Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/12/2020
Zile si Nopti

Magia sezonului de iarnă începe cu sărbătoarea lui Moș Nicolae: simboluri și tradiții

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Magia sezonului de iarnă începe cu sărbătoarea lui Moș Nicolae: simboluri și tradiții Share Magia sezonului de iarnă începe cu sărbătoarea lui Moș Nicolae: simboluri și tradiții


În ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, copiii sunt cei care așteaptă cu sufletul la gură sosirea lui Moș Nicolae, care le va lăsa daruri în cizmulițe dacă au fost cuminți sau o jordiță dacă au fost neascultători. În popor se spune că de Sf. Nicolae începe cu adevărat iarna pentru că în această zi Moșul își scutură barba sură și astfel începe să ningă. Așadar, cu puțin noroc, în ziua de 6 decembrie avem parte și de daruri și de zăpadă. 

Deși niciun copil nu-și dorește să găsească o jordiță în ghetuțele sale, aceasta e unul din simbolurile lui Moș Nicolae. Dacă în prezent jordița e împodobită cât mai variat, plină de culori și de sclipici și e oferită drept ”cadou” copiilor năzdrăvani, în trecut ea avea o cu totul altă semnificație. Jordița primită de Sf. Nicolae, de regulă o crenguță de măr, se punea în apă, iar dacă înflorea până de Crăciun însemna că îţi sunt iertate păcatele. În unele zone ale țării, această tradiție încă se mai păstrează, însă cu o altă semnificație. În ziua de Sf. Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă înfloresc, anul care vine va fi unul roditor și plin de satisfacții.

Un alt simbol al acestei sărbători îl reprezintă tradiția cadourilor lăsate în ghetuțe. Potrivit unei legende, Sf. Nicolae ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite și le-a dăruit câte un săculeț plin cu aur pentru a avea zestre. El a lăsat câte un săculeț la poarta caselor primelor două fete, însă când a venit rândul ultimei fete, tatăl acesteia a vrut să vadă cine aduce darurile și a stat de pază la poartă. Atunci, Nicolae a lăsat săculețul pe hornul casei, într-o șosetă care era pusă la uscat și astfel a apărut tradiția cadourilor puse în pantofi atent lustruiți și lăsați în dreptul ușilor sau ferestrelor.

Pentru cei mai mulți copii, cadourile primite de Moș Nicolae sunt doar o ”încălzire” în așteptarea celor pe care Moș Crăciun le va pune sub brad în noaptea de 24 decembrie. Un mod simplu de a afla ce-și doresc cei mici e să scrieți împreună cu ei o scrisoare adresată Moșului pe care să o puneți mai apoi la fereastră. Scrisoarea către Moș Nicolae și Moș Crăciun e un obicei de o frumusețe aparte, pe care cei mici și-l vor aminti cu siguranță și când vor crește. Mai mult, în unele țări, copiii sunt încurajați să-i lase Moșului prăjituri și lapte la fereastră, în cazul în care acesta e înfometat. În acest fel, se deprind de mici cu bucuria de a primi, dar și de a oferi cadouri.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută