Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/01/2021
Muzică

Stagiunea online la Filarmonica „George Enescu” : Trio Affresco și șapte dintre simfoniile beethoveniene

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Stagiunea online la Filarmonica „George Enescu” : Trio Affresco și șapte dintre simfoniile beethoveniene Share Stagiunea online la Filarmonica „George Enescu” : Trio Affresco și șapte dintre simfoniile beethoveniene


Trio Affresco și șapte dintre simfoniile beethoveniene în stagaiunea online a Filarmonicii „George Enescu” (3)

Trio Affresco este alcătuit din flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, solist al Filarmonicii „George Enescu“, violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, câștigător al concursului „George Enescu“ ediția 2001, custode al viorii Nicolò Gagliano din 1751, proprietate a Rațiu Family Charitable Foundation și pianista Diana Ionescu, câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu“, ediția 2001.

Trio Affresco

Trio Affresco readuce pe scena de concert, șapte dintre cele nouă simfonii ale compozitorului german Ludvig van Beethoven în transcripțiile camerale pentru flaut, vioară, violoncel și pian realizate de Johann Nepomuk Hummel între anii 1825-1835. Desigur, la fiecare concert, grupului de bază i se alătură unul sau mai mulți invitați. Pentru întregirea repertoriului menit să acopere o seară întreagă, lucrărilor beethoveniene li se alătură și creații românești, unele în primă audiție absolută.

Duminica 31 ianuarie 2021, ora 19, Ateneul Român

Trio Affresco
Ion Bogdan Ștefănescu
Diana Ionescu
Vlad Maistorovici
și membri orchestrei Filarmonicii George Enescu

Program:
V. MAISTOROVICI Septet de Iarnă (”Colinde fără cuvinte”, versiune 2021, p. a.)
Rafael Butaru, Natalia Pancec – viori
Marian Movileanu, Luiza Iorga – viole
Mădălina Fara, Alexandru Duțulescu – violoncele
Vlad Silaev – contrabas
Vlad Maistorovici – dirijor
C. P. BASACOPOL Meditații Contemplative op. 45 (p. a. a.)
L. van BEETHOVEN Simfonia nr. 2 op. 36 (arr. J. N. HUMMEL)
Ion Bogdan Ștefănescu – flaut
Diana Ionescu – pian
Vlad Maistorovici – vioară
Mădălina Fara – violoncel

Concertul va fi transmis pe canalele online ale instituției în parteneriat cu Radio România Muzical și Clasic Radio.

Violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici a dorit să spună câteva cuvinte despre piesele incluse în program.

Vlad MAISTOROVICI

Septet de Iarnă (”Colinde fără cuvinte”, versiune 2021, p. a.)
Septet de iarnă, sau Colinde fără cuvinte, este soră a rapsodiei Concert Transilvan pe melodii din Codex Caioni. Lucrarea a pornit de la dorința mea de a reflecta instrumental vraja tradiției vocale a colindelor românești, și de aceea am ales câteva teme foarte cunoscute publicului, melodii prelucrate după V. I. Popovici, V. Teodorian, A. Pann, N. Ursu, G. Cucu. Astfel, 7 episoade se succed într-un medley care, asemenea ”cântecelor fără cuvinte” ale lui Felix Mendelssohn, încearcă să exprime muzical ceea ce este dincolo de cuvinte, distilând atmosfera magică a iernilor copilăriei într-o lucrare camerală de concert.

Carmen Petra BASACOPOL

Meditații Contemplative op. 45 (p. a. a.) – O lucrare izvorâtă din meandrele liniștii pe care le-am trecut prin filtrul artistic personal, un dialog al timbralităților și armoniilor catifelate, mereu plutitoare, o lucrare care a așteptat mai bine de 10 ani, ”la sertar”, pentru a-și găsi interpreții ideali.

Ludwig van BEETHOVEN Simfonia nr. 2 op. 36 (arr. Johann Nepomuk Hummel)

Între 1825 și 1835 J. N. Hummel a realizat aranjamentele camerale pentru Simfoniilor 1-7 ale colegului și amicului său L. van Beethoven pentru pian, flaut, vioară și violoncel. Această practică era extrem de răspândită în epocă, deoarece concertele simfonice erau organizate destul de rar, marilor capodopere rămânându-le șansa de a fi reproduse, în cadru restrâns, prin astfel de aranjamente. Provocările anului 2020 ne-au determinat să recuperăm această practică muzicală, și să oferim publicului bucuria de a redescoperi Simfoniile de Beethoven în această notă neobișnuită.

Recitalul va putea fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“ site (www.fge.org.ro), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube () ca și pe Facebook Radio România Muzical și Radio Clasic.

Accesul este gratuit.

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută