Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 02/01/2021
Film

Monștri, clone și tehnologie. Trei scenarii despre cum poate arăta viitorul

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Monștri, clone și tehnologie. Trei scenarii despre cum poate arăta viitorul Share Monștri, clone și tehnologie. Trei scenarii despre cum poate arăta viitorul


Iată o scurtă listă cu trei dintre serialele care mi-au atras atenția în ultimul timp. Se întâmplă să fie SF-uri care exploatează relația dintre umanitate și tehnologie, căci evoluția tehnologica și rapiditatea cu care lumea se schimbă în jurul nostru ne fac să privim neîncrezători spre un viitor incert, dar care, în același timp, cred că ne oferă șansa să trăim cele mai interesante vremuri posibile. 

Wayward Pines (2015, r.: Chad Hodge) 

Wayward Pines, mult lăudat de critici, este unul dintre cele mai captivante seriale SF pe care le-am văzut. Scenariul are la bază trilogia omonimă scrisă de Blake Crouch, inspirată de Twin Peaks. Un thriller psihologic intens, în doar două sezoane, ce aparent urmărește povestea unui agent FBI plecat în orășelul idilic Wayward Pines să investigheze dispariția a doi colegi, dar îți dai curând seama de dualitatea lumii prezentate. Fiecare episod ridică tot mai multe întrebări, iar fiecare scenă relevă tot mai multe mistere care trebuie deslușite. Nu este un serial cu detectivi, ci o distopie tensionată, rece și plină de suspans care prezintă dintr-o perspectivă interesantă viitorul omenirii. Ușor de găsit online, gratuit, cu subtitrare pe diverse site-uri cu filme. 

Black Mirror (2011, r.: Charlie Brooker)

Serialul-antologie SF se află încă în etapa de filmare, însumând până acum cinci sezoane. Din 2015 serialul a fost preluat de Netflix. Fiecare episod are un fir narativ independent în toate regăsim însă aceeași temă: efectele negative pe care evoluția tehnologică le poate avea asupra societății. Black Mirror e o distopie sumbră, inteligentă și profundă. Explorează intersecția dintre cele mai întunecate porniri umane și tehnologia viitorului. Prin fiecare realitate alternativă prezentată este întoarsă către privitori o oglindă neagră, ecranul gadgeturilor, în care se reflectă dezechilibrul de valori cu care societatea modernă se confruntă. Cu Black Mirror: Bandersnatch (2018), Netflix a vrut să revoluționeze modul de vizionare, creând un episod interactiv.

Orphan Black (2013, r.: John Fawcett, Graeme Manson)

Orphan Black, acum disponibil și pe Netflix, este încheiat, are 5 sezoane pe care le-am vizionat într-un ritm alert. Este un SF complex și imprevizibil care analizează din mai multe unghiuri misterele pe care le pot ascunde descoperirile științifice din domeniul geneticii. Experimente secrete bine păzite, alianțe distruse, legături monstruoase, relații neadecvate și multă, multă acțiune. Actrița canadiană cu origini românești, Tatiana Maslany, a dat viață a nu mai puțin de 13 personaje cu caractere diferite, roluri care i-au adus 23 de premii importante și 39 de nominalizări. 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.