Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/06/2021
Artă & Cultură / Art Expo Viața Orașului

Peste 4.000 de vizitatori la Muzeul ASTRA în weekend-ul în care atracția principală a fost ia: ”În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Peste 4.000 de vizitatori la Muzeul ASTRA în weekend-ul în care atracția principală a fost ia: ”În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate” Share Peste 4.000 de vizitatori la Muzeul ASTRA în weekend-ul în care atracția principală a fost ia: ”În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate”


Muzeul ASTRA a sărbătorit, în weekend trecut, Ziua Universală a Iei. 4.041 de vizitatori au participat la o mulțime de evenimente organizate de conducerea instituției culturale.

Este vorba despre un târg de ii, șapte ateliere demonstrative, interactive, creative, de reinterpretare a tradiţiei cu noile tehnologii de imprimare 3D, ateliere de consiliere: Grijește-ți IA (cu Iulia Teodorescu – restaurator Muzeul ASTRA), ateliere gastronomice, reconstituiri de obiceiuri de Sânziene şi Cununa Secerişului, recitaluri, o plimbare în IE cu doamnele și domnișoarele de la Biciclete Cochete și apoi un picnic în IE, un atelier interactiv de percuţie – ritmurile folclorului românesc și o Horă de Sânziene. Toate acestea au fost puse în scenă în șase locații diferite din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului de către peste 100 de artizani, meșteri și muzicieni.

”Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online ‘La Blouse Roumaine’ a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ,,fenomen” ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen. Așa a apărut această zi specială a anului, Ziua Universală a Iei, în care ne întoarcem la începuturi, retrăim atmosfera luminoasă a satului de demult, cu ulițele sale bătătorite de muncă, dar și cu voia bună pe care țăranul român a știut mereu să o întrețină. Ia, mândra cămașă, a fost haina care i-a însoțit pe ai noștri străbuni și la bine și la rău, iar astăzi ea rămâne un simbol al frumuseții, al feminității și al stabilității, aș spune, judecând după rezistența ei peste veacuri. În fiecare an, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului devine spațiul de celebrare al Zilei Universale a Iei. În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate: de la meșteri populari la designeri, artiști sau Biciclete Cochete”, spune Ciprian Ștefan, managerul instituției culturale.

De Ziua Universală a Iei, Muzeul ASTRA va prelungi programul de vizitare cu două ore față de orarul initial. Astfel, vizitatorii vor putea să se bucure de activitățiile din programul acestui eveniment și nu numai între orele 8 și 22. Acest orar special va fi menținut pentru fiecare sfârșit de săptămână, de vineri până duminică.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută