Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/05/2021
Artă & Cultură / Carte

Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu Share Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu


De această dată, regizorul Alexander Hausvater pleacă într-un turneu mai special. Nu este un turneu cu un spectacol de teatru, ci este un turneu de lansări de carte. Și nu este un invitat special, ci este chiar eroul principal al acestor lansări. Asta pentru că scriitorul Alexander Hausvater își prezintă propriile creații, cele patru romane scrise în Anul Pandemiei.

Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu

Privat de posibilitatea de a monta, din motivele cunoscute, noi piese de teatru, regizorul Alexandru Hausvater i-a făcut loc la masa de lucru scriitorului Alexander Hausvater și acesta nu a ezitat. Cu o creativitate de care nu ne mai îndoiam, Hausvater a scris la foc continuu douăsprezece luni la rând, punând pe masa editurii Integral patru romane excepționale: Penumbra, Aici, radio Eros, Dor călător sau Tatăl Fiului și Ludi.

Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu

Nimeni nu credea că, după publicarea, în 2017, a capodoperei Ce dacă (roman-puzzle sau 68 de povestiri într-una singură), scriitorul va mai reuși să producă vreo carte de aceeași valoare. După ce, în 2018-2019, Hausvater a părut să se retragă pe teritorii cunoscute (cartea-album de teatru Experimentul P, ediție bilingvă română-engleză, producție smartbook, apoi Captiv în mine – cinci piese de teatru și două scenarii de film), aplaudând și publicarea traducerilor volumului Ce dacă în limbile engleză, germană, franceză și chineză (toate la editura Integral), scriitorul a revenit în forță în 2020, cu trei romane spectaculoase. Tetralogia a fost completată de romanul Ludi, publicat de Integral în 2021.

Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu

Beneficiind de eliberarea (temporară?) de sub opresiunea măștii, scriitorul Alexander Hausvater și editura Integral pornesc acum într-o serie de turnee de lansare a celor patru noi romane. Primul tur de forță se anunță pentru sfârșitul săptămânii, cu evenimente de lansare la Teatrul Matei Vișniec din Suceava (sâmbătă, 22 mai, orele 18) și la Teatrul din Stejar din Iași (duminică, 23 mai, orele 12). La ambele evenimente, autorul va fi însoțit de distinși critici literari și teatrali (Doru Mareș, Brîndușa-Elena Steiciuc, Călin Ciobotari, Antonella Cornici, Ioan Holban, Oltița Cântec), care vor prezenta cele patru romane și vor discuta, împreună cu Alexander Hausvater și cu publicul, despre teatru, literatură și viață.

Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu

Autorul și editorul au în desfășurare un plan național de lansări, care va acoperi Muntenia și Oltenia (Opera din Craiova și teatrele din Rm. Vâlcea, Pitești, Târgoviște și Ploiești), Transilvania (teatrele din Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Sibiu și Brașov, Coasta de Vest (teatrele din Reșița, Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare și Baia Mare), precum și aria Dobrogea-Dunăre (teatrele din Galați, Brăila, Constanța, Giurgiu), revenind, în cele din urmă, în Moldova (teatrele din Piatra Neamț, Bacău și Bârlad). Este cel mai ambițios proiect de promovare a cărții pe plan național desfășurat vreodată în România și sperăm că publicul va valida prin prezență și interes acest proiect complex, implicând deopotrivă autorul, editorul, instituții teatrale și media din întreaga țară.

Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater în turneu

Despre cele patru romane – Penumbra, Aici, radio Eros, Dor călător sau Tatăl Fiului și Ludi – vom spune doar atât: sunt niște capodopere, iar autorul lor, scriitorul Alexander Hausvater, este unul dintre marii scriitori români și unul dintre cei mai mari spunători de povești (story-teller) ai lumii. Citiți și vă veți convinge singuri!

Iată și opiniile unor cititori avizați!

Penumbra, roman, 212 pagini, editura Integral, 2020

Stelian Țurlea: Citiți această carte! O încântare!

Dan Romașcanu (Israel): Cartea este o combinație fericită de roman de dragoste și roman politic, de erotică și de istorie recentă, o poveste despre sentimente și despre lipsa lor, despre generații și despre penumbrele istoriei și ale sufletelor. Lectură recomandată!

Ioan Cristescu: Ne aflăm în fața unei proze pe care o citești  cu sufletul la gură, atribut al literaturii de mare calitate!

Aici, radio Eros, roman, 200 pagini, editura Integral, 2020

Acad. Răzvan Theodorescu: „Radio Eros” – a fost, mărturisesc, o anamneză binevenită, iar Alexander Hausvater rămâne un mare artist şi îl salut cu afecţiune.

Stelian Țurlea: Nu ratați acest roman!

Prof. dr. Brîndușa-Elena Steiciuc: Recomand cu căldură și această carte complexă, care cu siguranță nu-și va lăsa indiferent cititorul de orice vârstă.

Dor călător, roman, 176 pagini, editura Integral, 2020

Răzvan Voncu: Alexander Hausvater nu este doar un strălucit om de teatru care stăpânește arta de a scrie, ci este chiar un scriitor. Unul care scrie din vocație și din pasiune, cu aplombul unei personalități complexe și cu profundă încredere în puterea artei.

Horia Gârbea: Dor călător este un roman intens care solicită atenția și aduce prețioase satisfacții cititorului.

Doru Mareș: Strategia romanescă stăpânește cu mână de maestru hoinăreala sincopată prin ani, justificând perfect titlul.

Călin Ciobotari: Scriitura este de o simplitate încântătoare. Cuvintele, încărcate cu energii misterioase, ies din carte și se furișează în câmpul de emoții al celui ce citește. (…) Romanul lui Hausvater se deschide spre universal, către un orizont pe care îl zărim cu toții profilându-se în depărtări nenumite…

Ludi, roman, 276 pagini, editura Integral, 2021

Varujan Vosganian: Alexander Hausvater, cum veți vedea, lecturând paginile despre patimile lui Ludi, dovedește pentru literatură o înzestrare remarcabilă, așa cum a dovedit, într-o carieră de peste cinci decenii și pe toate meridianele lumii, ca regizor de teatru.

Stelian Țurlea: O carte extraordinară, scrisă de un om cu totul deosebit, cu o putere de muncă ieșită din comun, cu o minte sclipitoare, plin de idei pe care știe să și le pună în practică aproape instantaneu, în teatru sau în scris, regizorul Alexander Hausvater. (…) Un roman extraordinar scris, cu cuvinte și expresii picturale de-a dreptul.

Prof. dr. Brîndușa-Elena Steiciuc: Am citit dintr-o suflare acest roman apărut la Editura Integral, în care Alexander Hausvater denunță mai virulent ca oricând ororile nazismului, ale totalitarismelor de tot felul. Aproape trei sute de pagini alerte, în care – prin fantezia-i debordantă și inovație stilistică – scriitorul aduce în prim-plan suferința provocată de malformații sau dizabilități fizice/psihice, pentru care compasiunea și empatia sunt singura atitudine posibilă.

Ce dacă, roman-puzzle, 224 pagini, editura Integral, 2017

Ioan Holban: Ce dacă, una dintre cele mai frumoase autobiografii literare de azi, restituie, în primul rând, pe copilul din Bucureşti, Tel Aviv, Canada, Germania, S.U.A., Mexic, Iaşi, Timişoara, de pe scenele marcate de personalitatea unui foarte important om de teatru.

Constantin Abăluță: N-am mai citit o asemenea carte. Parcă fără cuvinte, fără desfăşurarea lor compactă, fără paragrafe ori pauze de respiraţie, fără început şi fără sfârşit. O carte în care, odată ce ai deschis-o, eşti numaidecât asaltat de trăiri nenumărate care te învăluie, te mângâie, te bulversează, te nedumeresc, te înalţă ori te fac să suferi.

Emil Hurezeanu: Ce dacă – o carte de fulgurații biografice insinuate la cumpăna dintre Est și Vest, Occident și Levant, dictatura edulcorată trăită de copil la București și libertatea agravată presimțită de adolescent la Tel-Aviv.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.