Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/03/2021
Eat & Drink

Mâncare hot de pe TikTok

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Mâncare hot de pe TikTok Share Mâncare hot de pe TikTok


În pandemie, gastronomia s-a reinventat continuu. Rețelele de socializare au făcut restul, adică au topit granițele culinare. În ziua de azi, mâncarea nu doar se consumă, se și arată. Altfel, ca să exagerez un pic, nu există. Pricep binișor nevoia de validare a cuiva și dorința de a le arăta altora că mâncarea pe care ai preparat-o, filmat-o sau fotografiat-o e mai cu moț. Prin extensie, și tu. Dar n-am să condamn „food porn”-ul, prezentarea elogioasă a mâncării în rețelele de socializare, practic, în reclame, dintr-un motiv foarte simplu: dincolo de etalare și fălire, poți afla chestii noi. Pe care să le încerci acasă, așa cum toată lumea a procedat în anul I al pandemiei, când banana bread, checul cu banane copt în bucătăria de la domiciliu, a devenit cel mai popular fel de mâncare de pe lumea asta mare a Internetului. Sau poți să-ți deschizi un start-up hipsteresc – toți cunoscuții tăi vor dori să compare ce vinzi tu la „bananabreadărie” cu ce au făcut ei sau au văzut pe Net. 

Mâncare hot de pe TikTok

De aceea, primăvara asta vreau să vă recomand cele mai populare mâncăruri de pe TikTok. Nici nu trebuie să aveți cont în această nebunie de rețea, e suficient să aflați de aceste preparate, să le căutați dacă se găsesc la voi sau, pur și simplu, să le gătiți acasă pentru a vă impresiona familia și câteva mii de urmăritori virtuali. Sunt exotice, sunt proaspete, deși baza unora e de când lumea, și prin intermediul lor puteți scăpa de bănuiala de „food nationalism” (alt curent la modă provenit din corectitudinea politică, înseamnă să nu vă cantonați în preparate al căror consum exclud alte etnii sau rase, de pildă, mâncarea de porc se califică lejer la naționalism gastronomic!). 

Birria Quesa Tacos a strâns peste un milion de inimi pe TikTok cât ai zice pește. Vorba vine, fiindcă se face cu orice altceva decât pește: carne de capră, de oaie, de mânzat sau de porc. Amalgamul din tortilla, prăjită în untură, se îneacă în consommé cu bulion. O să vă lingeți degetele și când veți căuta rețeta pe Net, și când veți degusta preparatul.

Mâncare hot de pe TikTok

Paste cu Feta. Sunt un hit pe TikTok, chit că nu s-au născut aici, ci în cuptorul unei bloggerițe finlandeze care le-a pus pe site-ul ei acum doi ani. Vai, dar chiar sunt greu de făcut – cine are o oală, un cuptor, o bucată de Feta, roșii, paste, ulei de măsline și busuioc?! Cum-necum, #bakedfetapasta a strâns vreo 66 de milioane de vizualizări.

Mâncare hot de pe TikTok

Fufu. Mâncare de sorginte africană, togoleză îmi pare, se mănâncă fără tacâmuri. Fufu e, să zic așa, un piure, doar că e foarte consistent, lipicios și elastic. Practic, o pastă făcută din făină de manioc. Pare o cocă necoaptă, care se potrivește de minune cu carne friptă și sosuri iuți. Acceptați această provocare – #fufuchallenge face ravagii pe TikTok – folosiți piureul pe post de lingură comestibilă și, în epoca Internetului atotputernic, nu-mi spuneți, vă rog, că de unde manioc și cum aflați cât trebuie bătut. 

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută