Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/07/2021
Viața Orașului

Lucruri pe care le știi doar dacă ești salvamontist, cu Dan Popescu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești salvamontist, cu Dan Popescu Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești salvamontist, cu Dan Popescu


Veșnic pasionat de outdoor, în căutare de adrenalină și iubitor de animale – așa se autodescrie Dan Popescu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu.

 

Lucruri pe care le știi doar dacă ești salvamontist, cu Dan Popescu

 

Ce înseamnă să fii un bun salvamontist? Ca un „inside joke”, noi spunem că un bun salvamontist ajunge la pensie din această meserie. Având în vedere riscurile crescute ale acestei meserii, un bun salvamontist va ști întotdeauna cum să se adapteze fiecărei situații încât el să nu ajungă în postura de victimă.

Experiența pe care o acumulează încă din activitatea sa de voluntar (fiecare salvamontist trebuie să fie minim 2 ani voluntar într-o formațiune salvamont), apoi experiența dobândită în cele 4 școli SALVAMONT, de unde va primi în urma examinărilor atestatul de salvator montan, trebuie să o pună în aplicare la fiecare pas făcut pe munte, la fiecare intervenție și la fiecare sfat dat turistului.

Un bun salvamontist trebuie să fie o persoană polivalentă: să poată îmbina cu succes – schiul, escalada, cunoștințele medicale, rezistență la efort fizic susținut, cunoștințele de orientare și nu în ultimul rând să fie o persoană disciplinată care poate lucra în echipă.

 

Se pot face bani din această meserie în România? NU. Salariile nu sunt cele mai motivante, vârsta de pensionare momentan este 65 de ani, iar beneficii suplimentare sunt 0. Această meserie nu poate fi văzută că și un job normal de la 8 la 16 sau în ture de 12/24 h. Meseria de salvator montan trebuie să fie un stil de viață. Trebuie să te aștepți că poți pleca în intervenție la orice oră și nu știi niciodată când revii acasă. Trebuie să îți placă muntele, să îți placă să schiezi, să escaladezi crește, să vii în sprijinul celor suferinzi și trebuie să îți depășești limitele în permanență.

 

Cât de apreciat este salvamontistul în zona noastră? În primul rând trebuie să înțelegem că Salvamontul nu își face reclamă cu activitatea sa. Noi suntem acolo când e nevoie de noi iar cel mai mult ne apreciază victimele și familiile lor. Din păcate toți văd în salvamontiști niște persoane veșnic în vacanță, care fac drumeții frumoase pe munte. Aceasta, din nefericire, este mentalitatea multora care nu știu cu adevărat ce înseamnă să intervii în zone inaccesibile indiferent de oră sau de condițiile meteo.

Din fericire, Consiliul Județean Sibiu, în a cărui subordine se află Serviciul Public Salvamont Sibiu, înțelege rolul important al Salvamontului și ne bucurăm de sprijinul acordat inclusiv în acești ani de criză. Un rol important în finanțarea activității noastre îl joacă și sponsorii locali sau naționali care vin în sprijinul nostru și ne ajută permanent.

 

Care sunt cele mai importante recomandări pe care le face salvamontistul unui turist care se aventurează în munți? Turiștii trebuie să se informeze temeinic asupra traseelor ce vor fi parcurse. Să aleagă trasee potrivite pentru pregătirea lor fizică (inclusiv a celorlalți participanți la drumeție), să țină cont de condițiile meteo, să se asigure că au bateria telefonului încărcată, o trusă minimă de prim ajutor și o lanternă în rucsac. Desigur ei nu trebuie să uite de echipamentul specific zonei în care vor ajunge.

 

Dacă nu ați fi fost salvamontist, ce meserie ați fi ales? Specializarea mea este aceea de profesor de educație fizică și sport. De-a lungul anilor am fost manager de hotel, manager de evenimente și coordonator logistică în zona evenimentelor publice sau private. Prefer un stil de viață activ și cred că în meseriile enumerate mai sus mă pot regăsi oricând.

 

Autor CRISTINA BĂLĂU

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.