Pandemiile și Apocalipsa după King
Fără-ndoială, Stephen King trebuie să se fi gîndit la devastatoarea pandemie din 1918-1919 atunci cînd a scris The Stand, la sfîrșitul anilor 1970. N-o spune explicit nicăieri, amintește doar, în Danse Macabre, primul și singurul său studiu amplu despre cultura populară, de o știre din presa vremii despre un accident auto soldat cu deversarea unor substanțe toxice. Ceea ce, pentru geniul unui scriitor de talia lui King poate fi de ajuns ca punct de pornire, însă cu siguranță nu e de ajuns cînd începe cu adevărat munca la un proiect de-o asemenea anvergură.
The Stand, tradus la noi încă din anii ’90 sub titlul Apocalipsa (Flagelul) și apărut chiar anul acesta într-o nouă ediție cu o nouă traducere (semnată de Ruxandra Toma), este o veritabilă epopee apocaliptică modernă. Versiunea americană contemporană a Stăpânului inelelor, cum tot King mărturisește în același studiu. Un mamut de peste 1200 de pagini, populat de o mulțime de personaje – aproape toți, am putea glumi, supraviețuitorii pandemiei cauzate de virusul imaginar A-Extra, supranumit Captain Trips, supergripă sau gât-gros. Simptomele violente și rapiditatea cu care supergripa lui King se răspîndește, în doar cîteva săptămîni ucigînd 99% din populația planetei, nu ne pot duce cu gîndul, așadar, decît la Gripa spaniolă, cel mai mare flagel biologic din ultimele cîteva secole, cel care a făcut mai multe victime decît Primul Război Mondial ce tocmai se încheia. Iată de ce spuneam că principala sursă de inspirație, în faza elaborării, aceasta trebuie să fi fost.
Scenariul horror propus de Stephen King se vădește a fi, aici, o extrapolare a unei realități istorice, nicidecum o premoniție, așa cum s-au grăbit mulți să afirme la începutul acestui an 2020, în pragul celei mai recente pandemii, inspirați probabil de cazul altui roman kingian, The Dead Zone (Zona moartă), socotit pe bună dreptate a prefigura ascensiunea lui Donald Trump.
De altfel, în luna martie, autorul s-a văzut nevoit să calmeze spiritele personal, pe Twitter:
„Nu, coronavirusul NU este ca THE STAND. Nu e nici pe departe atît de grav.”
Cuvinte cu adevărat reconfortante atît pentru cei care au citit istorie, cît și pentru cei care au citit Apocalipsa după King.
Mircea Pricăjan
Mircea Pricăjan este scriitor și traducător. A publicat trei romane și un volum de proză scurtă și a tradus peste 60 de cărți, dintre care 16 aparținîndu-i lui Stephen King. Este redactor la revista „Familia“ din Oradea.