Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/06/2021
Eat & Drink / Grătare

Cărbunii: Contează la ce dăm foc?

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Cărbunii: Contează la ce dăm foc? Share Cărbunii: Contează la ce dăm foc?


Răspunsul cât se poate de scurt este: da, contează. Este absolut interzis să faci un grătar cu lemne vopsite sau în care să arunci obiecte de plastic sau pe care să-l pornești și alimentezi cu benzină/ diluant, de exemplu.

Ideea este destul de simplă: e important cu ce faci grătarul, pentru că pe preparatele pe care le vei pune acolo se vor transfera particule din „combustibilul” cu care vei face grătarul, iar treaba asta nu se reflectă doar asupra gustului, dar și asupra sănătății.

Așadar, cel mai sigur și bun pentru grătarele clasice este cărbunele de lemn. Mai mult, cele mai bune tipuri de cărbuni sunt cele din lemn de esență tare, în niciun caz huila. Bineînțeles, se poate folosi și direct lemn de esență tare, dar până vei obține jarul din lemne va dura destul de mult. Deci, când alegi cărbunele pentru grătar, ține cont să fie de stejar, de exemplu, pentru că va avea o durată de ardere mai lungă și vei putea găti cu el și la temperaturi joase. Acest tip de cărbune de esență tare este superior mangalului obișnuit.

Cărbunii: Contează la ce dăm foc?

În afară de acesta mai poți opta și pentru bricheți din cărbune, cei cu forme regulate (uneori cu formă de tuburi), care sunt produși din resturi de lemn de esență tare. În cazul în care te întrebi, formele regulate în care sunt comercializați îi ajută să se așeze cât mai bine în interiorul grătarului și să ardă perfect și la o temperatură constantă. Astfel, e indicat să apelezi la bricheți atunci când ai de făcut un grătar mare, pe care vei pune mai multe tipuri de preparate. Bricheți cu un timp de ardere mare, de până la 4 ore, sunt și cei din coji de cocos. Ei sunt o alternativă la cărbunele pentru orice tip de grătar, iar pentru fabricarea lor nu a fost tăiat nici un copac. De reținut este și că aroma este neutră, deci nu vei mânca cârnați cu gust de cocos.

Apropo de acest lucru, există pe piață și peleți de afumare din ierburi aromatice (salvie, oregano și mix mediteranean) care dau o aromă unică preparatelor, pentru că sunt făcuți din plante naturale ce au fost presate puternic, fără să se folosească lianți. În general, ei sunt folosiți la grătarele închise, dar poți să-i presari și printre cărbunii de la un grătar deschis, pentru niște arome subtile.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.