Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/01/2021
Muzică

Stagiunea de marți seara 2021. Recital de pian Ștefan Theodor Vârtejaru

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Stagiunea de marți seara 2021. Recital de pian Ștefan Theodor Vârtejaru Share Stagiunea de marți seara 2021. Recital de pian Ștefan Theodor Vârtejaru


Marți, 12 ianuarie este programat primul concert cameral din seria Stagiunea de marți seara din noul an 2021. Din păcate, pianistul Ștefan Theodor Vârtejaru va cânta tot în fața unei săli goale dar recitalul va fi transmis pe canalul de youtube al Filarmonicii „George Enescu”, pe facebook-ul Filarmonicii și pe cel al Radio România Muzical.

Stagiunea de marți seara 2021. Recital de pian Ștefan Theodor Vârtejaru

Invitația de a oferi un recital în cadrul stagiunii de marți seară mă onorează.
Am structurat programul ca un dialog între liric și frust, între intim și exuberant. Recitalul este deschis de Sonata în La Major D664 de Franz Schubert, lucrare de o cantabilitate seducătoare. Îi urmează Sonatina de Maurice Ravel, muzică blândă și senină, care are și rolul de piesă de tranziție către a doua parte a recitalului care va fi guvernată de folclor. În primul rând, tripticul: Preludiu, Coral, Toccată, magnum opus al creației pianistice a lui Sigismund Toduță, în care folclorul românesc și cântul bizantin se întâlnesc cu limbajul componistic modern pentru a crea una dintre cele mai bune lucrări pianistice ale muzicii românești.
Ultima piesă a recitalului, Szabadban/ În aer liber a lui Bela Bartok, continuă limbajul folcloric al lui Toduță, dar îi șterge orice urmă de cantabilitate, expresia fiind una frustă, bazată pe redarea unor imagini și sentimente. De la ritmica quasi-ritualică a tobelor din prima piesă până la sunetele cicadelor și a orăcăitului broaștei unka în cea de-a patra, această lucrare cuprinde în cele 5 piese ale sale o descriere fascinantă a naturii și a relației omului cu aceasta. (Ștefan Theodor Vârtejaru)

Filarmonica „George Enescu” . Stagiunea de marți seara
Marți, 12 ianuarie ora 19, Ateneul Român, Sala mică
Recital de pian Ștefan Theodor Vârtejaru

În program

Schubert – Sonata în La Major D664
Ravel – Sonatina în fa diez minor
Toduță – Preludiu, Coral, Toccata
Bartok – Szabadban / În aer liber Sz.81

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.