Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/05/2021
Artă & Cultură / Performing arts Viața Orașului

VERNISAJ: „Draw me like one of your French girls…“

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii VERNISAJ: „Draw me like one of your French girls…“ Share VERNISAJ: „Draw me like one of your French girls…“


„Draw me like one of your French girls…“ Ioana SISEA

28 mai -16 iulie 2021, vernisaj 28 mai, ora 18:00, @Muzeul Național al Țăranului Român, sala MNȚRplusC

  • Performer – Claudia Chiraș
  • Coordonator proiect – Ilina Schileru

MNȚRplusC are plăcerea de a vă invita vineri, 28 mai 2021, la ora 18:00, la solo show-ul „Draw me like one of your French girls…“, deturnarea de către Ioana Sisea a motivului clasic al „Odaliscei”.

28 mai -16 iulie 2021, vernisaj 28 mai, ora 18:00, @Muzeul Național al Țăranului Român, sala MNȚRplusC

Ioana Sisea transformă familiarul în straniu, imanența în convenție, sistemele statice într-unele dinamice și vice-versa. Concentrându-se pe relațiile socio-simbolice dintre obiectul artistic, artist și spectator, practica sa artistică nu este constrânsă de un mediu artistic, abordând variate medii vizuale, precum desenul, sculptura, instalația și video-ul și diferite stiluri și genuri artistice, în funcție de impactul acestora asupra percepției privitorului. Lucrările ei permit inversiuni subtile, alinieri complexe și schimbări de poziție între obiect și subiect, un joc ingenuu în care privitorul devine, pe rând, voyeur, terapeut și pacient.

„Draw me like one of your French girls…“ este o instalație și un performance care provoacă practicile îndelung păstrate ale societății și impactul lor asupra lumii interioare a femeii. Motivul clasic al Odaliscei este reinterpretat pentru a emancipa subiectul feminin, plasându-l în ipostaze contemporane de plăcere sexuală, explorare și auto-adorare. Titlul face referire la cererea de obiectivare și sexualizare, formulată de către personajul feminin, din propria sa plăcere. Această cerere/nevoie inversează istoria Odaliscei ca obiect pasiv, fără glas, și transformă voyuerismul masculin într-un ritual de adorație.

Performance-ul anulează al patrulea perete” al Odaliscei, animând fizic personajul și oferindu-i puterea de a-și interoga publicul. Vocea ei devine prezentă printr-un set de texte scrise de artistă. Textele sunt rezerve secrete cu instrucțiuni, impulsuri și reflecții care povestesc impunerile ideologice asupra sexualității femeii, precum și propriile sensibilități și senzații.

Performance-ul se va desfășura în limba engleză.

Expoziţia este cu acces gratuit și este deschisă vinerea între 13:00 și 18:00, sau cu programare la 0726.343.263 / ilina.schileru@gmail.com / www.instagram.com/mntrplusc/, dar și cu ocazia Nopții Muzeelor, pe 12 iunie.

Vizitarea expoziției se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.