Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/02/2021
Lifestyle

Comuna Slimnic deține titlul de Sat European de Tineret. Alte șapte comune din România s-au luptat pentru acest titlu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Comuna Slimnic deține titlul de Sat European de Tineret. Alte șapte comune din România s-au luptat pentru acest titlu Share Comuna Slimnic deține titlul de Sat European de Tineret. Alte șapte comune din România s-au luptat pentru acest titlu


Două comune din Sibiu s-au aflat în finala care avea să decidă cui i se va acorda titlul de „Sat European de Tineret” 2021. Este vorba despre comunele Rășinari și Slimnic. Titlul a fost câștigat de cei din Slimnic care timp de un an de zile trebuie să deonstreze că îl merită prin proiecte care să aducă schimbări în comunitatea lor.

 

În perioada 5 decembrie 2020 – 4 decembrie 2021 Comuna Slimnic este deținătoarea titlului de „Sat European de Tineret 2021″, titlu conferit în cadrul programului European Youth Village și câștigat în detrimentul altor șapte comune din România, printre care și comuna Rășinari, tot din județul Sibiu.

Procesul de evaluare a propunerilor de candidatură s-a derulat în perioada 4 -15 noiembrie 2020. Un juriu format din specialiști în domeniul tineretului (reprezentanți ai Guvernanței programului, organizații nonguvernamentale și structuri reprezentative de tineret) au evaluat propunerile de candidatură depuse de Grupurile de inițiativă formate din tineri.

Cele 8 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2021 sunt Bâra (Neamț), Buciumeni (Dâmbovița), Cleja (Bacău), Grivița (Galați), Panaci (Suceava), Rășinari (Sibiu), Sălacea (Bihor) și Slimnic (Sibiu).

„Titlul obținut de comuna Slimnic se datorează unui efort comun a membrilor Grupului de Inițiativă #Slimnic2021 – alcătuit din tinerii din comună, Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși și administrația locală, respectiv Primăria și Consiliul Local Slimnic. Sat European de Tineret este un titlu oferit satelor sau comunelor care își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor. Programul vine cu o viziune nouă și este atent construit pe baza nevoilor și problemelor tinerilor din mediul rural, fiind adaptat realităților și provocărilor cu care aceștia se confruntă. Prin implementarea programului European Youth Village/Satul European de Tineret se urmărește dezvoltarea comunităților rurale în patru domenii cheie: Educație, Cultură, Voluntariat și Dialog Structurat”, spun reprezentanții programului.

Programul va fi coordonat de Mihai Panțiru, un tânăr IT-ist implicat în rândul tinerilor din comuna Slimnic, care a derulat multiple proiectele pentru copii și comunitate. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte este „Cavalerii Digitali”, prin care  și-a dorit să dea mai departe din expertiza sa, tinerilor din comună.

,,Sunt tare mândru că am reușit să aduc acest proiect la Slimnic! Vă aștept să veniți în comuna noastră,, să ne bucurăm cu toții de un an frumos, pentru că sunt sigur că va fi foarte interesant pentru toată lumea!”, a spus Mihai Pantiru.

În cadrul programului se vor desfășura numeroase activități cu și pentru tinerii din comună. Ele sunt împărțite în trei categorii:

Debate & Act – dezbateri online și în stradă cu scopul de a crește implicarea tinerilor în rezolvarea problemelor identificate de către ei;

Learn & Play – activități de educație non-formală, cu focus pe tradiții, cultură, gastronomie locală, organizarea unei școli de vară, dar și digitalizare;

Spaces & Places – identificarea și amenajarea de spații și locuri ce vor fi folosite de către tineri pentru activitățile lor din acest an și în viitor.

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută