Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2020
Artă & Cultură Viața Orașului

AICI. ACUM, expoziția-manifest a tinerilor artiști, la Rezidența BRD Scena9

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii AICI. ACUM, expoziția-manifest a tinerilor artiști, la Rezidența BRD Scena9 Share AICI. ACUM, expoziția-manifest a tinerilor artiști, la Rezidența BRD Scena9


Rezidența BRD Scena9 anunță ultimul eveniment din acest an: proiectul AICI. ACUM, o declarație a tinerei generații de artiști despre starea actuală a culturii contemporane în România. Expoziția, care va încheia acest proiect, va avea loc în perioada 1 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 în spațiul din strada I.L. Caragiale 32 și va prezenta șase proiecte selectate de curatoarele Diana Miron (muzică), Raluca Oancea (Nestor) (arte vizuale) și Irina Trocan (cinematografie).

Artiștii invitați în proiectul AICI.ACUM sunt: Lucia Chicoș (cinematografie), Rareș Andrei Constantinescu (muzică), Dragoș Dogioiu (arte vizuale), Gabriel Durlan (cinematografie), Bety Pisică (muzică), grupul wundrkam (Alessandro Grigoriu, Liviu Ralea & Ștefan Simion) (arte vizuale).

AICI. ACUM, expoziția-manifest a tinerilor artiști, la Rezidența BRD Scena9
AICI.ACUM. își propune să ducă mai departe conversația despre statutul artistului contemporan, începută odată cu programul de granturi adresat artiștilor, ARTISTS ROOMS, inițiat în primăvară de Fundația9 în contextul restricționării activității artiștilor independenți datorită pandemiei COVID-19.

AICI.ACUM invită noi voci să expună la Rezidența BRD Scena9, și va începe în luna noiembrie cu o serie de discuții moderate de cele trei curatoare în care artiștii se vor chestiona reciproc legat de poziția lor față de contextul actual al artistului în societate și așteptările pe care un tânăr profesionist din domeniul cultural le (mai) poate avea față de sistemul în care își desfășoară activitatea. Aceste discuții vor fi difuzate online pe canalele de Facebook și YouTube ale Rezidenței BRD Scena9.

Datele vernisajului și ale finisajului expoziției AICI.ACUM coincid, nu în mod întâmplător, cu două date importante în seria sărbătorilor oficiale din România: Ziua Națională (1 Decembrie) respectiv Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), subliniind astfel simbolic măsura în care tânăra generație își poate sau nu croi un destin artistic în context național.

AICI.ACUM este un proiect conceput și produs de Rezidența BRD Scena9, ce face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

Expoziția se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare. Astfel, vă invităm să vă programați vizita în avans pe contul Appointy al Rezidenței BRD Scena9.

Programul de vizitare al expoziției va fi de marți până vineri, între 16.00 și 20.00, și în weekend, între 13.00 și 20.00.

„AICI.ACUM. e o nouă inițiativă de susținere a culturii românești din partea Rezidenței BRD Scena9, într-un peisaj național destul de arid în direcția ofertei de granturi, rezidențe artistice și stimulare a creației, fie că vorbim despre artiști cu practică îndelungată, ori pentru generațiile noi, care ies din facultate fără pârghii de punere într-o lumină nouă a ideilor învățate și fără direcție. Înțeleg cât de mult m-ar fi ajutat, când mă aflam eu însămi la începutul carierei, o oportunitate precum cea propusă artiștilor emergenți de AICI.ACUM. Sunt entuziasmată să pot alege doi artiști tineri care se apleacă spre arta sonoră pentru expoziția care va deschide publicului un hublou de viziuni artistice născute recent.” Diana Miron, compozitor și curatoare secțiunea muzică AICI. ACUM.

„Demersul nostru reprezintă o cartografiere a teritoriului hibrid al artelor vizuale în perioada contemporană (ACUM), în care, vrem sau nu, suntem martori ai interferenței instalației cu video-ul, fotografia, arta digitală și cinemaul (experimental, social, realist, contemplativ).(…) Împreună vom exorciza inevitabilele angoase ale actualei pandemii (ACUM) și vom descoperi noi posibilități de relaționare între artist și public, între sunet și imagine, între obiect și proiecția sa imaterială. Vom elibera spectatorii imobilizați în scaunele sălilor de cinema, vom da formă vizuală sunetului și libertatea de a cocheta cu haosul și disonanța, vom scutura praful de pe clișeele picturii și sculpturii.” Raluca Oancea (Nestor), lector la Universitatea Națională de Arte din București, curatoare secțiunea arte vizuale AICI.ACUM.

„AICI. ACUM e o provocare binevenită pentru tineri formați „classic” în cinema pentru că îi încurajează să regândească relația filmului cu spectatorul într-un spațiu de galerie. De altfel, oricât de nostalgici am fi după proiecțiile în săli întunecate și cu scaune capitonate care ne dau confortul să visăm, arta audiovizuală începuse plimbarea pe la alte case (spații expoziționale, locații alternative, sfera online) cu mult înainte ca pandemia să închidă temporar cinematografele. Cât despre implicarea unor artiști foarte tineri, pentru mine e întotdeauna un demers revigorant – nu doar că, predând în UNATC, pot observa cât potențial au studenții, dar la începutul carierei artiștii au un elan enorm în căutarea propriilor criterii de calitate. Apoi, deși pare o contradicție în termeni, artiștii tineri ai secolului 21 se profesionalizează ca freelanceri, ceea ce e pe cât de dificil și riscant, pe atât de eliberator.” Irina Trocan, lector universitar la Facultatea de Film din cadrul UNATC București, curatoare a secțiunii cinematografie AICI.ACUM.

Despre Rezidența BRD Scena9

Rezidența BRD Scena9 este un hotspot cultural din inima Bucureștiului dedicat creatorilor de cultură contemporană. Programarea artistică anuală reprezintă unul dintre principalele programe ale Fundației9. În ultimii trei ani, Rezidența BRD Scena9 s-a poziționat în rândul celor mai active spații dedicate culturii contemporane din București al cărui scop este acela de mediere a conținutului cultural și deschidere către categorii cât mai diverse de public a programelor produse. Expoziții, discuții și dezbateri, seri de cinema în aer liber, audiții, performance-uri și programe educaționale, toate acestea se regăsesc în calendarul anual al evenimentelor din frumoasa clădire situată strada I.L. Caragiale, nr. 32.

Despre Fundația9

Fundația9, inițiativă fondată și finanțată de BRD – Groupe Société Générale, sprijină noua generație de creatori de cultură și educație. Fundația9 investește în tinerii creatori, deschide cultura către public, cultivă curiozitatea și spiritul critic, explorând noi perspective asupra lumii contemporane. Programele curente ale fundației sunt publicația culturală Scena9, programarea artistică anuală a Rezidenței BRD Scena9 și programul de micro-granturi pentru artiștii independenți Artists Rooms.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută