Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/06/2021
Lifestyle

Cinci sfaturi pentru un somn mai bun pe caniculă

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cinci sfaturi pentru un somn mai bun pe caniculă Share Cinci sfaturi pentru un somn mai bun pe caniculă


Citește și:

Pentru a dormi bine și a avea un somn de calitate, specialiștii recomandă ca temperatura din dormitor să nu depășească 19 grade Celsius. Însă, ce faci atunci când afară este caniculă? Căldura excesivă te împiedică să dormi bine, iar acest lucru îți poate afecta starea de sănătate, în general. Iată cinci sfaturi pentru un somn mai bun în perioadele de caniculă.

Cinci sfaturi pentru un somn mai bun pe caniculă

O bună aerisire

Una dintre condițiile esențiale pentru a asigura confortul în timpul somnului este să faci aerul să circule în dormitor. O poți face cu ajutorul aerului condiționat, dar există și alte metode pentru a păstra un minimum de prospețime. Creează curenți de aer lăsând toate ușile și ferestrele ușor deschise, în dormitor și în celelalte camere. De asemenea, un ventilator este probabil una dintre cele mai bune investiții pentru perioadele de caniculă. Și, spre deosebire de aerul condiționat, este mai puțin probabil să te trezești cu dureri în gât dacă îl folosești toată noaptea. 

O monitorizare atentă a calității somnului

Un ceas inteligent este un gadget pe care îl poți folosi pentru a-ți monitoriza somnul. Echipat cu mai mulți senzori care îi permit să-ți măsoare constantele în timp ce dormi, ceasul îți poate monitoriza ritmul cardiac, mișcările, ciclurile de somn etc. Dispozitivul folosește apoi toate aceste informații pentru a analiza calitatea somnului și a detecta eventuale anomalii. Poți lua apoi măsurile necesare pentru a-ți îmbunătăți comportamentul astfel încât să te bucuri de un somn bun și odihnitor. Un smartwatch de la Mobiup poate fi o soluție pentru un somn de calitate și, implicit, o mai bună stare psihică în general. 

O hidratare corespunzătoare

Toți medicii spun că, în perioadele de caniculă, hidratarea corespunzătoare este esențială. Este important să te hidratezi și în timpul nopții, deci pune pe noptieră o sticlă cu apă pentru momentele în care te trezești. Un duș călduț făcut seara, înainte de culcare, îți va permite să te împrospătezi rapid și eficient. În perioadele de caniculă, multe persoane se pot trezi cu membrele umflate, deci o baie rece poate fi eficientă pentru a asigura confortul. Pentru zona feței, dar și pentru restul corpului, poți asigura hidratarea prin pulverizarea regulată a pielii cu apă termală sau simplă de la frigider. Tot la frigider poți păstra comprese umede. Atunci când nu mai reziști din cauza căldurii excesive, folosește aceste comprese pe gât, față, încheieturile mâinilor și picioarelor pentru a te răcori.

Renunțarea la pijama

Dacă ești obișnuit să dormi în pijama, chiar și dacă este o ținută de vară, renunță la ea. Dacă faci parte dintre persoanele care preferă să doarmă acoperite, folosește lenjerii de pat subțiri, din materiale naturale, care asigură răcoare și confort, precum bumbac sau in. Dacă ai părul lung, leagă-l în vârful capului, pentru a reduce fenomenul de transpirație. 

O cină ușoară

Preparatele ușoare te pot ajuta să dormi mai bine. Acest lucru este o consecință a faptului că digestia nu este îngreunată. Ia cina cu minimum trei ore înainte de a merge la culcare. Alege un preparat pe bază de carbohidrați – paste integrale, risotto, quinoa, salată de linte -, cu o porție mică de pește sau carne de pui sau un ou fiert și un produs lactat precum branzeturi proaspete sau iaurt. Alcoolul nu potolește setea, dimpotrivă, deshidratează, pentru că are o acțiune diuretică ce determină corpul să elimine apa prin urină. Deci alege ca băutură pentru cină apa, eventual parfumată cu lămâie sau fructe congelate, ori un ceai rece.

Este dificil să adormi atunci când căldura face aerul să devină irespirabil. Cu măsurile de precauție simple prezentate mai sus, vei putea să dormi mai bine în pofida caniculei. 

Sursa foto: Unsplash

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută