Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/03/2021
Artă & Cultură

Românii vor evenimente şi sunt cei mai dispuşi să respecte regulile

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Românii vor evenimente şi sunt cei mai dispuşi să respecte regulile Share Românii vor evenimente şi sunt cei mai dispuşi să respecte regulile


La exact un an de la debutul pandemiei de Coronavirus, Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) dă publicităţii rezultatele unui studiu făcut pe un eşantion reprezentativ de români care reprezintă publicul participant la evenimente. Sondajul de opinie privind participarea la evenimente în 2020 şi 2021 a avut un număr de 13.568 de respondenţi (persoane care au participat activ la evenimente în 2019, indiferent de vârstă sau sex, de pe teritoriul României) şi s-a desfăşurat în perioada 3 – 12 februarie 2021. Distribuţia chestionarului a fost făcută prin newslettere trimise de către principalele companii de ticketing din România către baza de date de cumpărători activi şi informări ale membrilor AROC către bazele de date şi urmăritori activi. 

Românii vor evenimente şi sunt cei mai dispuşi să respecte regulile

Din cei peste 13.000 de respondenţi, o treime au participat la între 2 şi 5 evenimente live în 2020, iar dintre aceştia, aproximativ 90% s-au simţit bine şi în siguranţă. Peste 80% au spus că au respectat orice măsură doar ca să poată participa, chiar dacă unora dintre ei le-au displăcut. 

Pentru 2021, 90% dintre toţi cei chestionaţi au răspuns că vor să participe la evenimente dacă condiţiile vor permite organizarea acestora, peste 72% sunt dispuşi să se vaccineze pentru a putea participa, în timp ce procentul creşte în cazul celor dispuşi să se testeze la peste 76%. 

În ceea ce priveşte participarea internaţională, 80% ar participa la un asemenea eveniment dacă ar şti că se permite testarea publicului, iar aproape 60% se simt confortabil cu orice capacitate de persoane admise la eveniment. Mutarea în mediul online nu este considerată o soluţie bună de aproape 90%, iar 82% ar purta mască dacă organizatorii le cer asta. Chestionarul are o marjă de eroare de 1%.

„Semnalul dat de publicul român este clar: toată lumea vrea să revină la evenimente. Depunem eforturi uriaşe pentru a convinge autorităţile să se aşeze la aceeaşi masă cu noi şi împreună să găsim soluţii pentru redeschiderea sectorului cultural. Din păcate, pană acum nu avem nicio concluzie, însă suntem dispuşi să muncim zi şi noapte pentru a veni cu un plan de redeschidere care să ia în calcul toate variantele”, afirmă Guido Janssens, preşedinte AROC.

„Suntem cel mai afectat sector şi, la exact un an de la închidere, nu a existat vreun moment un grup de lucru la nivel guvernamental care să ofere predictibilitate organizatorilor, să înţeleagă problemele şi să găsească soluţii. Doar la Ministerul Culturii am găsit înţelegere, însă şi ei se lovesc de aceeasi indiferenţă din partea Guvernului. Există soluţii, putem pune la dispoziţia autorităţilor studii, propuneri de măsuri şi documente de sute de pagini realizate de experţi, care arată că evenimentele se pot relua în siguranţă. Noi solicităm acelasi lucru pe care l-am solicitat încă de la început: crearea unui grup de lucru, la nivel de Prim-Ministru, care să analizeze opţiunile de redeschidere a sectorului nostru şi urgentarea aprobării schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural”, mai transmite reprezentantul asociaţiei.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută