Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 31/12/2020
Film

HORIA GHIBUȚIU | Văzut, plăcut

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii HORIA GHIBUȚIU | Văzut, plăcut Share HORIA GHIBUȚIU | Văzut, plăcut


A scăzut ziua, au crescut restricțiile, dar să privim partea plină a paharului: mai mult timp pentru căscat gura acasă la filme și seriale.

„Gambitul Damei” (miniserie, Netflix).

HORIA GHIBUȚIU | Văzut, plăcut

Serialul creat de Scott Frank și Allan Scott e, fără doar și poate, hitul toamnei: numărul 1 în nenumărate țări, inclusiv România, pentru povestea captivantă a orfanei care cucerește lumea cu „Gambitul Damei”. L-am văzut cum se văd toate serialele în această perioadă de carantină parțială, adică într-o zi în care nu m-am lăsat până nu l-am terminat. M-au sedus, în ordinea numerelor de pe tricou: acuratețea cu care sunt realizate scenele de șah (singurul aspect non-fictiv al serialului), expresivitatea protagonistei Anya Taylor-Joy, ba și cea a Islei Johnston (Beth Harmon micuță, care nu zâmbește deloc în tot serialul), referințele la numele imense din lumea reală a șahului, costumele, ambianța, practic, cam tot, adică și deznodământul înduioșător. Am citit tot ce am prins în presa americană pe seama acestui serial, dar cea mai succintă caracterizare îi aparține unei prietene și confidente, Mihaela: miniseria e despre puterea minții și dependențe.

„The Alienist” (serial, Netflix).

HORIA GHIBUȚIU | Văzut, plăcut

M-am bucurat că a apărut și sezonul doi din acest serial. Primul a fost foarte bine primit – două nominalizări la Globurile de Aur, premii pentru scenografie și efecte speciale la Prime Time Awards și la Art Director Guild. Remarcații mei, firește, Daniel Brühl (Dr. Laszlo Kreizler) și Dakota Fanning (Sara Howard), aceasta din urmă intrând de minune în pielea personajului croit să devină prima femeie detectiv din New York, ca să fie clar pentru toată lumea că nu se poate corectitudine politică fără feminism în serialele de azi. Cum ne îndemna o reclamă pe vremuri, nicio masă fără pește.

„Acasă” (documentar, HBO GO).

HORIA GHIBUȚIU | Văzut, plăcut

Filmul regizat de Radu Ciorniciuc. scenariul Lina Vdovîi, director de imagine Mircea Topoleanu și Radu Ciorniciuc, e primul documentar românesc de debut selectat în cursa pentru premiile Academiei Europene de Film. „Acasă” a fost prezentat în premieră internațională la începutul anului, la Sundance Film Festival (Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary), iar premiera națională a avut loc la TIFF 2020 (Premiul Zilelor Filmului Românesc, secțiunea Lungmetraj). După care a intrat în logica pandemiei, pee 18 septembrie a ajuns pe marile ecrane în aer liber, cine a apucat să-l vadă bine, cine nu, aia e. Din fericire, pe 15 octombrie a ajuns la HBO GO, așa că îl poate vedea toată lumea care vrea. Așadar, vă recomand să urmăriți povestea familiei care a locuit 18 ani în Delta Văcărești, e tulburătoare ca o mostră de jurnalism în mișcare de înaltă clasă.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută