Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/02/2021
Zile si Nopti

CityZen | ”Sibiu + mobilitate alternativă = 2021?” de Monika Tompos

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii CityZen | ”Sibiu + mobilitate alternativă = 2021?” de Monika Tompos Share CityZen | ”Sibiu + mobilitate alternativă = 2021?” de Monika Tompos


Anul acesta a venit în sfârșit vremea! Începe realizarea noului Plan de Mobilitate Urbană. Pare vestea pe care am așteptat-o tot anul și zâna care ne va salva de la vâjâitul mașinilor prin giratorii cât ai zice mobilitate. O să avem acum loc să trecem cu căruciorul pe lângă mașinile parcate pe trotuar, o să traversăm strada fără să ne fie frică că nu mai apucăm trotuarul de vizavi și o să ne aventurăm cu bicicleta în giratoriu fără să ne mai uităm în ambele sensuri de teamă să nu apară o mașină de undeva.

Noul plan se referă la mobilitatea în oraș până în anul 2030.  Mai avem unul de fapt, realizat în 2016, care cuprinde același lucru: proiectele ce urmează să fie implementate până în 2030. O să reușim de data asta măcar să înțelegem, cu două planuri, că de fapt nevoile bicicliștilor și ale pietonilor sunt aceleași cu ale șoferilor?

Bicicliștii și pietonii sunt tot oameni, cetățeni ai aceluiași oraș ca șoferii. Cu toții merg la serviciu, școală, sau la cumpărături. Destinațiile lor și punctele de plecare sunt aceleași, iar rutele ar trebui și ele să fie aceleași. Diferența dintre ei este timpul petrecut în trafic și accesul facil, direct la destinație.

Piste de biciclete separate de carosabil pe arterele principale ale orașului, trotuare spațioase pentru pietoni, o rețea bine organizată de transport în comun, și parcări sigure pentru biciclete, accesibile tuturor, ar fi bune puncte de plecare pentru a încuraja mobilitatea alternativă în Sibiu.

Iar înainte de a realiza noi planuri, este obligatoriu să înțelegem în primul rând că infrastructura pentru transport alternativ nu mai trebuie gândită în viitor de oameni care utilizează mașina ca mijloc de transport și bicicleta ca mijloc de agrement. Un nou Plan de Mobilitate gândit pentru a ușura viața șoferilor cu siguranță nu va transforma Sibiul într-un oraș mai prietenos cu oamenii.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută