Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/05/2021
Muzică

MUSICOOLT: Corul cum nu l-ați mai auzit sau muzica corală a sec. XX-XXI între tradiție și experiment

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii MUSICOOLT: Corul cum nu l-ați mai auzit sau muzica corală a sec. XX-XXI între tradiție și experiment Share MUSICOOLT: Corul cum nu l-ați mai auzit sau muzica corală a sec. XX-XXI între tradiție și experiment


Atelierul compozitorului Șerban Marcu, cel de-al cincilea eveniment din proiectul MUSICOOLT 2021, Zoom in Zoom out în muzica nouă, va putea fi urmărit #LIVE joi, 3 iunie, la ora 19.00 și va avea tema “Corul cum nu l-ați mai auzit sau muzica corală a sec. XX-XXI între tradiție și experiment”.

MUSICOOLT: Corul cum nu l-ați mai auzit sau muzica corală a sec. XX-XXI între tradiție și experiment

“Când spui „cor”, omul obișnuit are în minte, de regulă, ceea ce se aude în timpul slujbelor religioase, prelucrările de folclor, cântecele patriotice sau muzica gospel din filmele americane. Deși corul, așa cum îl cunoaștem azi, ca un grup de oameni care cântă pe mai multe subgrupe – voci – a apărut undeva în timpul epocii barocului, cântarea împreună cu vocea, în diverse forme, este una dintre cele mai vechi activități socio-culturale ale umanității, de-a lungul anilor acumulându-se genuri muzicale extrem de variate și de interesante. Secolele XX și XXI nu fac excepție, propunând sonorități noi în două ipostaze: pe de-o parte noul-nou, experimentul, noutatea absolută, și pe de altă parte noul-vechi, tendințele neo, reevaluarea unor sonorități din vremuri trecute, filtrate prin sensibilitatea omului recent. Ambele ipostaze muzicale sunt fascinante și merită descoperite, într-o epocă în care corul, ca organism cultural și social, nu-și trăiește zilele cele mai fericite.”

Evenimentul poate fi urmărit pe platforma Zoom în urma unei înscrieri prealabile precum și pe pagina facebook.com/MUSICOOLT.

Între 16 și 116 ani orice curios e binevenit! Nu e necesară o pregătire muzicală prealabilă.

RSVP: https://www.facebook.com/events/382879586373200/

Şerban Marcu s-a născut la Braşov, în anul 1977, şi a urmat cursurile Liceului de Artă din localitate. Este admis în anul 1996 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la secția Compoziție, la clasa compozitorului Cornel Țăranu. Absolvă în anul 2001, rămânând cadru didactic în instituția mai sus menționată, în cadrul Departamentului de Compoziție-Dirijat, la disciplinele Armonie, Aranjament coral și Compoziție. Creația sa cuprinde lieduri (“Cinci lieduri” pentru mezzosoprană și pian pe versuri de Lucian Blaga), lucrări camerale (“Ecouri” pentru clarinet solo, “Narcis” pentru flaut solo, “Cinci bagatele” pentru clarinet și cvartet de coarde), lucrări corale (“Imnul Heruvic”, “Tânguiri”), un oratoriu (“Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”), o operă (“Lecția”), două balete (“Arahneea” și “orfeuridice”) și poemul pentru orchestră “Acteon”. Lucrările sale au fost prezentate atât în cadrul unor concerte de autor, în Cluj și în alte orașe (Brașov, Bistrița), cât și în cadrul unor festivaluri importante (Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul Cluj-Modern, Săptămâna Muzicii Contemporane – București). Îl preocupă în creația sa teme din mitologia greacă, muzica cu text și umorul.

MUSICOOLT: Corul cum nu l-ați mai auzit sau muzica corală a sec. XX-XXI între tradiție și experiment

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.