Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/07/2021
Artă & Cultură / Performing arts Viața Orașului

Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu Share Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu


Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu

În cel mai auster birou pe care l-am văzut vreodată, am vorbit o oră cu managerul Filarmonicii din Brașov. Foarte deschisă discuția, despre inițiative noi și un management diferit, date de anii de studiu la Viena ai lui Ioan Dragoș Dimitriu și de o anumită dorință de a face lucrurile diferit.

Am observat că felul în care sunt scrise postările acum în Social Media e diferit, cred că Filarmonica e singura instituție de cultură brașoveană care postează bilingv, în română și engleză. Ceea e foarte fain, cum de o faceți?

Muzica e un limbaj universal în primul rând. În perioada anului trecut, pandemică, am analizat profilul de Social Media și am văzut că avem mulți urmăritori care sunt străini. Așadar fiind vorba de adresabilitate am vrut ca ea să fie cât mai facilă pentru toți cei care ne urmăresc, nu doar pentru brașoveni sau nu doar pentru românI. Noi dorim să ne adresăm și turiștilor care vizitează orașul sau județul și desigur expaților, deoarece este o categorie importantă de oameni care poate vor să vină la concertele noastre și care sunt în număr din ce în ce mai mare în Brașov.

În foaierul mic, a fost găzduită un timp o galerie de artă, pare că acest val de reinnoire și de transformare a spațiilor Filarmonicii nu e accidental, ci se dorește o constantă, nu?

În foaierul mic a fost o galerie, e expoziție de pictură, iar în viitor dorim să contactăm și alți artiști care să expună. În foaierul mare, deoarece Muzeul de Științe a rămas fără casă, am decis să-l găzduim. De altfel în sala mică de concerte a Filarmonicii a funcționat un timp Cinemateca, lucru care sperăm să poată fi continuat în viitor, ca alternativă pentru iubitorii de cinema la cinematografele din mall. Eu am văzut multe spații de acest gen, de concerte, sau galerii care pot lua viață și găzduind un alt fel de artă decât cel pentru care e construit. Mi se pare important ca spațiile să fie folosite de orice creator în beneficiul comunității, cât mai amplu și divers.

Am observat că similar politicienilor, folosești des cuvântul ”comunitate”. De ce e important pentru tine acest cuvânt sau ceea ce reprezintă el?

Eu fac parte din comunitatea brașoveană în primul rând, din cea a artiștilor, este foarte important pentru mine acest lucru. Este vorba de ajutorul reciproc pe care ni-l putem acorda atunci când avem nevoie. La Filarmonică doresc să creștem o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, să fie un loc unde lumea vine, se bucură de un concert, la pauză de un pahar de prosecco și un finger food, timp în care stă de vorbă cu alți oameni cu care împărtășește experiențe comune și apoi revine la concert, la partea a doua. Comunitatea asta e importantă, creează legături care sunt foarte importante pentru dezvoltarea orașului.

Nu e o comunitate foarte sofisticată aceasta căreia tu te adresezi?

Cred că e o percepție greșită asta și e locul unde avem de lucrat. Lumea se sperie de concerte sau de muzică clasică, însă e păcat. Oamenii ar trebui să vină la concerte oricum, măcar pentru o singură dată să vadă cum e de fapt. Nu contează cum vin îmbrăcați, indiferent dacă vin în blugi prima dată, e posibil să le placă și data viitoare să vină îmbrăcați elegant. E posibil să le placă și să revină constant. Însă nimeni nu are de unde ști până nu încearcă, nu cred că muzica poate fi sofisticată, depinde doar cât de obișnuiți suntem cu ea.

Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu

Poate că acest lucru, felul în care se îmbracă spectatorii, orchestra, soliștii, obligă la o anume atitudine, însă tu spuneai că vrei să scoți Filarmonica și în afara sălii de concert cum deja ai făcut-o la Poiana Narciselor, unde spectatorii pot veni îmbrăcați diferit.

În vara asta, în fiecare săptămâna din iulie și din august chiar și în septembrie, Filarmonica va avea concerte în spații publice, în Piața Sf Ioan va fi o scenă unde vom avea concerte în toată stagiunea estivală. Iar concertele nu vor fi doar de muzică clasică, vor fi și de jazz, sau de muzică de film. Avem colaborări interesante de-a lungul întregii veri pe care dorim să le aducem în fața publicului. Următorul concert în aer liber a fost la Șirnea unde am cântat în 23 iunie cu ocazia Zilei Olimpice. Da, cred din momentul în care ieșim cu Filarmonica în stradă, sau în Piață și brașovenii au mai ușor acces la muzică, devine atitudinea față de muzică mai deschisă, oamenii fiind îmbrăcați casual. Sala de concerte are rigorile ei, însă și eleganța aceea e importantă.

E foarte interesantă apropierea asta a ta de natură și a cânta în mijlocul ei, de unde vine această apropiere și grija pentru o viață sustenabilă?

Muzica e inspirată de natură, de fapt tot ce ne înconjoară, tehnologia, științele sunt inspirate de natură. Eu am scris și în proiectul meu de management că vreau să fac acest lucru. Trăim cu toții în acest mediu și e normal să fim atenți la el și să-l prezervăm. Eu sunt un mare iubitor de natură iar Brașovul e foarte ofertant pe partea asta, de ce să nu beneficiem de ea? Aș vrea să ne implicăm și în proiectul acela din Sud, ”Bariera Verde”, vreau să ne alăturăm cât mai multor cauze care au de-a face cu protejarea mediului înconjurător.

Știu că e așa de nicăieri următoarea întrebare, dar care e șansa să cânte David Garrett la Brașov?

Nu se știe niciodată. Poate că vom aveam ocazia să-l avem pe scenă. Însă apropo de artiști cunoscuți, Andrei Ioniță a venit stagiunea asta la Brașov și a cântat două concerte, unul de violoncel și un concert de pian pentru prima dată în viața lui, pe care l-a cântat absolut impecabil. Andrei Ioniță este câștigătorul premiului I la Concursul Ceaikovski care este unul dintre cele mai mari din lume.

Cum a fost anul trecut, greu?

Da, foarte greu. Eu când am cântat anul trecut prima dată într-o sală goală m-am simțiti de parcă aș fi cântat într-un cimitir, unor pietre funerare, nu exista vibrație.

Voi vă hrăniți mult din vibrația sălii, nu?

Absolut. Spectatorii când vin fac terapie aici. Au trăiri diferite, poate sunt unii îngândurați, poate unii sunt stresați, poate unii sunt emoționați, dar toți transpun în sală niște vibrații, care pe noi ne ajută să cântăm.
Cum a fost redeschiderea, cea din februarie?
În februarie am redeschis cu ”Boema” cu care am plecat și la Sibiu, unde am avut o colaborare foarte frumoasă cu Filarmonica din Sibiu și cu Opera Națională din Cluj, o colaborare remarcabilă pe care vrem să o repetăm. A fost una dintre cele mai frumoase inițiative pe care le-am avut, o premieră națională unde trei instituții de cultură s-au întâlnit într-un concert în perioada pandemică.

Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu

Deschiderea asta către comunitate va continua spuneai, vara asta.

Da, vrem să mergem în cartiere, să avem concerte la Bastionul Țesătorilor dacă e posibil, așa cum am spus-o să avem concerte în Piața Sf.Ioan, primul va fi în 3 iulie o seară Mozart, începem cu ceva clasic. Iar pe parcursul verii o să avem invitați diferiți: Filip Papa, Luiza Zan, Horia Mihail, Cristian Orășanu.
Vor fi proiecții de film mut cu acompaniament live, vor fi multe lucruri diferite.

De unde ai tu deschiderea asta? Se datorează faptului că ai făcut facultatea la Viena? Că de abia ai revenit în țară, sau doar faptului că ești foarte atent la tot ce e nou acum în lumea artei și vrei să transpui și la Brașov?

Cred că e un mix. În mod clar faptul că am studiat la Viena și-a pus amprenta asupra stilului meu, însă am și mare curiozitate și atunci sunt atent la tot ce înseamnă nou. De exemplu eu ascult zilnic muzică diferită, de la muzică de acum 2000 de ani, la rock, pop, muzică electronică, muzică clasică, ba chiar uneori mă expun în mod voit și la manele. Pentru că trebuie să știu ce înseamnă muzica acum și cum e ea percepută de către public. Cred că este foarte important ca toți să fim deschiși la feluri diferite de muzică, așa cum vreau ca mult mai mulți și diferiți oameni să vină la concertele Filarmonicii. Educația pe care am primit-o atât în România cât și în afara țării m-au făcut atent la aspecte care poate uneori sunt trecute cu vederea.

Tu ești brașovean, ai absolvit Honterus, nu Liceul de Muzică, nu-i așa?

Am absolvit Honterus, da. Am avut o profesoară minunată de pian, d-na Corina Ibănescu, care mi-a deschis ochii într-un mod în care nu mă așteptam. Am fost extern la Liceul de Muzică până în clasa a opta, a noua și a zecea le-am făcut la Liceul de Muzică și apoi m-am mutat la Honterus care m-a ajutat foarte mult pentru drumul pe care l-am ales în viață. Dânsa m-a îndrumat și să studiez în afara țării, așa am plecat la facultate la Viena.

La Viena după studii, ai asamblat o orchestră nu?

Da, a fost prima mea experiență managerială, mi-am deschis o agenție de impresariat la finele lui 2015 și am organizat o orchestră care se numea ”Ton der Jugend” – Sunetul Tinereții, care a fost una dintre multele orchestre ale Vienei, cu care am avut diferite concerte inclusiv internaționale.

Nu e greu să fii și pianist și manager de instituție?

Îmi place foarte mult. Latura de artist dă echilibrul celeilalte laturi și am nevoie de ea pentru că lucrînd într-o instituție de cultură de stat, birocrația este imensă și inutilă și nu aș putea face față mecanismelor de aici, fără partea artistică. Ea e cea care mă încarcă, cea care îmi dă energie să merg mai departe. Dar îmi place mult să fiu și manager, uneori vin aici primul și plec ultimul, deoarece sunt multe de făcut dar le fac cu plăcere. Mai puțin birocrația, care poate fi mult simplificată și de care nu depinde practic reușita actului artistic. Avem niște inițiative inclusiv în ceea ce privește suplețea a tot ceea ce înseamnă organizarea hârtiilor care sunt puțin necesare pentru a crea, dar pe care trebuie să la completăm.

Am citit că ai niște inițiative în ceea ce privește grija pentru sănătatea angajaților, sau binele lor, ceea ce e un lucru nou în instituțiile de stat.

Am identificat diferite programe de relaxare pentru angajați, un program de genul „minte sănătoasă într-un corp sănătos”, sub forma unor tabere pentru muzicieni și pentru angajați, menite să-i ajute să gestioneze activitatea de zi cu zi, dar și emoțiile și stresul ce se acumulează. Taberele de acest gen sunt deschise de asemenea și pentru comunitate. Cred că e foarte important ca cei care lucrează aici să vină cu plăcere la muncă și să poată crea armonios.

Ai parte de susținere în proiectele tale?

Da. Cel mai mare sprijin îl am de la Horia Mihail, care îmi este și prieten. Însă am parte de sprijin și din partea Primăriei, a Consiliului Județean. Primăria chiar ne-a oferit suport acum când am aplicat pentru un proiect finanțat de AFCN. Eu vreau să aplic pentru cât mai multe finanțări din cele care există pe partea culturală atât pentru a aduce îmbunătățiri spațiului nostru dar și pentru a investi în organizarea unor evenimente pentru brașoveni. Am aplicat la finanțările culturale pe care le-a pus administrația la dispoziție anul acesta și am aplicat în parteneriat cu diverse entități, tocmai pentru că eu vreau să coagulăm partea artistică din oraș.

Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu

În afara Filarmonicii, tu ai fost organizator la TAMTAM Festival și la Festivalul Muzicii de Cameră SoNoRo, deci ai o experiență managerială deja destul de vastă.

Din 2018 am fost numit Artist Manager al festivalurilor Chiemgauer Musikfrühling din Germania și al Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo care s-a desfășurat pe o perioadă de trei săptămâni la București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu. Iar în 2019, alături de pianistul Horia Mihail, am fondat Festivalul TAMTAM la Brașov. De asemenea, începând cu martie 2020, împreună am fondat ScenaVirtualaTAMTAM, prima de acest fel apărută în lume pe perioada pandemiei. Anul trecut TAMTAM a fost primul festival din lume certificat în ceea ce priveşte măsurile de protecţie privind răspândirea noului coronavirus. Ba mai mult, acest eveniment a fost acreditat de o firmă de specialitate din Germania.

Îți place foarte mult TAMTAM, observ 🙂

Ador TAMTAM, pentru că este un festival foarte deschis, un festival care a avut un succes foarte mare și care a însemnat apropierea muzicianului de spectator. Scenele au fost gândite în așa fel încât artistul să poată coborî rapid în mulțime și astfel să fie în mijlocul publicului.

Îți mulțumesc mult pentru interviu, ce vrei să spui comunității brașovene în încheiere?

Să vină la spectacole, să se expună muzicii clasice, să ne descopere. Avem foarte multe surprize pentru publicul nostru iar Filarmonica Brașov este un Ambasador Cultural al ei. TAMTAM se va desfășura și el anul ăsta în perioada 13-15 august, vă aștept și acolo. Mulțumesc și eu pentru discuția avută.

Despre transformarea Filarmonicii Brașov cu Ioan Dragoș Dimitriu

Puteți cumpăra bilete la concertele Filarmonicii:

Bilete Sala Patria, Strada 15 Noiembrie 50A | BILET.ro

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.