Zilele Muzicale Româno-Americane atinge, oficial, în 2021 vârsta maturității. Cea de-a XVIII-a ediție a festivalului organizat de Filarmonica Sibiu va avea loc în perioada 26 iunie – 4 iulie, ocazie cu care am stat de vorbă cu managerul instituției, dirijorul Cristian Lupeș, despre program, stagiunea în curs și cea estivală, despre schimbările pe care pandemia le-a adus în cadrul filarmonicii sibiene.
Anul 2020, pe cât de dificil a fost pentru sectorul cultural, pe atât de plin de performanțe a fost pentru Filarmonica Sibiu. Cum a schimbat pandemia traiectoria Filarmonicii sibiene?
Misiunea Filarmonicii, propusă prin proiectul meu de management, e aceea de a promova valorile artei muzicale românești și universale, pe toate planurile. Privind în urmă, pandemia a avut rolul de a releva, printre altele, importanța fenomenului cultural în viața societății. Activitatea noastră din 2020 s-a bazat și a susținut exact această idee: cultura e liantul societății. Faptul că am dat tonul revenirii la normalitate prin cultură e cu siguranță o piatră de hotar în istoria noastră, care pune baza unui alt moment emoționant: Ordinul Cultural în grad de Comandor, oferit de Președintele României. Dacă ar fi totuși să vorbesc despre schimbare, cred că efortul depus de noi a avut ca rezultat schimbarea percepției publicului asupra importanței culturii în viața noastră.
După provocarea din 2020 (a fost primul festival organizat la Sibiu la scurt timp după ridicarea stării de urgență), în 2021, Zilele Muzicale Româno-Americane a ajuns la majorat. Cum va fi marcată această ediție specială?
Ne dorim ca la fiecare ediție să existe elementul surpriză pentru public. Ediția de anul acesta aduce în premieră evenimentul-anunț Sibiu Music Stops, care constă în ateliere și recitaluri pentru copii și prietenii Filarmonicii, workshop-uri muzicale dedicate copiilor, concerte camerale. Vom asculta Rogalski și Copland, îi vom vedea pe balerinii Teatrului de Balet Sibiu și membrii Ansamblului Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului. Vom asculta ”Orgile României”, dar și jazz cu Mircea Tiberian sau cu pianistul Ștefan Lovin. Vom asculta muzici militare alături de Fanfara Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu Sibiu” și de ansamblul Five Star Brass al US Force Army Academy Europe Band. Voi dirija Orchestra Filarmonicii în deschiderea festivalului, iar în încheiere propunem un Concert Byron Simfonic, dirijat de Tiberiu Soare, dirijorul principal al Orchestrei. Deja sunt suficiente motive să veniți la festival, dar vă dezvălui și marea surpiză: guest star-ul nostru din acest an e nimeni altul decât Wynton Marsalis, unicul artist care a câștigat 5 premii Grammy în 5 ani consecutivi și primul muzician deținător al unui Premiu Pulitzer pentru muzică.
Înainte de pandemie, festivalul avea meritul de a aduce pe aceeași scenă artiști români și americani. În ce fel a trebuit regândit conceptul festivalului într-o perioadă în care călătoritul de pe un continent pe altul nu mai e atât de la îndemână?
Întreg anul trecut a fost despre importanța culturii și muzicii în viața noastră. Despre cum muzica trece peste orice graniță fizică și peste problemele noastre cotidiene. Faptul că artiștii nu au mai putut călători a însemnat nu doar pentru festival, ci pentru întreaga noastră activitate, nevoia de adaptare. Am ales, așa cum se întâmplă în vremuri grele, să privim în interior, adică am invitat exclusiv artiști români, tineri sau consacrați. Cei invitați în festival abordează teme muzicale americane, fie că sunt de jazz, funk sau blues, astfel că muzica a fost vehiculul călătoriei (interzise) între continente.
În 24 iunie are loc concertul de închidere a stagiunii 2020-2021. Cum a decurs întreaga stagiune și cum ați conceput muzical acest punct final al ei?
Stagiunea a fost, precum întreaga perioadă de la debutul pandemiei, un exercițiu de adaptare și reinventare. A trebuit să găsim soluțiile prin care să continuăm să oferim publicului accesul la muzică și chiar ocazia descoperirii unor artiști sau a unor repertorii noi. Finalul sejurului în Stațiunea Muzicală Brukenthal e de fapt un preludiu pentru evenimentele estivale. Dirjorul concertului e Tiberiu Soare, iar repertoriul, care include două lucrări ale lui George Enescu simbolizează tema anului 2020: întoarcerea la fenomenul muzical autohton. Susțin această idee cu o anecdotă: Valery Gergiev a fost întrebat de un reporter român cum poate fi promovată muzica lui Enescu, el a răspuns simplu: cântând-o.
Vara trecută ați organizat peste 60 de concerte outdoor și ați lansat proiectul Concerte pe acoperiș. Cum se conturează programul filarmonicii pentru vara lui 2021?
Ne-am bucurat de succesul concertelor estivale de anul trecut. Vara aceasta vom relua seria Concerte pe Acoperiș, vom avea o serie de concerte dedicate lui Brukenthal sub titlul Brukenthal Unplugged. Desigur, nu vor lipsi evenimentele consacrate ale Filarmonicii: Zilele Muzicale Româno-Americane și Sibiu Opera Festival. Filarmonica e partenerul TNRS pentru deschiderea FITS, cu un eveniment pe care nu îl voi dezvălui încă. Ne bucurăm să fim constant susținuți de Consiliul Județean Sibiu și anul acesta să fim de asemenea sprijiniți și de Primăria Municipiului Sibiu în 5 dintre cele mai importante proiecte.
În această vară se împlinesc doi ani de când sunteți managerul Filarmonicii Sibiu. Cum v-ați închipuit acești primi ani de mandat și cum s-au derulat ei de fapt în realitate?
Mă bucur că Sibiul m-a adoptat și sunt recunoscător pentru asta. E ceva la care am sperat de la venirea mea aici. Restul lucrurilor care țin de orice închipuire inițială aproape că nu mai contează, pandemia ne-a demonstrat că și cele mai sigure planuri se pot schimba. Important nu e ceea ce mi-am închipuit, ci ceea ce am reușit să fac, alături de echipa pe care am construit-o. Am reușit să ne deschidem către comunitate, să ne creștem și să ne diversificăm publicul. Am avut primul concert online din România. Am reușit să fim prima Filarmonică din țară cu aplicație mobilă. Am dat tonul relaxării responsabile. Ne-am făcut prieteni noi în comunitate. Am fost premiați de Radio România Cultural și medaliați de Președinte. Am organizat singurul maraton de vaccinare dintr-o Filarmonică în România, având ca unic alt exemplu Berliner Philharmoniker. Vom participa din nou la Festivalul George Enescu.
Autor RĂZVAN SĂDEAN