Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/03/2021
Zile si Nopti

Muzeul ASTRA, selectat pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European 2021

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Muzeul ASTRA, selectat pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European 2021 Share Muzeul ASTRA, selectat pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European 2021


Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu va reprezenta România în competiția internațională pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European 2021, alături de Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galați, potrivit rezultatului preselecției naționale, a anunțat Institutul Național al Patrimoniului.

Cele două muzee au fost selectate dintr-un set de 4 propuneri de situri din România.

”Astfel, din cele patru propuneri înscrise în competiție la sesiunea de preselecție 2020-2021, juriul a considerat că două îndeplinesc criteriile specifice Mărcii patrimoniului european și le-a recomandat pentru participare la etapa de selecție la nivel european, respectiv: Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați, gestionat de Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”, Galați, și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, gestionat de Complexul Național Muzeal ASTRA, Sibiu”, potrivit INP.

Propunerea cu cele două situri românești va fi evaluată ulterior de un alt juriu european, format din 13 experţi independenţi, care va decide asupra selecţiei finale până la sfârșitul anului 2021.

Conform prevederilor UE, maximum două situri pot trece de preselecția națională și maximum un sit din fiecare stat membru va putea primi Marca în fiecare sesiune de selecție.

Marca Patrimoniului European este o inițiativă menită să aducă în atenția publicului și în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură și patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență la Uniune și a dialogului intercultural.

Acordarea Mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene în fiecare sesiune maximum două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum unul.

Primul și singurul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet din Sighetu Marmației, Acesta a primit oficial Marca Patrimoniului European în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului și regimurilor totalitare, precum și a celor care au încercat și continuă să se opună acestor regimuri.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută