Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/12/2020
Zile si Nopti

Classic Musical Stories consolidează educația muzicală a copiilor prin “Eine Kleine Klassmusik”, un spectacol inspirat de muzica și viața lui Mozart

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Classic Musical Stories consolidează educația muzicală a copiilor prin “Eine Kleine Klassmusik”, un spectacol inspirat de muzica și viața lui Mozart Share Classic Musical Stories consolidează educația muzicală a copiilor prin “Eine Kleine Klassmusik”, un spectacol inspirat de muzica și viața lui Mozart


Classic Musical Stories este un nou proiect al Asociației Culturale Play, prin care se continuă misiunea de promovare a muzicii clasice în rândul elevilor.

Programul de educație muzicală include două noi producții artistice – „Beethoven s-a mutat la etaj” și “Eine Kleine Klassmusik”, care îmbină armonios muzica și teatrul, prezentând fragmente din viața compozitorilor ce au marcat muzica, din vremurile lor și până astăzi.

„Pentru că derulăm proiecte culturale adresate copiilor, de mai mulți am realizat faptul că muzica clasică are o relevanță destul de limitată pentru generația pasionată de internet, fiind percepută ca elitistă, greu de digerat și dependentă de o răbdare și dăruire pe care puțini copii sunt pregătiți să le pună la bătaie. De asemenea, adesea poate fi o provocare să reunim orele din clasă și muzica clasică, percepția elevilor fiind că muzica clasică este inaccesibilă și îndepărtată de gusturile muzicale de astăzi, așa încât ar trebui ignorată în favoarea altor genuri de muzică.

Încercând să schimbăm această percepție, ne-am gândit la promovarea a două spectacole de muzică și teatru, cu un pronunțat caracter educațional, prin care să desființăm barierele muzicii clasice, folosind o abordare creativă, centrată pe micul spectator. Nu întâmplător am optat pentru Beethoven și Mozart, doi compozitori reprezentativi pentru muzica cultă, cu compoziții și teme muzicale arhicunoscute, ușor de receptat și savurat”, declară membrii Asociației Culturale Play.

“Eine Kleine Klassmusik”, un spectacol care parafrazează bine-cunoscuta capodoperă a lui Mozart

“Eine Kleine Klassmusik”propune o exemplificare muzicală într-o manieră prietenoasă a unora dintre cele mai importante capodopere ale muzicii clasice, prin momente unice pregătite de Q quartet.

Plecând de la întrebarea „Ce făcea Mozart la vârsta ta?”, micii spectatori încep un exercițiu de imaginație condus muzical într-o scenariu captivant, prin reperele perioadei clasice: Mozart, Beethoven, Rossini, Haydn.

Alături de marii compozitori, de Mozart-mobil și de alte personaje fantastice, copiii descoperă bucăți muzicale pe care le pot asocia cu aspecte din propria lor realitate: piese pe care nu poți fi trist, piese care te fac să vrei să dansezi, piese în care te simți ca un detectiv etc. Show-ul este, în esență, un concert de muzică clasică susținut de orchestră, însă „îmbrăcat” într-o poveste pentru a menține atenția copiilor și a elimina clasicele prezentări fade dintre piese. Formatul spectacolului este special gândit pentru audiența tânără, între 6 și 12 ani, dar este adresat întregii familii.

Ambele spectacole au fost difuzate în mediul online cu susținerea AFCN și a Primăriei Sibiu, însă ele vor putea fi vizionate de micii melomani și prin intermediul DVD-urilor distribuite prin profesorii de muzică implicați în proiect. Acestea vor fi însoțite și de un caiet de activități care completează dimensiunea educativă a spectacolelor.

Scenariu & regie: Claudiu Fălămaș

Distribuție:

Wolfgang Amadeus Mozart – Charlie Fălămaș

Ludwig van Beethoven – Dumitru Stegărescu

George Bridgetower (vioara întâi) – Mihai Andrițcu

Nicolo Paganini (vioara a 2-a) – Ionuț Bugnar

William Primerose (violă) – Tibi Maniu

Peter Mousson (fagot) – Ovidiu Borz

Designer costume: Anamaria Șut

Scenografie colectivă: Dumitru Stegărescu, Charlie Fălămaș,  Andrei Crețu , Myrna Squire, Vlad Dumitru, patrupezii Venus & Zenny

Sound design: Radu Popa

Light design: Florin Coje

Cameraman:Ciprian Giurgiu, Alexia Giurgiu

Editare video: Ciprian Giurgiu

Producător:Asociația Culturală Play

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută