Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/01/2021
Artă & Cultură Muzică

Muzeul Rock din România

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Muzeul Rock din România Share Muzeul Rock din România


Inițiativă remarcabilă a platformei muzeale private PostModernism Museum și a reputatului om de televiziune şi istoric muzical Doru Ionescu (Timpul chitarelor, Vocile jazzului românesc, Poveşti cu cântec din diaspora etc), Muzeul Rock din România este prima arhivă online a fenomenelor culturale muzicale rock, pop, folk şi jazz din România.

Accesibilă gratuit pe site-ul postmodernism.ro, are și o secțiune de obiecte accesibilizate pentru nevăzători (prin  adăugarea lor la THATS | Touch & Hear Assistive Teaching System, datorită parteneriatului cu Asociația Pentru Dezvoltare Urbană), obiecte de colecție scanate 3D, dar și cercetări specializate, inclusiv cea în parteneriat cu CNSAS, care analizează informații legate de grupurile de fan-cluburi ale fenomenelor rock-folk-jazz așa cum erau ele privite din perspectiva Securității. Putem astfel înregistra și modul în care aceste fenomene muzicale au fost receptate în epoca comunistă, cât și grija autorităților pentru aceste grupuri de tineri cu potențial reactiv.

Rock

Actualmente un work in progress, proiectul Muzeul Rock se anunţă a fi foarte ambiţios, demarând acțiunea de constituire a colecțiilor publice și private prin identificarea și alcătuirea în format digital a acestei arhive comprehensive, fișate unitar, pe o platformă online interactivă, în dorința de a pune laolaltă patrimoniul recent muzeificabil al acestor fenomene culturale muzicale.

Necesară deopotrivă publicului larg interesat de redescoperirea istoriei recente a muzicii româneşti şi cercetătorilor avizaţi, Arhiva Muzeul Rock găzduiește în prezent secțiuni precum constructori de instrumente muzicale, arhivele Cenaclul Flacăra, Club A, Casa de Cultură Preoteasa, dar și Artiste rock (Dida Drăgan, Secret, Catena etc), Rockul Carantinei, Opere rock (de la libretul Jesus Christ Superstar tradus de Cornel Chiriac la Meşterul Manole a grupului Phoenix), Vinil Collection sau Memorabilia: concerte, festivaluri, scrisori și documente, instrumente vechi sau faimoase.

Rock

Se pot vedea 360 de grade instrumente muzicale, accesorii sau obiecte vestimentare celebre iar filme documentare, cântări şi interviuri cu muzicieni și tehnicieni români sunt disponibile în format video. Muzeul Rock din România se constituie practic într-un un spaţiu virtual care trebuie revizitat cu regularitate pentru a descoperi ce a mai apărut nou în arhivă legat de muzica şi muzicienii care au făcut istorie la noi.

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută