Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/01/2021
Eat & Drink / Gurmand

Tendințe culinare în 2021

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Tendințe culinare în 2021 Share Tendințe culinare în 2021


Citește și:

GURMAND, Text de HORIA GHIBUŢIU

Tendințe culinare în 2021

Pandemia a influențat major obiceiurile de consum mondial pe plan gastronomic. Și în Noul An, rămân la putere cămara proprie, renunțarea la carne, fuziunea nebănuită, dar apar noi vedete legumicole. 

Restaurantul de acasă. De voie, de nevoie, am descoperit în 2020 că rețetele de acasă le pot concura pe cele de la restaurante. Și că în pauza de masă de la birou, care e tot acasă, ne putem răsfăța cu preparate bazate pe ingrediente din cămara proprie. Se mențin în tendințe pâine făcută în casă și rețetele adaptate la ce avem prin cămară, la care adăugăm o grijă sporită față de faptul că mâncarea nu trebuie aruncată și merită să ne batem capul cu modul în care folosim tot ce avem. Pentru decorare și nu numai, coaja cartofului, frunza morcovului și tulpina broccoli-ului n-ar trebui să mai ajungă la gunoi.  În 2021, ne rafinăm abilitățile de Chefi responsabili cu aprovizionarea, prepararea și reinterpretarea la domiciliu. Și diversificăm paleta de mirodenii. 

Fără carne.

Sigur că nu ne vom transforma toți în vegetarieni sau vegani – chiar și la nivel mondial e greu de conceput asta, darămite în România. Alternativa de a deveni însă flexitarieni, adică să mâncăm și carne din când în când, e tot mai conturată. O să mâncăm burgeri vegetali și o să fim atât de ocupați să descoperim rețete încât n-o să ne prindem că peste noapte am dat de alternative gustoase la cea mai bună pasăre, care, așa cum știm pe aceste meleaguri, e porcul. 

Fusion cu alte culturi.

Putem face și alte tipuri de ciulama? Ochiurile noastre de fiecare dimineață pot împrumuta untul, iaurtul și brânza de vaci de la bulgari? Supele noastre de toate zilele se pot baza, ca la vecinii maghiari, pe agrișe, vișine ori mere? Ne pică greu la stomac fasolica și cârnăciorii inspirate de un English Breakfast? Și ce iese dintr-o fuziune indiano-mexicană? Sau dintr-o combinație germano-chinezească? Dar pasta din ardei cu brânză machedonească are vreun cusur să nu figureze în borcanele puse pentru iarnă? Niște rodie siriană strică burgerul cu năut servit în lipia noastră românească? Avem cu ce să înlocuim făina din rântaș? Iată tot atâtea variante pentru care avem nevoie doar de Google și de un pic de creativitate. Practic, e liber să globalizăm masiv bucătăria noastră.

Iar noile vedete mondiale sunt…

ierburile, rădăcinile, ciupercile. Untul din semințe de pepene și din semințe de nuci macadamia. Uleiul de gătit din semințe de bostan, cum se zice pe la noi, ori din avocado. Năutul din care nu se mai face doar hummus, ci e ingredient de sine stătător, gustos și hrănitor. Conopida care ajunge în pizza și în gnocchi. Iar în ceea ce privește băuturile, s-a cam dus moda berilor artizanale, acum vin puternic din urmă mocktail-urile artizanale, combinații inedite de siropuri non-alcoolice de fructe, legume și chiar flori. 

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.