Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/11/2020
Muzică Viața Orașului

Centenarul muzical, sărbătorit la Filarmonica de Stat Sibiu cu piese ale compozitorilor români

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Centenarul muzical, sărbătorit la Filarmonica de Stat Sibiu cu piese ale compozitorilor români Share Centenarul muzical, sărbătorit la Filarmonica de Stat Sibiu cu piese ale compozitorilor români


Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) va fi sărbătorit la Sibiu, marți, 24 noiembrie. Totul se va întâmpla pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu prin intermediul recitalului susținut de cvartetul brașovean Gaudeamus. Evenimentul va fi transmis online, în direct, cu începere de la ora 19.

Cu doar o săptămână înainte de Ziua Națională a României și la exact doi ani de la Centenarul Marii Uniri, Sibiul este gazda unui centenar muzical: 100 de ani de la nașterea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).

Înființată în 1920 și avându-l ca președinte pe marele compozitor George Enescu, Societatea Compozitorilor din România, a continuat să existe sub această denumire până în 1948. Din anul 1949, ea s-a transformat in Uniunea Compozitorilor din Romania, având ca principal rol gestiunea drepturilor de autor de opere muzicale.

Pentru a marca această aniversare, Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu Institutul Cultural Român și UCMR-ADA, organizează un recital cameral susținut de cvartetul brașovean Gaudeamus.

“Cei partru muzicieni au susţinut o bogată activitate concertistică în numeroase oraşe din Europa și Asia. Membrii cvartetului s-au perfecţionat la cursuri de măiestrie din Marea Britanie cu profesorul Hugh Maguire şi membrii Cvartetului „Alban Berg”, la Salzburg cu profesorul Walter Levin, membru al Cvartetului „La Salle” şi la Londra cu membrii Cvartetului „Amadeus”. În anii 1997 şi 1998 Cvartetul „Gaudeamus” este invitat în calitate de „cvartet în rezidenţă” să concerteze la Jubilee Hall din Aldeburgh, Marea Britanie”, arată Filarmonica de Stat Sibiu.

Pentru concertul de la Sibiu, programul a fost alcătuit în totalitate din lucrări ale compozitorilor români, încununând astfel o sărbătoare a muzicii românești actuale.

Astfel, publicul va asculta: Adrian Iorgulescu – Cvartet de coarde; Adrian Pop – Cvartet de coarde; Dan Dediu – Cvartet de coarde nr.6; Roman Vlad – Ecouri îngemănate II; Ulpiu Vlad – Rezonanțe pe fond galben III, pentru vioară și violoncel.

Concertul va fi transmis online pe pagina de Facebook, canalul de Youtube și aplicația Filarmonicii de Stat Sibiu, marți 24 noiembrie, cu începere de la ora 19.

Concertul cvartetului Gaudeamus este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută