Share Muzica, arta de care Brașovul are nevoie


Am avut noroc de faptul că m-am născut într-o familie de melomani. Ar fi fost și mai fain dacă ai mei erau muzicieni, dar nu pot avea chiar tot norocul din lume. Acest lucru a însemnat foarte mult pentru cum am perceput eu lumea din copilărie, până acum la aproape 34 de ani. Imediat după revoluție, au început să apară și la noi casete cu muzică foarte bună care afară deja era la statutul de legendă. Adormeam cu The Doors, The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, Phoenix. Primele mari reușite pentru un mic fan de rock clasic au venit pe la vârsta de șase ani, atunci când am primit „Grammy-ul” copilăriei mele: o legitimație de membru de onoare într-un bar de rockeri numit Panda, care astăzi, din păcate, numai există.  Frații mei mai mari mă duceau acolo, probabil, în speranța că vor impresiona vreo fată cu figura mea de Robert Plant în miniatură. Am ajuns în această situație fascinantă, datorită faptului că știam toate versurile pieselor care cântau în difuzoarele acelei cârciumi. O lungă perioadă a urmat în care spuneam tuturor obsesiv că sunt membru de onoare la Panda. Nu părea nimeni impresionat. Peste ani am înțeles faptul că prin muzică sau cu ajutorul ei poți ajunge în locuri diverse, că poți cunoaște oameni de toate categoriile sociale și că poți lega prietenii pe viață.

Nu putem trăi fără muzică. Orice lucru din jurul nostru care sparge liniștea produce o muzicalite, o notă fadă. Poeta americana Maya Angelou spunea că tot ce există în univers are un ritm, totul dansează. Unii muziceni au fost inspirați de bâzâitul muștelor, Beethoven a compus Simfonia a Cincea după ce proprietarul casei în care locuia bătea insistent și tare la ușă atunci când venea să încaseze banii de chirie. Lucrul pe care eu îl găsesc fascinant este faptul că muzica îți oferă nenumărate moduri, prin stilurile existente, de a-ți crea o stare care să te ajute să acoperi zilele alea în care nu ai neapărat cel mai bun tonus. Un alt lucru interesant este că nu există un singur tip de muzică bună. Aceasta diferă de la om la om. Fiecare persoană inițiată sau neinițiată în această disciplină artistică poate avea conceptul de muzică bună diferit față de altele. Polemicile pe seama faptului că doar muzica veche e mai bună și că cea nouă și-a pierdut din creativitate există de foarte multă vreme. S-a întâmplat asta și atunci când au apărut Rock & Roll-ul, Blues-ul, Jazz-ul. Probabil că și cei care ascultau muzică renascentistă au avut de comentat atunci când muzica pe care azi o numim noi clasică a început să aibă adepți. E drept că dacă este să comparăm perioada anilor `60, `70, `80 cu ce se întâmplă acum vom ajunge la o concluzie dureroasă. Că muzica s-a schimbat în rău. Dar asta doar la nivel de mainstream. Chiar și acum, în 2021, se face muzică bună, poate mai multă ca în trecut, doar că vremurile în care trăim au alte cerințe, astfel că echivalentul actual al pieselor faine vechi nu mai ajung la fel de ușor în topuri cum o făceau înainte, deși suntem într-o perioadă în care informația „se deplasează” într-o secundă în orice colț al lumii.

Și în Brașov se face și s-a făcut muzică bună. Nu vom include în următoarele rânduri muzicieni sau formații care provin din orașul nostru și care sunt consacrați deja pe plan național și internațional, ne vom axa pe ceea ce avem în prezent, pe ce compune generația nouă.

Ca în orice altă latură artistică din țara noastră, muzică suferă în continuare, deși ea este prezentă în orice loc, fie că vorbim despre magazine, baruri sau autobuze. Totuși asta nu i-a descurajat pe artiștii brașoveni.

Proiectul unuia dintre cei mai buni tineri chitariști din oraș, Robert Watzatka, numit simplu Watzzy, este unul care dovedește că nu contează că nu prea se fac bani din muzică la nivel local și că pasiunea va triumfa în fața oricăror opreliști.

Watzzy este un multiinstrumentist, care a pornit, evident, tot de la coveruri. În prezent, sub acest nume a lansat în 2019 albumele „Pamela”  și „F.A.N.  Sessions”.

Midnight Buzz este o trupă fondată în 2018, care abordează genurile funk, new-jazz, fussion și groove. Foarte important este faptul că aceștia cântă doar piese proprii.

Ca să-i citez: „alternam momente chill cu parti energice, din spusele publicului, dinamica pieselor noastre surprinzand mereu”.

Alexu & The Voices Inside este o formație Indie Rock din Brașov. Inițial, proiectul muzical a început ca un „one-man-show”, cu Alexu scriind muzică și folosind pedale de looping, lucru care s-a întâmplat din 2016 până în 2020.

Pandemia l-a făcut pe frontman-ul grupului să reconsidere „traseul” astfel că acum vocile sunt și înăuntru și în afară, într-o trupă în adevaratul sens al cuvântului.

Bulz Brotherz este unul dintre proiectele inedite. Se bazează pe îmbinarea a două sau mai multe stiluri diferite.

Pe YouTube găsiți exemplul cel mai concludent la piesa „Chewleandra”. Mott-ul lor este: „Sex, Bulz & Rock & Roll.

În final, vorbim și despre cea mai cunoscută trupă din Brașov pe scena de metalcore, W3 4R3 NUM83R5 (WE ARE NUMBERS).

Trupa există din 2014, a lansat un album în aprilie 2018 numit „NUM83R5”. Formatia lucrează la al doilea material discografic ce va fi lansat în 2022.

În următoarele săptămâni, pe site-ul Zile și Nopți Brașov vor apărea interviuri cu membrii acestor formații.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută