Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 17/07/2021
Film

TIFF 2021: Filmul românesc va fi „regina balului”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii TIFF 2021: Filmul românesc va fi „regina balului” Share TIFF 2021: Filmul românesc va fi „regina balului”


Anul 2021 va fi unul aniversar pentru TIFF, cel mai mare festival de film din România aflându-se la cea de-a 20-a ediție. El se va desfășura în perioada 23 iulie – 1 august, la Cluj-Napoca, iar „regina balului” va fi filmul românesc – o decizie mai mult decât firească, având în vedere misiunea sa de a promova și susține dezvoltarea cinematografiei autohtone.

Așadar, această ediție va avea în „line-up” un număr impresionant de 45 de titluri de producții românești, dintre care 32 de lungmetraje și 13 scurtmetraje. De exemplu, Competiția Zilelor Filmului Românesc include 12 producții regizate de tineri cineaști, iar printre candidații la titlul de Cel mai bun lungmetraj românesc se află „Otto Barbarul” (r. Ruxandra Ghițescu, Sarajevo 2020), „Tata mută munții” (r. Daniel Sandu, Shanghai 2021), „#dogpoopgirl” (r. Andrei Huțuleac, Moscova 2021), dar și patru documentare, printre care „Holy Father” (r. Andrei Dăscălescu, Sarajevo 2020) și „Noi împotriva noastră” (r. Andra Tarara, Jihlava 2020).

În plus, selecția de film românesc de la TIFF 2021 beneficiază de 13 premiere mondiale, printre care: „Complet necunoscuți” (r. Octavian Strunilă), remake românesc al comediei italiene Perfetti sconosciuti;România sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), un impresionant proiect documentar dedicat naturii din țara noastră, realizat pe parcursul a opt ani, și documentarul foto-roman „Spioni de ocazie” (r. Oana Giurgiu), dar și episodul pilot al serialului HBO „Ruxx” (r. Iulia Rugină) și „Rondul de noapte”, noul film al veteranului Iosif Demian, omagiat la TIFF în secțiunea 3×3.

Iată doar câteva filme de la această ediție (în afară de cele menționate mai sus) pe care n-ar trebui să le ratezi, pentru simplul fapt că nu te vor lăsa indiferent și vor fi un bun subiect de discuții și dezbateri nu doar cu prietenii, dar și cu prietenii de Facebook:

 

Românești

 „România sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache)

Acesta este documentarul care-și propune să-ți arate că țara noastră este cu adevărat deosebită atunci când ieși din zonele urbane și începi să-i explorezi sălbăticia. Este genul de documentar care te va face să fii suspicios și să întrebi: „Sigur a fost filmat în România?”. În același timp e și cel mai amplu documentar realizat în România. Început în 2010, a devenit cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră.

 

„Ruxx” (r. Iulia Rugină)

„Ruxx” este o dramă modernă despre relații și tânăra generație din România, care trăiește într-o țară prinsă între trecut și viitor. Serialul se axează pe personajul titular, interpretat de Raluca Aprodu. Ea încearcă să plece din România și să meargă în Los Angeles, dar viața are alte planuri pentru ea și e atrasă în cel mai mare proiect al șefului ei: campania electorală a soției sale pentru primăria Bucureștiului.

TIFF 2021: Filmul românesc va fi „regina balului”

„Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu)

Filmul prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.

 

Străine

 

„Miss Marx”, (r. Susanna Nicchiarelli)

Inteligentă, pasională și liberă, Eleanor este fiica cea mică a lui Karl Marx. Printre primele femei care au creat conexiuni între temele feminismului și socialismului, aceasta s-a implicat activ în luptele muncitorilor, a fost o voce importantă în lupta pentru obținerea drepturilor femeilor și a militat pentru abolirea muncii în rândul copiilor. În 1883 l-a întâlnit pe Edward Aveling, iar viața ei a luat o nouă turnură.

„Night of the Kings” (r. Philippe Lacôte)

Această producție este deja inclusă pe lista scurtă a filmelor internaționale eligibile pentru Oscar. Acțiunea se desfășoară în interiorul La Maca, un penitenciar în care deținuții fac legea. În mod colectiv, ei și-au construit propria mitologie și coduri morale. Învăluit în mit și ritual, plin de secrete, istorie și imaginație, filmul a avut parte de un parcurs festivalier impresionant, obținând premii importante la multe festivaluri.

„Baby” (r. Juanma Bajo Ulloa)

O tânără dependentă de droguri dă naștere unui copil. Aflată în imposibilitatea de a-și îngriji bebelușul, decide să-l vândă traficanților de copii. Fata va regreta în curând decizia sa și va trebui să-și depășească slăbiciunile și să-și înfrunte cele mai profunde temeri, în încercarea de a-și recupera copilul. Filmul a fost dublu nominalizat la Premiile Goya din acest an.

TIFF 2021: Filmul românesc va fi „regina balului”

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.