Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/11/2020
TV

MISTERUL GIGANȚILOR din Epoca de Gheață

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii MISTERUL GIGANȚILOR din Epoca de Gheață Share MISTERUL GIGANȚILOR din Epoca de Gheață


A fost un război total între oameni și uriașii epocii glaciare. Unul pe viață și pe moarte.

În timpul erei glaciare, animale gigantice, mamuți, leneși uriași, feline cu dinți de sabie și lei de peșteră, au dominat stepele și chiar au supraviețuit schimbărilor climatice în epoca de gheață timp de multe mii de ani datorită adaptabilității lor. A venit apoi omul, și a schimbat totul. Acesta este subiectul noului film documentar de la Viasat Nature, Misterul uriașilor din epoca de gheață, care va avea premiera în 2 decembrie, de la orele 20:00.
Dick Mol, unul dintre cei mai cunoscuți paleontologi ai lumii, ne ghidează pe tărâmul giganților de stepă cu ajutorul unor oase și artefacte vechi, amprente de tălpi și resturi de arbori din startul de permafrost.

MISTERUL GIGANȚILOR din Epoca de Gheață

De ce mâncau oamenii mamuți?

Oasele de mamut găsite în peșterile ce au servit ca adăpost omului preistoric au făcut inițial comunitatea științifică să se întrebe dacă oamenii din epoca de gheață adunaseră oasele mamuților morți pentru a le folosi pentru diverse obiecte sau dacă au fost chiar ei aceia care au vânat aceste animale. S-a dovedit ulterior că a doua variantă era cea adevărată. Un mamut era o pradă ideală pentru oameni nu numai pentru că puteau obține multă hrană vânând un singur exemplar, ci și deoarece carnea acestuia era foarte grasă. 
Vitamina D era extrem de importantă pentru oameni în vremurile preistorice, aceștia având pielea mai închisă la culoare. Cum lumina solară din regiunile nordice era puțină, iar plantele nu conțineau vitamina D, aceasta putea fi asigurată doar prin alimente de origine animală, respectiv carne și pește.
Era deja posibil a se conserva carnea astfel obținută: fie expusă în vânturi reci, uscându-se în aer liber, fie prin afumare în corturi, dar o metodă obișnuită era și aceea ca prada să fie îngropată în pământul rece. Omul era un vânător experimentat, iar regnul animal nu era pregătit pentru asta.

MISTERUL GIGANȚILOR din Epoca de Gheață

Omul era un vânător foarte eficient. Se deplasa în grup, și dezvoltase tehnici diverse – o parte abătea atenția animalelor, cealaltă lansa atacul. Nici chiar giganții cei mai mari ai epocii glaciare, nu numai mamuții, ci și fioroșii urși ai peșterilor, nu erau în siguranță. Dar a existat un animal care s-a dovedit a fi un adversar prea puternic: Smilodonul, cu cele 280 de kilograme ale sale și cu caninii săi ca niște săbii, lungi de 20 de centimetri, a fost invincibil pentru o lungă perioadă de timp. Dar, în cele din urmă, omul a găsit o cale nu foarte ușoară de a câștiga lupta și împotriva acestuia: a vânat mai eficient decât Smilodonul, acoperind terenul de vânătoare al acestuia.
Deoarece dinții uriași erau potriviți doar pentru consumul de pradă mare, felinele cu dinți de sabie au murit de foame încet, pe măsură ce animalele mari au dispărut. În timp ce omul trăia din carnea animalelor mai mici sau chiar a plantelor, Smilodonul nu s-a putut adapta, ceea ce a determinat în cele din urmă sfârșitul speciei.

MISTERUL GIGANȚILOR din Epoca de Gheață

În ce fel niște urme pe nisip ne arată cum vânau oamenii leneși uriași? Ce impact au avut retragerea stepei și împădurirea asupra nutriției giganților din Epoca de Gheață? În ce fel dieta omului preistoric a avut legătură cu albirea pielii sale? Câte kilograme de iarbă mânca un mamut? Ce impact au avut activitățile preistorice asupra schimbărilor climatice? Au fost câteva mii de oameni preistorici cu adevărat capabile să extermine numeroasele mamifere din Europa?
Acestea, și multe altele, vor ieși la iveală în Misterul uriașilor din epoca de gheață de pe Viasat Nature.

MISTERUL GIGANȚILOR din Epoca de Gheață

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută