Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/01/2021
Artă & Cultură / Carte

Cărți de citit pe timp de pandemie

Manta Cristina De Manta Cristina
Comentarii Cărți de citit pe timp de pandemie Share Cărți de citit pe timp de pandemie


Ți-ai dorit vreodată să știi mai multe despre ce motivează un om, despre ce îl face să se comporte într-un anume fel, despre cum poți deveni o persoană mai convingătoare sau cum să iei decizii mai bune?

Categoric. Oricine își dorește să cunoască mai multe despre psihologia umană pentru a-și face viața mai bună. Datorită acestei motivații, m-am decis să creez următoarea listă de recomandări de cărți psihologice, care să te ajute să îi înțelegi mai bine pe cei din jur și să creezi relații de timp îndelungat.

Amintiri, vise, reflecții – C. G. Jung

Cărți de citit pe timp de pandemie

Cartea a apărut la editura Humanitas în anul 2017 și  începe prezentând copilăria lui Jung. De asemenea cuprinde multe pasaje în care și explică diferite concepte din psihologia sa analitică si reflecții ale sale despre viața sa și nu numai. Cartea mai vine și cu o secțiune de dicționar. Aceasta  prezintă biografia lui Carl Gustav Jung, precum și o viziune asupra psihiatriei moderne. Jung a scris cartea la finalul vieții sale, reticența provenea din  teama că nu v-a putea fi înțeles pe deplin de către ceilalți. El a fost un personaj foarte complex ,poate unul dintre geniile secolului XX alături de Freud. Cartea  trece cititorul prin toate stadiile vieții sale, de la primele vise profunde pe care și le amintea, până la cele mai adânci introspecții. Cugetările sale dezvăluie o curiozitate și o complexitate în gândirea sa, iar acest lucru nu se poate reflecta decât prin dedicația pe care a oferit-o muncii sale. Prin acest mod a pavat drumul psihologiei către noi meleaguri  iar teoriile lui sunt respectate chiar și în prezent. Cititorul poate fi transpus foarte repede în mediul în care se afla, fie că era vorba de anii tinereții sale sau de cei mai înaintați, Jung ne face să gândim și să călătorim către propriul sine.

Sindromul Othello – Dr. Kenneth Ruge & Barry Lenson

Cărți de citit pe timp de pandemie

Sindromul Othello  a apărut în anul 2012 la editura Curtea Veche și este o carte dedicată geloziei, poate una dintre cele mai bune de pe piață la ora actuală care explică în detaliu stadiile geloziei și manifestările acesteia. Titlul își trage originea din una din operele lui Shakespeare, care face referire la Iago, personajul  narcisist ce aduce cu el numai gelozie, trădare și furie. Cartea este asemănătoare unui compendium, fiind structurată amplu și pe înțelesul tuturor. Sunt discutate subiecte precum înstrăinarea relației, acuzarea, negarea și confruntarea. Pe lângă aceste lucruri sunt oferite chiar și chestionare de cotare a geloziei , fapt ce atestă cât de pregătiți au fost autorii pe aceasta temă. Într-un final lucrarea oferă și soluții pertinente la problemele complexe trăite de mulți dintre noi în fiecare zi, completate prin exemple clare, precise care vin din partea unor cercetători care și-au dedicat o bună parte din viață acestor studii.

Înțelegerea vieții – Alfred Adler

Cărți de citit pe timp de pandemie

Cartea a fost publicată de editura TREI în anul 2009.  Înțelegerea vieții aduce în discuție Psihologia Individuală creata de Adler la începutul secolului XX și dezbate subiectele acesteia pentru a înțelege cum o putem aplica în viață noastră. Această carte este mai degrabă o lectura rapidă datorita numărului restrâns de pagini, dar nu înseamnă că nu ne va capta interesul de-a lungul lecturii. Subiecte precum complexul de inferioritate și superioritate precum și aspecte ca iubirea, căsătoria, sexul și educația copiilor sunt discutate prin prisma psihanalizei lui Adler. Autorul vorbește despre vise și oferă o teorie ușor de înțeles despre cum să le interpretam, în general cartea face o introducere despre toate subiectele abordate pentru a pregăti într-o oarecare măsură cititorul pentru următoarele sale cărți, iar acestea nu sunt deloc puține, ajungând la numărul de 300 de cărți scrise. Lucrarea s-a este dedicată în special pasionaților de psihologie dar și celor ce doresc să descopere noi perspective despre tainele vieții.

Recomandări de CRISTINA MANTA 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.