Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/02/2021
Zile si Nopti

Alin Chipăilă, președintele Alianței pentru Turism: „Va dura 2-3 ani până vom asista la o revenire completă a turismului”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Alin Chipăilă, președintele Alianței pentru Turism: „Va dura 2-3 ani până vom asista la o revenire completă a turismului” Share Alin Chipăilă, președintele Alianței pentru Turism: „Va dura 2-3 ani până vom asista la o revenire completă a turismului”


Alin Chipăilă, o figură importantă a turismului sibian, totodată președinte al Alianței pentru Turism în 2021, a stat de vorbă cu Zile și Nopți despre ceea ce a însemnat pandemia de coronavirus pentru această sferă, timpul de care va avea nevoie Sibiul pentru a-și reveni și ce anume se poate face pentru ca turismul să fie repus pe picioare.

 

Cât de tare a fost afectat turismul sibian în ultimul an?

Turismul sibian a suferit un impact major ca urmare a pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii virusului. Numărul de turiști români a scăzut cu 42,69%, numărul de turiști străini a scăzut cu 86,47%, ducând la o scădere medie de 54,50% față de anul 2019. Multe afaceri au rămas închise, iar personalul calificat în ani de zile în aceste firme închise s-a orientat către alte domenii sau a intrat în șomaj.

Un impact major l-a avut și imposibilitatea organizării în condiții obișnuite a unor evenimente reper pentru orașul și județul nostru: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Artmania, Astra Film, Târgul de Crăciun, pentru a aminti doar câteva dintre ele. Imaginile cu piețele centrale ale Sibiului goale de turiști și de localnici zile și săptămâni de-a rândul ne-au arătat dimensiunea impactului pandemiei.

 

Ce se poate face pentru ca turismul să fie repus pe picioare?

Cred că este nevoie de acțiunea comună a autorităților centrale, locale și ale mediului privat pentru a salva firmele și locurile de muncă din turism. Este nevoie urgentă de operaționalizarea schemelor de ajutor decise de guvern, respectiv măsura 2 – granturi pentru capital de lucru și o analiză a măsurii 3 – granturi pentru investiții, care pare din informațiile apărute în presă că nu este folosită pentru scopul care a fost creat. Antreprenorii din turism așteaptă banii pe măsura 2 din luna decembrie, când era termenul pentru implementarea ei. A trecut o lună și jumătate din 2021 și resursele financiare care pot salva industria nu ajung la antreprenori. Dialogul cu autoritățile centrale este unul bun și sperăm că vor fi găsite soluții pentru depășirea obstacolelor birocratice și funcționale în cel mai scurt timp posibil.

La nivel local Consiliul Județean Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu continuă măsurile de promovare a destinației noastre direct și împreună, prin intermediul Asociației Județene de Turism Sibiu. Participarea în competiția European Best Destinations, găzduirea anul acesta a Întâlnirii Europene a Drumeților și declararea anilor tematici ai drumeției 2021-2022 sunt doar o parte din acțiunile concrete la nivelul destinației noastre. Notorietatea de care se bucură Sibiul pe plan național și internațional va contribui la o revenire mai ușoară a turismului, în comparație cu alte destinații.

La nivelul Asociației lucrăm la transformarea completă a site-ului destinației și avem în implementare un proiect COSME care ne va permite acordarea de expertiză tehnică și financiară pentru antreprenorii din turism în tranziția spre servicii sustenabile și astfel pentru a contribui la obiectivul de transformare a destinației turistice județul Sibiu în destinație verde până în anul 2030.

Sibiul, ca oraș și județ, este o destinație în care atât formele de turism disponibile, cât și categoriile de cazare disponibile permit respectarea normelor sanitare, distanțarea fizică și în același timp practicarea turismului în condiții de siguranță.

În paralel cu acestea, este important ca vaccinarea populației care dorește acest lucru să continue într-un ritm susținut și este la fel de important să respectăm normele sanitare în vigoare, creșterea numărului de cazuri putând să ne afecteze pe plan local și internațional. Și aici cred că trebuie să mulțumim tuturor celor care sunt implicați direct sau indirect în combaterea pandemiei pentru eforturile susținute și consistente pe care le depun.

 

În cât timp crezi că ne vom reveni, la nivel local și internațional, din acest punct de vedere?

Sunt de părere că va dura 2-3 ani până când vom asista la o revenire completă, dar la o nouă realitate. Pandemia a schimbat lumea, modul în care călătorim, în care ne alegem destinațiile, modul în care organizăm evenimentele culturale, corporate sau de business.

Atenția pentru siguranța sanitară a destinației va fi în continuare foarte mare pentru toate categoriile de turiști, în special pentru seniorii străini care obișnuiau să călătorească foarte mult, având timp disponibil și resursele materiale necesare și care s-au regăsit într-o categorie de risc în ceea ce privește pandemia.

 

Ce înseamnă acum turismul, comparativ cu modul în care se desfășura înainte? (libertatea de deplasare, ușurința cu care călătoream?

Suntem, după cum spuneam, într-o nouă realitate. În momentul de față restricțiile în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului au în continuare un impact direct asupra turismului. Conexiunile internaționale pe care le avem prin intermediul Aeroportului Internațional Sibiu, altădată numeroase, pline de turiști, oameni de afaceri și localnici, sunt puține și sunt supuse și anumitor restricții în funcție de destinația către care călătorim sau din care ne întoarcem.

Cred că și anul acesta destinațiile interne vor fi căutate de români și de sibieni implicit, tocmai datorită ușurinței de călătorie. Vor fi preferate sejururile de scurtă durată, în destinații neaglomerate și care respectă normele de siguranță, Sibiul având atuuri consistente din acest punct de vedere.

 

Crezi că turiștii vor fi descurajați într-un număr mare de noile reguli?

Luna viitoare va marca un an de la începutul restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19 în România și în lume. Lumea are un apetit pentru a călători, pentru a-și încărca bateriile, pentru a-și asigura sănătatea fizică și psihică. De a se descărca de emoțiile negative pe care le-a adus pandemia și care pentru unii dintre noi a însemnat pierderea unor rude sau a unor prieteni. Astfel, cred că lumea va depăși inconfortul posibil cauzat de norme suplimentare de siguranță sanitară pentru a continua să călătorească, să descopere, să învețe și să se emoționeze.

 

De CRISTINA BĂLĂU

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută