Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/01/2021
Artă & Cultură / Art Expo

Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație Share Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație


Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

Andrei Jecza, Attila Kim, Eugen Rădescu, Ioana Ulmeanu și Roxana Gamarț și-au creat propriile concepte curatoriale și le-au ilustrat printr-un mix de lucrări de fotografie, modă, pictură, arhitectură, sculptură, artă textilă sau artă grafică, într-un univers creativ contemporan, în care digitalul vine în întâmpinarea nevoilor de expunere și dificultăților cu care întreg sectorul cultural artistic se confruntă, în special cei mai tineri, neintegrați în rețeaua industriei.

Cele cinci concepte curatoriale abordează fiecare lucrările a cinci creativi, navigând printre intențiile și tehnicile lor artistice, dar mai ales aplecându-se asupra contextului special în care au fost născute – în timpul primului lockdown cunoscut de această generație, o perioadă în care atelierele s-au mutat în interiorul propriilor case și în care gestionarea resurselor interioare și exterioare a devenit o prioritate și o provocare în plus în încheierea acestui capitol academic.

Lucrările au fost selecționate de cinci curatori care fac parte din board-ul creativ DIPLOMA și care au contribuit la notarea lucrărilor participante la ultima ediție de festival, desfășurată în luna octombrie 2020. După un exercițiu colectiv, cei cinci au acceptat invitația de a-și prezenta de această dată selecțiile personale.

Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație

Cisternă Urbană – proiect de arhitectură Anamaria Cristina Preotesoiu

Platforma 5 Pentru Arte se încheie cu un ultim material semnat chiar de arhitectul expoziției DIPLOMA, care deține acest rol în cadrul festivalului din anul 2017. Attila Kim are o experiență vastă în proiectare de clădiri rezidențiale și culturale, restaurări și este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România pentru arhitectură de epoziții de artă și design. În propunerea făcută în platforma 5 Pentru Arte ne ghidează printre lucrări de arhitectură care au în comun o preocupare intensă pentru comunitate, așa cum reiese din proiectele: Cisternă Urbană | de Anamaria Preotesoiu, A-ți face cuib în București | de Mara Catargiu, Vilegiatură lacustră. Dunărea la Corabia | de Alina Alexandra Marinescu, Memorial pentru evreii din Bucovina. Vama Siret | de Sabina Sbiera și Promenada „La Ziduri”. Un muzeu ca un teatru și un teatru ca un muzeu | de Iuliana Damir.

În materialele anterioare publicate pe site, regăsim propunerea lui Eugen Rădescu, curator și manager cultural, orientată spre artele grafice, sub numele We Like Forests, Rose Petals & Grass. Do I Look at The Stars or Satellites? și care se oprește asupra lucrărilor Apel Nou | de Lucian Barbu, POSTSOVIET | de Ana Costov, Arta și Inteligența artificială| de Bogdan Ștefan Matei, Dă muzica mai încet, să te văd mai bine | de Ema Motea și Jurnalul unui hipoacuzic | de Ovidiu Comănici.

Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație

Heads Of My Heads – artwork Ema Cristescu

Andrei Jezca, fondator Galeria Jecza, realizează O călătorie suspendată între aici și acolo, un mix pluridisciplinar care vorbește despre I N T E R A C Ț I U N I | de Erika Popliceanu, Heads of My Heads | de Ema Cristescu, You Know, You Don’t Know and You Don’t Remember | de Tania Șimonca, Internet, Explore | de Andrada Tudorache și Menhir | de Andrei Dinică-Nicolescu.

Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație

Menhir – artwork Andrei Dinică-Nicolescu

Creating Clothes in The Middle of Chaos este materialul Ioanei Ulmeanu, editor coordonator ELLE România, conturat în jurul a cinci colecții de design vestimentar curajoase și originale: Red Words | de Pif Stephano, I’m Not Non Violent | de Teodora Bodescu, The Agony of The Garden | de Anamaria Visovan, In Touch | de Raluca Baciu, Alzheimer’s | de Andrei Dudău.

Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație

Red Words Collection_Pif Stephano

Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație

Menhir_artwork Andrei Dinică-Nicolescu

Fondatoarea Galeriei Mobius, Roxana Gamarț, marchează prezența în galeria online cu un big statement formulat în jurul unor lucrări de fotografie, pictură, sculptură și artă grafică: ART MATTERS detaliază amprenta personală în creațiile POSTSOVIET | de Ana Costov, Semnale în noapte | de Octav Codrea, Momentul decisiv | de Alexandru Măciucă, Generația aplicație | de Mihail Botnari și Utopia – despre un spațiu posibil | de Theodora Ispas.

Colecțiile de lucrări sunt disponibile pe https://5pentruarte.diplomafestival.ro

Galeria online 5 PENTRU ARTE: Peste 20 de artiști și arhitecți din noua generație

Momentul Decisiv – artwork Alexandru Măciucă

5 Pentru Arte

5 Pentru Arte face cunoștință comunităților creative și conexe cu > 20 de artiști, designeri și arhitecți din promoția facultăților creativ-vocaționale din România care și-au lucrat și susținut proiectele de diplomă în timpul lockdown-ului.

După prezența în cadrul expoziției DIPLOMA 2020 ce a avut loc la Combinatul Fondului Plastic, o serie de lucrări sunt (re)adaptate într-un setting digital, multidisciplinar, și sunt prezentate prin selecțiile personale a 5 profesioniști din industriile creative locale.

5 Pentru Arte este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și dezvoltat de The Institute.

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută