Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/12/2020
Muzică

„Ludwigorous” citează din Beethoven

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii „Ludwigorous” citează din Beethoven Share „Ludwigorous” citează din Beethoven


Lucrarea compozitorul Andrei Petrache câştigă menţiunea specială a concursului de creaţie muzicală „Quoting Beethoven”

„Ludwigorous” citează din Beethoven

ES Isabel Rauscher, Andrei Petrache, Thomas Kloiber – c Cristian  Nistor Agerpres

Beethoven reinterpretat pentru secolul 21. Lucrarea „Ludwigorous” de Andrei Petrache a primit, din partea juriului de specialitate, menţiunea specială a concursului de creaţie muzicală contemporană „Quoting Beethoven”. Premiul, oferit de Forumul Cultural Austriac şi constând într-un sejur de documentare muzicală la Viena, i-a fost înmânat tânărului compozitor de către doamna Isabel Rauscher, Ambasadorul Austriei la Bucureşti, şi de către domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac, vineri 11 decembrie, la sediul Ambasadei Austriei.

Concursul „Quoting Beethoven” i-a provocat pe melomani şi pe tinerii artişti să se inspire din, să reinterpreteze şi să actualizeze opera „starului“ absolut al muzicii clasice.  Competiţia a fost organizată cu ocazia celei de a 250-a aniversări a naşterii lui Ludwig van Beethoven (17 decembrie), de către Goethe-Institut București, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Săptămâna Sunetului și Universitatea Naţională de Muzică București, în parteneriat cu CIMEC.ro şi cu Centrele culturale germane din Braşov, Sibiu şi Timişoara. Sejurul de documentare de la Viena este organizat în parteneriat cu Österreichisch-Rumänische Gesellschaft (Societatea Austriaco-Română) din Austria.

„Mă bucur nespus că lucrarea mea pentru fagot și pian, „Ludwigorous”, s-a numărat printre piesele apreciate de juriu. Din câte am aflat, au fost foarte multe lucrări înscrise în acest concurs, ceea ce consider că este un lucru formidabil. Aflându-ne în ultimele zile ale anului 2020, în care celebrăm 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven, salut cu mare căldură și considerație inițiativa deosebită a Institutului Goethe și a Forumului Cultural Austriac de a organiza acest concurs și felicit pe toți ceilalți concurenți premiați”, a spus compozitorul Andrei Petrache, mulţumind juriului şi Forumului Cultural Austriac pentru premiul special acordat.

Lucrarea „Ludwigorous” nu este doar o reinterpretare ludică a unor teme celebre ale Titanului de la Weimar, explică tânărul creator. „În lucrarea mea veți putea recunoaște diverse citate din creația lui Beethoven, diverse aluzii, metamorfozate însă. Am încercat să creez o lume sonoră care să se deschidă dinspre ethosul beethovenian spre stilistica post-modernismului de 2020. Cu alte cuvinte, m-am văzut ca un anonim contemporan al lui Beethoven, care, cu uneltele componistice și gândirea de atunci, scrie o muzică acum”, explică Andrei Petrache.

Născut în 1998, Andrei Petrache este pianist şi compozitor. Provenit dintr-o familie de muzicieni, Andrei Petrache a studiat pianul la clasa doamnei profesoare Ileana Busuioc de la Colegiul Național de Muzică „G. Enescu” din Bucureşti, abordând, însă, şi mai multe instrumente auxiliare, precum chitara, flautul, contrabasul şi percuția. A obţinut peste 30 premii la concursuri de pian naţionale şi internaţionale şi este o prezenţă constantă pe scenele de concert din România, cu recitaluri de pian solo. În paralel, pianistul Andrei Petrache evoluează în cadrul unor trupe de jazz sau world music (Les éléphants bizarres, RVQ etc.), fiind unul dintre tinerii muzicieni de top ai momentului.

„Ludwigorous” citează din Beethoven

Andrei Petrache este, totodată, student în anul IV la Universitatea Națională de Muzică București, specializarea Compoziție Clasică, la clasa profesorului și compozitorului Dan Dediu, și în anul I la specializarea Dirijat Orchestră a aceleiași universități, sub îndrumarea profesorului și dirijorului Petru Andriesei. Andrei Petrache a scris, până în prezent, peste 40 de lucrări, care acoperă atât genuri vocale cât și instrumentale, precum și muzică electronică. Lucrările sale au fost premiate la diferite concursuri de compoziție naționale și internaționale și au fost interpretate, în concerte şi festivaluri de la București, Timișoara, Pitești, Sibiu, Cluj-Napoca, Moscova, Paris, Hanovra, Ierusalim, Londra, Cambridge, Bruxelles, Wenduine, Zeerbrugge.

Juriul concursului „Quoting Beethoven” a fost compus din personalități ale compoziției românești: lect.univ. dr. Diana Rotaru (Universitatea Naţională de Muzică din Bucuresti), conf. univ. dr. Oleg Garaz (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), conf. univ. dr. Gabriel Malancioiu (Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru).

Principalele premii ale competiţiei au fost acordate după cum urmează: Nicolae Brânduş, compozitor (Premiul 1 pentru lucrarea „X Fatum van B”), Playthoven Duo: Anca și Radu Sinaci (Premiul 2 ex-aequo pentru lucrarea „Für Elise by Playthoven”), Călin Grigoriu (Premiul 2 ex-aequo pentru lucrarea „Departure Door”), Simina Oprescu, compozitoare (Premiul 3 pentru lucrarea „Nimbostratus”). Aceste premii au fost oferite de Goethe-Institut Bucureşti.

Organizatorii au intenţia de a prezenta lucrările premiate în cadrul unui eveniment care se va desfăşura în cursul anului 2021, de îndată ce condiţiile sanitare vor permite acest lucru.

Credite foto – © Cristian Nistor/Agerpres

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută