După ce a debutat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a apărut în cinematografe în anul 2013 împotriva unei concurențe dure (Frozen, Despicable Me 2, Monsters University), The Croods, comedia animată a lui Kirk DeMicco și Chris Sanders a reușit să facă ceva nebunesc: a câștigat peste jumătate de miliard de dolari. La șapte ani de când DreamWorks Animation a îmbinat ADN-ul francizei Ice Age cu The Flintstones și ne-a oferit The Croods, iese la lumină din peșterile Hollywoodului o continuare. Nicolas Cage, Emma Stone și Ryan Reynolds revin ca membrii de bază ai clanului paleolitic, care se luptă să supraviețuiască în The Croods: A New Age.
Pare a fi o animație chiar mai amuzantă decât predecesoarea sa. În prima peliculă ne-am întors la începuturi: un om de Neanderthal, foarte protector cu familia sa, pe nume Grug (Nicolas Cage) se confruntă cu pericolele lumii exterioare, încât, îngrijorat fiind, își păstrează clanul limitat la o peșteră. Apoi, aventuroasa fiică adolescentă a clanului, Eep (Emma Stone) întâlnește un străin, Guy (Ryan Reynolds), iar familia ei este nevoită să se confrunte cu mentalitatea diferită și inovatoare a celor din exteriorul lumii în care au trăit până în acel moment.
În The Croods 2, membrii renumitului clan se întorc cu o nouă aventură hilară. După ce au supraviețuit evenimentelor filmului original, eroii noștri preistorici (plus unul ceva mai evoluat, și anume Guy) au parte de noi evenimente ce le schimbă cursul vieții. „Filmul continuă într-adevăr din punctul în care Croods 1 a rămas. Familia Croods călătorește prin lume și caută un loc perfect pentru a-l numi acasă. Se confruntă cu tot felul de creaturi și locuri periculoase, dar întâlnesc ceva care cu adevărat îi provoacă și aceasta este o altă familie. O familie mai evoluată, numită Betterman.”, ne menționează regizorul Joel Crawford (Kung Fu Panda, Trolls).
Filmul începe cu o scurtă amintire a istoriei lui Guy și a modului în care a devenit parte a clanului Croods, iar Guy și Eap își încep povestea romantică într-o lume plină de pericole și obstacole. Continuarea The Croods spune într-o oarecare măsură o poveste similară cu cea inițială: o poveste a taților care învață că nu pot fi prea protectori față de fiicele lor, realizând că pericolele lumii sunt o parte esențială a creșterii și a maturizării – Phil Betterman (Peter Dinklage) trece printr-un lucru similar cu fiica lui, Dawn (Kelly Marie Tran), așa cum a făcut Grug cu Eep în primul film. Animația reprezintă și o încurajare sau o morală cum că familiile trebuie să rămână împreună indiferent de ce se întâmplă.
Avem parte de o abordare de genul mai multe glume decât poți duce și o listă compusă din animale drăguțe, animale ciudate și animale nebune, glume despre părul corporal, un mesaj despre importanța familiei, o ușoară satiră a stereotipurilor culturale moderne, sentimente sincere și o lume plină de viață. Regizorul Joel Crawford prezintă toate aceste detalii sub forma unor glume, iar dacă îți sună amuzant modul lui Guy în care învață să folosească toaleta acest film ar putea fi pe placul tău.
Animația din The Croods: A New Age este vibrantă și colorată, iar pericolele din habitatul sălbatic și creaturile prezente în film nu ar trebui să fie oricum prea înfricoșătoare pentru micuții ce se vor uita. Redeschiderea parțială a cinematografelor face posibil ca spectatorii să se bucure și să aprecieze toată atenția acordată designului de producție. Într-o eră nelipsită de caractere animate care mai de care mai inteligente, ce atrag copiii și îi amuză pe adulți în același timp, efectul filmului este unul destul de așteptat: să aducă zâmbete și râsete proaspete pe fețele tuturor. Editorul James Ryan și compozitorul Mark Mothersbaugh au lucrat mult să mențină mesajul poveștii asemănător cu cel din primul film – că forța brută și intelectul sunt reciproc avantajoase și folosirea simultană a acestora este un tot unitar recomandat.
În final, cu toată energia sa hiper-cofeinizată, filmul se reduce la un mesaj relativ simplu: Familiile unite rămân împreună. Aceasta poate fi o morală foarte drăguță și ușor de înțeles pentru copii. Trecând într-un plan mai profund, filmul poate ilustra și o ușoară parodie a diviziunii culturale care afectează America în anul 2020, întrucât țara este împărțită între rudimentarii The Croods și Bettermani, care deși mai evoluați, totuși mai perfizi. Filmul încearcă să arate viziunile ambelor părți, iar această fabulă ar putea chiar să le aducă împreună pentru a conviețui în liniște și pace. The Croods: A New Age pare a fi în cele din urmă o aventură nebună, pe alocuri copilărească, foarte colorată și suficient de distractivă pentru a bucura o zi călduroasă de vară. Pe IMDb este clasat cu 7/10 dar vă las plăcerea de a acorda de unii singuri o notă, asta pentru că vă veți putea bucura de el din 23 iulie în cinematografe.
Text de CARLA SIMINEA
- Newsletter Zile și Nopți: