Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/03/2021
Lifestyle

Ciprian Ștefan despre posibilitatea deschiderii a tunelurilor și catacombelor vizitării: ”Va genera un plus de valoare”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Ciprian Ștefan despre posibilitatea deschiderii a tunelurilor și catacombelor vizitării: ”Va genera un plus de valoare” Share Ciprian Ștefan despre posibilitatea deschiderii a tunelurilor și catacombelor vizitării: ”Va genera un plus de valoare”


Sunt zeci de ani de când în Sibiu se vorbește despre posibilitatea deschiderii, măcar parțială, a tunelurilor și catacombelor vizitării turiștilor. De data aceasta, directorul Muzeului Astra vine cu planuri concrete, termene pentru finalizare și sume de bani pentru realizarea lor.

”În partea din spate pot fi activități în aer liber, putem aduce meșteșugari, olari, țesători. Zidul din spate este proprietatea primăriei, iar aceasta și-a exprimat acordul că ni l-ar da în administrare. Aceste tunele sunt foarte spectaculoase, găsiți tot felul de legende despre ele. Dacă ar fi puse într-un circuit de vizitare, să prezinte istoria orașului, locuitorii, dar și vizitatorii ar cunoaște mai bine orașul. Deocamdată doar cele din zona pe care o gestionăm noi pot fi deschise vizitării. Am avut discuții și cu doamna președintă a CJ pentru că terenul din spate – cel spre spitalul de Pneumoftiziologie este al Consiliului Județean, vrem să preluăm terenul fără să periclităm activitatea spitalului și pentru bolnavii de la TBC – poate deveni un spațiu de relaxare, un spațiu de plimbare. Să comunici comunității și vizitatorilor istoria orașului este un lucru foarte mare. Sibiul trebuie să devină mai ofertant în comunicarea patrimoniului care îl caracterizează și care a determinat titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007. Credem că este o rețetă de succes pentru că poți petrece un timp liber de calitate, mă refer și la copii și la părinții copiilor. Ca instituție de cultură, noi trebuie să devenim mediatori de patrimoniu în adevăratul sens al cuvântului și să demonstrăm că patrimoniul bine valorizat și comunicat poate genera efecte economice clare, va genera direct și indirect locuri de muncă, va genera un plus de valoare din punct de vedere economic, nu doar socio-educațional”, detaliază Ciprian Ștefan Anghel.

Pornind de la tarifele practicate în acest moment pe piața construcțiilor din Sibiu, proiectul a fost evaluat într-o primă fază la aproximativ 1,5 milioane de euro, iar ca durată în timp minim trei ani.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă ”Grădina cu ruine”, care a fost amenajată pe bastion, conform gustului epocii, de către baronul Michael Brukenthal (1785), nepotul guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal. Aceasta avea şi un pârâu ce străbătea una din cazematele de mult dezafectate ale bastionului. Aici Muzeul vrea să amenajeze un mic parc, unde pot avea loc evenimente în aer liber, spectacole și proiecții.

”Marea noastră provocare este să facem o conexiune între urban și rural. Avem aici zona urbană specifică secolelor XVI-XX pe care o punem în legătură cu ce avem în Dumbravă. Partea urbană ne lipsea nouă din domeniul de activitate și aici este cel mai bun potențial pe care îl are orașul Sibiu. Este componenta medievală cu catacombele, bastionul Soldisch, care are o importanță aparte în istoria și în dezvoltarea Sibiului. Primul grup țintă al nostru este categoria e vârstă 6-18 ani din proximitate, apoi vom dezvolta programele și spre celelalte școli în funcție de resursele pe care le avem la dispoziție. Marea mea provocare ca manager este să arăt că nu merităm toți bugetarii să fim stigmatizați pentru că noi, totuși, gestionăm un bun al țării, patrimoniul este bunul tuturor, nu contează că lucrezi la stat sau că lucrezi la privat, acesta este bunul nostru care ne definește. Arătăm exemple de bună practică în Dumbravă, iar acum vrem să arătăm și aici, deoarece noi ceea ce construim, construim pentru comunitate. Noi suntem vremelnici aici, dar am făcut ceva pentru comunitate și am provocat pentru ca autoritățile noastre să înțeleagă că acest patrimoniu face parte din viața noastră și din identitatea noastră, este ceea ce ne definește”, mai spune Ciprian Ștefan Anghel.

Sursa: Turnul Sfatului

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută