Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/01/2021
Lifestyle

Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu are un nou director: Prof. Alexandra Tischer

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu are un nou director: Prof. Alexandra Tischer Share Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu are un nou director: Prof. Alexandra Tischer


Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu are, de la începutul acestui an, conducere nouă. Prof. Alexandra Tischer, care de 26 de ani predă Limba și literatura română la „Goga”, a fost numită, prin detașare, până la organizarea unui nou concurs, director al instituției. Prof. Laura Dumitru, fostul director al Colegiului, nu a mai dorit să continue în această funcție și nu și-a mai depus scrisoarea de intenție, invocând motive personale. Aceeași situație a fost și la Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș (directorul adjunct a fost detașat ca director) și Școala Gimnazială Hoghilag (director nou numit prin detașare).

„A fi director la unul dintre colegiile de marcă din Sibiu este, cu siguranță, o chestiune onorantă, și, mai mult decât atât, un gest de asumare a unei responsabilități care trece dincolo de situarea într-o funcție – după cum se știe, „degrabă trecătoare”. Dacă ar fi să parafrazez, poate că vorbele cronicarului „se sparie gândul” ar fi cele mai potrivite, pentru că istoria exemplară a unei instituții de învățământ (“Școala civilă de fete”, prima școala românească de fete de pe cuprinsul Transilvaniei a fost fondată în 1886!) obligă la continuitate în sfera performanței, a excelenței, iar acest ideal presupune disciplină, profesionalism, continuă dorință de perfecționare, devotament față de cauza unei colectivități care își respectă valorile. Între istorie, tradiție, și adaptarea la modernitate, care se desfășoară într-o goană nefirească parcă, tumultuoasă și plină de sinuozități, drumul unei astfel de școli trebuie să se păstreze pe o linie ascendentă, lipsită de fluctuații”, a declarat, pentru Sibiu 100%, Alexandra Tischer, care a ocupat, până în 1 ianuarie 2021, funcția de director adjunct al Colegiului.

Tischer predă la „Goga” de 26 de ani și spune că „Proiectul meu pentru Colegiul Național „Octavian Goga” nu poate fi decât unul integrator, bazat pe încrederea deplină în forța unui colectiv de cadre didactice performante, puternic implicate și devotate profesiei de dascăl – aici putem vorbi despre un adevărat „spirit” al colegiului care poartă numele „poetului pătimirii noastre”, a unui număr de peste 2000 de elevi din toate ciclurile de învățământ (suntem cea mai mare școală din județ ca efectiv) care își doresc un parcurs educativ de înaltă calitate și a unei adevărate colectivități de părinți pe care îi consider parteneri de dialog activ și constant. Așadar, iată una dintre coordonatele proiectului pentru Goga, aceea de a aduce toți actorii implicați în procesul instructiv-educativ la o conștiință comună, traductibilă prin cuvântul excelență. Aceasta e misiunea pe care mi-o asum pe termen lung și pentru care sunt gata să dau socoteală în fața oricui”.

În ceea ce privește proiectele prioritare pe care dorește să le implementeze în perioada în care va ocupa postul de director al Colegiului, aceasta amintește, înainte de toate, sărbătoarea celor 135 de ani de la înființarea instituției de învățământ și împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga.

„Îmi doresc cu adevărat ca aniversarea celor 135 de ani de la înființarea Colegiului și, respectiv, 140 de ani de la nașterea patronului spiritual, Octavian Goga, să devină un punct de reper în istoria acestei instituții: am în plan realizarea unei monografii a școlii (desigur, cu ajutorul unor oameni de cultură, jurnaliști, absolvenți), a mai multor acțiuni culturale, artistice, editoriale, prin care să aducem în atenția comunității locale însemnătatea acestei instituții și, implicit, a valorii pe care trebuie s-o aibă cu adevărat educația într-o societate aflată pe coordonate europene, moderne, fără să piardă o clipă din vedere rădăcinile care i-au dat forță să-și înalțe ramurile spre înalt. În măsura în care vom reuși să identificăm resursele financiare necesare, vom demara un amplu proiect de renovare și modernizare a spațiilor în care ne desfășurăm activitatea, astfel încât clădirile de acum să poată intra în patrimoniul arhitectural al orașului, așa cum se cuvine. Avem destui absolvenți care au făcut școli înalte de arhitectură, cu siguranță s-ar implica într-un asemenea proiect dedicat colegiului în care s-au format ca persnalități. Mi-ar plăcea să cred că „Domnița Ileana” ar putea zâmbi cu încântare la vederea școlii care i-a purtat numele câteva decenii, știind că nu s-a pierdut nimic din noblețea vremurilor apuse, și, totodată, cele șapte titluri de Școală Europeană n-ar rămâne doar trofee agățate pe un perete. Nu în ultimul rând, am credința că vom reuși să construim o legătură puternică și durabilă cu comunitatea locală și cu administrația publică, întrucât scopul care ne unește este cel al devotamentului față de generațiile care vor urma, pe care trebuie să ne-o asumăm ca pe o profesiune de credință. „Am năzuit cu toții să ne ațintim privirile spre cer, dar având picioarele bine înfipte în pământul țării”, spunea Octavian Goga”, a mai precizat noul director al Colegiului.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.