Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/12/2020
Artă & Cultură Viața Orașului

Proiectul ‘Music & Conversations in the Attic’ s-a încheiat

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Proiectul ‘Music & Conversations in  the Attic’ s-a încheiat Share Proiectul ‘Music & Conversations in  the Attic’ s-a încheiat


Proiectul cultural „Music & Conversations in the Attic” și-a propus să exploreze printr-o serie de materiale (articole, interviuri, reportaje, anchete, eseuri și podcasturi audio), două teme de interes general: România – Tradiții, moștenire culturală și contemporaneitate și Natura și natura umană, impactul muzicii și al culturii asupra planetei. Direcție generală editorială a avut în vedere să balanseze mai bine analiza și investigația, în raport cu produsele culturale pe care le prezintă.

Proiectul 'Music & Conversations in the Attic' s-a încheiat

Pe durata anului 2020, am reușit să creăm o rețea complexă de autori români și internaționali, și cu ajutorul lor, să publicăm pe website-ul The Attic un număr de 34 de articole text (în limba engleză), precum și să producem un număr de 15 episoade ale podcastului The Attic (în limba engleză).

Tot conținutul este disponibil la adresa theatticmag.com și este împărțit în mai multe secțiuni: Spotlight (interviuri, reportaje largi), Destinations (articole care vizează anumite spații culturale sau regiuni geografice), Perspective (secțiunea dedicată noutăților discografice atât din România, cât și din spațiul muzical internațional), First Person (secțiune dedicată eseurilor cu un ton mai personal și care explorează concepte dintr-un unghi de abordare personal), Video (secțiunea dedicată filmelor și înregistrărilor video) și Audio (secțiunea dedicată podcastului nostru, fiecare episod explorând o anumită temă sau un anumit concept).

În secțiunea Spotlight, regăsim 13 articole.

LINK  

Textul jurnalistei britanice Jane Cornwell – „Ros Bandt and Vicki Hallett – Listening to the Barwon River in Australia” – care vorbește despre doi dintre cei mai cunoscuți artiști care fac înregistrări de teren din Australia, Ros Bandt și Vicki Hallett, și proiectul lor Estuarul Barwon din Victoria, Australia, un proiect care interoghează locul ca un spațiu acustic în care se ciocnesc sunetul, locul, timpul și cultura. Jurnaliștii români Paul Breazu și Mihai Lukács fac o analiză asupra conceptului de „manelizare” a României.

Proiectul 'Music & Conversations in the Attic' s-a încheiat

Jurnalistul rus Bulat Khalilov investighează moștenirea culturală a folk-ului irlandez printr-un interviu cu trupa irlandeză Lankum. Ideea de moștenire culturală și identitate culturală se regăsește și în materialul „A Sense of Identity” semnat de jurnalistul român Dragoș Rusu, material ce prezintă povestea muzicianului sirian Mohamad Zatari. Miron Ghiu vorbește despre călătoriile sonice ale muzicianului german Alva Noto, în cadru unui interviu-eseu. Dragoș Rusu prezintă un material bazat pe un interviu cu Phillip Sollmann, un muzician german care a creat un proiect muzical bazat pe aducerea în prezent a diferitelor concepte și instrumente muzicale vechi ale pionierilor în domeniul sunetului Hermann von Helmholtz, Harry Partch și Harry Bertoia.

Jurnalista și muzicologa Marithé Van der Aa vorbește într-un articol extins despre muzica free jazz și improvizată ca un act de eliberare rasială. Muziciana română Andreea Tincea analizează conceptul de șamanism, văzut ca o resursă în armonie și implicațiile sonice și muzicale. Scriitorul și curatorul de artă Eugen Rădescu face o analiză a conceptului de queer, atât din punct de vedere istorit, cât și o plasare în spațiul contemporan, social și cultural din România. Jurnalistul britanic Garth Cartwright face o introducere în muzica folk bosniac (sevdalinka), în cadrul unui interviu cu muzicianul Damir Imamović din Sarajevo.

Compozitorul german Johannes Kreidler analizează procesul de ascultare conceptuală prin perspectiva muzicii noi și a conceptului de a asculta versus a auzi. Muzicianul român Cosmin Nicolae semnează un articol pe tema muzicii de folclor românesc, ce se regăsește pe coloana sonoră a filmului clasic Oedipus Rex regizat de Pasolini. Autorul american Andrew Choate semnează un interviu realizat cu muziciana norvegiană Jana Winderen despre practica înregistrărilor de teren realizate în medii greu accesibile.

În secțiunea Destinations regăsim 8 articole.

LINK

Scriitorul ucrainean Ivan Shelekhov face o analiză vastă a muzicii din Ucraina, cu un accent pe manifestările preponderent underground și obscure. Scriitorul rus Bulat Khalilov vorbește despre muzica tradițională Adyghe a poporul circassian, care face parte din grupurile etnice caucaziene din nord-vest, inițial din Circassia, strămutați odată cu invazia rușilor în secolul 19.

Proiectul 'Music & Conversations in the Attic' s-a încheiat

Artista/performer iraniană Masoumeh Jalalieh scrie despre cum a regăsit tradiția uitată a carpetelor persane și ce însemnătate capătă în spațiul artistic contemporan. Muziciana/compozitoare kurdă Sakina Teyna vorbește despre muzica femeilor kurde, mergând pe urmele unei limbi interzise și analizând tradiția expresiei orale cunoscută sub numele de dengbêjî, care stă la baza muzicii tradiționale kurde și este singura cale către supraviețuirea unui limbaj pe cale de a pieri.

Proiectul 'Music & Conversations in the Attic' s-a încheiat

Jurnalistul britanic David Katz analizează scena reggae din São Luís, unul din cele mai atrăgătoare și neobișnuite orașe din Brazilia și totodată locul unei scene de muzică reggae extrem de neobișnuite, care traversează granițele rasei, clasei, vârstei și sexului, în ciuda legăturilor evidente cu Jamaica. Muzicianul austriac Stefan Fraunberger realizează, prin articolul său, o investigație asupra caracterului unic al orgilor abandonate din bisericile părăsite din Transilvania și diversele transformări pe care le suferă mașinile rituale construite de om, lipsite de prezența umană. Muzicianul și muzicologul american Shaun Williams vorbește despre condiția lăutarilor din România, raportându-se atât la istorie, cât și la spațiul cultural românesc, în care activează ca artist de peste zece ani. Editorul român Claudiu Oancea analizează conceptul de autenticitate regăsit în spațiul artistic și cultural din țările balcanice, cu focus pe muzica rock și manele din România.

În rubrica Perspective regăsim Staff Picks, o apariție lunară ce trece în revistă muzica apărută în luna în curs. Sunt publicate lunar, după luna în curs pe care o investighează: din ianuarie 2020 până în octombrie 2020.

LINK

În rubrica First Person regăsim un număr de 13 eseuri, scrise de diferiți artiști, muzicologi, scriitori sau persoane care studiază sunetul.

LINK

În lumina contextului pandemiei, am alocat un spațiu amplu seriei de eseuri „Lockdown & Isolation”, la care au contribuit: muzicianul libanez Rabih Beaini care face un apel la solidaritate, jurnalistul britanic Garth Cartwright care vorbește despre experiența unui deces în timpul carantinei și într-un alt eseu despre cum a perceput primele zile ale carantinei în Londra, artista britanică Lara C Geary care analizează procesul de a asculta, curatoarea româncă Anamaria Pravicencu care vorbește despre liniștea orașelor devenite pustii în timpul carantinei și instalațiile din parcul Cișmigiu din București, scriitorul american Andrew Choate care analizează existențialismul lui Pessoa regăsit în timpul carantinei, cercetătorul și filmograful francez Vincent Moon care propune o călătorie spre regăsirea sinelui prin expansiunea conștiinței de sine iar jurnalistul german Thomas Venker analizează diferitele perspective ale scenei muzicale internaționale în contextul pandemiei).

Proiectul 'Music & Conversations in the Attic' s-a încheiat

Pe lângă eseurile pe tema „lockdown & isolation”, au mai contribuit autori și cu alte materiale: Claudiu Oancea despre colecționatul de muzică și implicațiile sale în raport cu moștenirea culturală; compozitoarea iraniană Aida Shirazi vorbește despre poeziile vechi persane ale poetului Sohrab Sepehri; muziciana și jurnalista Maria Balabaș scrie despre experiența de a naște un copil pentru prima oară; compozitorul și chitaristul american Joe Morris semnează un eseu despre chitară și chestionarea importanței muzicii clasice vest-europene văzută ca o necesitate.

În rubrica Audio regăsim 15 episoade ale podcastului The Attic. Acestea sunt împărțite pe mai multe cagorii: Destinations (7 episoade), From the Archives (4 episoade) și Composers Corner (4 episoade).

LINK   

Episoadele sunt: Tallava (muzică din Albania, Macedonia, prezentat de Dragoș Rusu, cu invitați Bram le Cock și Cosmo), Aromanian Vlach (muzica aromânilor, prezentat de Dragoș Rusu), Romanian contemporary music (în două părți, prezentat de Dragoș Rusu, cu invitată Diana Miron), Romanian jazz (în două părți, prezentat de Dragoș Rusu, cu invitat Mihai Iordache), Rebetika (muzica tradițională grecească, prezentat de Victor Stutz, cu invitați Tasos Stamou, Andy Moor, Yannis Kyriakides, Mike Cooper, Viv Corringham and Sam Shalabi), Octavian Nemescu (un memoriu audio adus compozitorului român, episod din seria Composer’s Corner), Anatol Vieru (un memoriu audio adus compozitorului român, episod din seria Composer’s Corner, prezentat de Maria Balabaș), Pauline Oliveros (un memoriu audio adus compozitoarei americane, episod din seria Composer’s Corner, prezentat de Maria Balabaș), Cumbia (prezentat de Dragoș Rusu), Black Liberation Music (free jazz politic din perioada 60-80, prezentat de Dragoș Rusu), Rural Sounds of Romania (o incursiune în folclorul muzical românesc de acum un secol) și Egypt (o investigație în mahraganat și chaabi ediptean, parte din seria Destinations).

Proiectul 'Music & Conversations in the Attic' s-a încheiat

Mai mult, pe lângă realizarea de conținut original, proiectul a adus și o serie de îmbunătățiri platformei online The Attic: trecerea de la http la https, pentru o mai bună securitate a platformei; îmbunătățirea secțiunii audio (podcast), realizarea unei mai bune conectivități cu platformele de streaming audio/video (Youtube, Soundcloud, Mixcloud, Spotify, Bandcamp) și social media (Facebook, Instagram, Twitter, Google+); realizarea unui amplu proces de redesign (îmbunătățirea modului de afișare al imaginilor, îmbunătățirea fonturilor, a structurii unui articol, realizarea de categorii specifice pentru fiecare articol, o mai bună conectivitate a platformei online cu instrumentele de social media (Facebook, Twitter, Google+, Instagram)

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută