Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/12/2020
Artă & Cultură / Art Expo Viața Orașului

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii „The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11 Share „The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11


Iubitorii de artă şi frumos din Capitală trebuie deja să-şi pună în agendă ziua de sâmbătă, 12 decembrie 2020. Între orele 15.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei „The Severed Garden“ a peisagistului neconvenţional Vadim Creţu (perioadă de vizitare: până pe 24 ianuarie 2021), o inedită propunere expoziţională aparţinând curatorilor Andrei şi Andreea Grosu, binecunoscuţi regizori şi oameni de teatru (au fondat şi coordonează compania Teatrul Independent UNTEATRU), care păşesc cu temeritate spre alte zone artistice decât cele cu care sunt obişnuiţi, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11

Spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte Arbor, a devenit binecunoscut iubitorilor de arte vizuale în toamna acestui an, prin două expoziţii cu totul originale (ca mod de abordare şi execuţie), care „au făcut epocă“: „Woman Unchained“ a artistei basarabene Irina Greciuhina (curator Doinel Tronaru) şi „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului (curatori: Victoria Nagy Vajda, Anastasia Gurschi). 

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11

De data aceasta, noua propunere artistică a Victoriei Nagy Vajda este un peisagist neconvenţional, Vadim Creţu (originar din Republica Moldova, dar format la Bucureşti, în atelierul maestrului Ștefan Câlția), remarcat prin marea cantitate de lucrări comisionate de Casa Regală a României, ceea ce l-a făcut să fie considerat „pictorul oficial“ al acesteia. Peisagistica sa de înaltă clasă artistică i-a atras renumele de „un Ruisdael român“, dar pictura lui Creţu are ecouri şi din artişti prerafaeliţi, precum John Everett Millais. Pictează în general grădini, adevărate labirinturi vegetale, încâlcite şi prolixe, dar şi selve teutone, întunecate şi neliniştitoare, de un gotic tipic germanic. Peisajele silvane din această expoziţie vor constitui o revelaţie pentru iubitorii de artă bucureşteni.

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11

Acceptând atrăgătoarea propunere a galeristei, curatorii Andrei şi Andreea Grosu au venit cu elemente din artele pe care le stăpânesc cel mai bine, realizând astfel în spaţiul Arbor.art.room un neaşteptat şi de neratat dialog al artelor. Titlul expoziţiei le-a fost sugerat de versurile piesei „The Severed Garden“ a celebrei trupe The Doors (avându-l ca lider şi vocal pe genialul Jim Morrison): „They are waiting to take us / into the severed garden“.

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11Foto: The forest. 2020. Oil on  canvas. 89 x 116 cm

Fundalul sonor („soundtrack“-ul, cum îl numesc curatorii) va fi asigurat de cântecul The Doors, cu variaţiuni ale celebrului Adagio in G Minor compus de Albinoni. Soţii Grosu au remodelat spaţiul Arbor.art.room pentru „recrearea atmosferei din primul strat al operei artistului“, dorindu-şi ca singurele puncte luminate să fie tablourile. „Galeria devine un spaţiu adânc în care imersiunea este posibilă chiar dacă priveşti cu nasul lipit de geamuri. Un cadru întunecat pentru întunericul din spatele peisajelor vii ale artistului. Iar coloana sonoră este The Doors, pentru că e un continuu recital de poezie ascuns în acorduri“, spun Andrei şi Andreea Grosu. 

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11Foto: Trecutul – Prezent (ansamblu  sculptural din curtea Casei Medici, Roma). 2019. Ulei pe pânză. 178 x 87 cm

Statement-ul curatorial al soţilor Andrei şi Andreea Grosu:

„Arta e dezbătută dintotdeauna. Poate că asta este menirea actului artistic, să nască păreri, senzaţii, polemici aprinse. Să nască ceva în oameni. Pe lângă toate acestea, arta mai face un lucru valoros: emoţionează. Emoţia e tot ce ne dorim în faţa operei de artă.

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11Foto: Dealul Sonei. 2019. Ulei pe pânză. 100 x 93 cm

Vadim Creţu creează un eseu în imagini despre o lume nevăzută, o lume care ascunde întuneric în fiecare colţ neatins. Primplanul acestor spaţii imaginate este o coordonată pentru ce am învăţat că înseamnă viaţa. Dedesubturile acestui univers fascinează obsesiv la o privire atentă, ascunzişurile necunoscute care transpar din spatele celor mai vii aşezări de pe pământ ne înspăimântă până la pietrificare şi ne prefac în statuile din mijlocul pădurii sale. Întunecimea care pândeşte de după fiecare înfăptuire verde conduce spre lumea tragediei antice, din care parcă descind siluetele statuare purtătoare de voci neînsufleţite ale păcatelor, care ne vor tulbura neîntrerupt. Arta lui Vadim Creţu emoţionează. Te simţi infirm şi neajutorat în faţa ei. Îţi răscoleşte toate simţurile, te posedă şi te subjugă cu o forţă neghicită. Te trezeşti cu tine faţă în faţă. Singur.“

„The Severed Garden“ la Arbor.art.room. Pictorul Casei Regale expune in Transilvaniei 11Foto: Self-portrait. 2020. Oil on  canvas. 45 x 40.5 cm

Deschiderea expoziției „The Severed Garden“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare s-a prelungit pe durata mai multor ore pentru a permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spațiul expozițional se efectuează direct din stradă şi nu permite staționarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane. 

„The Severed Garden“, by Vadim Crețu; Curatori: Andrei şi Andreea Grosu.

Deschidere: 12.12.2020, orele 15.00-21.00

Perioadă de vizitare: 13.12.2020 – 24.01.2021

Programul expoziției va fi anunțat pe pagina de Facebook și pe www.theopen-art.com 

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută