Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 19/03/2021
Film

De Ziua Internațională împotriva discriminării rasiale, scurtmetrajul “Bilet de iertare” de Alina Şerban va fi disponibil online

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii De Ziua Internațională împotriva discriminării rasiale, scurtmetrajul “Bilet de iertare” de Alina Şerban va fi disponibil online Share De Ziua Internațională împotriva discriminării rasiale, scurtmetrajul “Bilet de iertare” de Alina Şerban va fi disponibil online


 

Pe 21 martie, se marchează Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. Cu această ocazie, se va difuza gratuit scurtmetrajul “Bilet de iertare”, în regia Alinei Şerban.

Filmul va fi disponibil pe durata întregii zile de 21 martie pe pagina oficială a Alinei Şerban, pe pagina Asociaţiei Untold Stories şi pagina filmului, Bilet de iertare.

“Bilet de iertare”* (2020) reprezintă o dublă premieră în cinematografia română: primul film care tratează tema sclaviei romilor din perspectivă romă, scris şi regizat de prima regizoare romă din România, Alina Şerban.

*Termenul de “iertare” era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea sclavului rom, care era “iertat” de robie.

De Ziua Internațională împotriva discriminării rasiale, scurtmetrajul “Bilet de iertare” de Alina Şerban va fi disponibil online

Scurtmetrajul este bazat pe o întâmplare reală din anii 1800, în vremea sclaviei romilor în Ţările Române. El prezintă povestea unui sclav rom, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, şi cealaltă, mama boieroaică al cărei proprietate este şi care îl iubeşte ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmăreşte povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Ţările Române. Filmul este o producție Asociaţia Untold Stories, Mobra Films şi Dinadins, și îi are în distribuție pe actorii Oana Ștefănescu, Alina Şerban, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Bogdan Stamatin.

“Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la TIFF, premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la “Ake Dikhea” – Festivalul Internaţional al Filmului Romani din Berlin şi Best Narrative Director la Festivalul Internaţional “Female Voices Rock” – SUA.

Este inclus în prezent în circuitul internațional al festivalurilor de film.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare” va fi urmat de o discuţie informală pe marginea filmului şi despre istoria şi cultura romilor, din perspectiva invitatelor: regizoarea filmului, Alina Şerban, actriţa Ioana Barbu, Mariana Sandu – doctor în sociologie, co-autoare a primului manual de Istoria şi Tradițiile minorităţii romani, Elena Radu – Profesor Dr. de limba şi literatura romani, istoria şi tradiţiile romilor.

Evenimentul este susţinut de reţeaua de magazine PROFI România şi face parte dintr-o serie de evenimente pentru promovarea diversităţii şi egalităţii, ce vor fi organizate în 2021 de Asociaţia Untold Stories.

De Ziua Internațională împotriva discriminării rasiale, scurtmetrajul “Bilet de iertare” de Alina Şerban va fi disponibil online

Alina Şerban

Alina Şerban este câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă, decernat de Uniunea Actorilor Germani în 2020 pentru filmul “Gipsy Queen”, nominalizată la Premiile Academiei Germane de Film în 2020 pentru rolul din acelaşi film şi reprezentanta României la Festivalul Internaţional de Film Cannes, 2018, cu pelicula “Singură la nunta mea”.

Absolventă a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) şi Tisch School of Arts, New York, este prima regizoare romă de teatru şi film din România, inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom şi actriţă câştigătoare a numeroase premii internaţionale pentru interpretare.

Pentru promovarea culturii rome, ea a primit recunoaștere specială de la Guvernul României în 2019 şi Tajsa Roma Cultural Heritage Prize acordat de Institutul European Rom pentru Artă și Cultură (ERIAC).

Înființată în 2015 de Alina Șerban, Asociația Untold Stories este o organizație non-profit care are ca misiune combaterea discriminării şi dezvoltarea de proiecte artistice şi educative de teatru şi film care contribuie la crearea unei societăți diverse, pluralistice și tolerante.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută