Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/11/2020
Zile si Nopti

COVER | Tu cum îți petreci timpul liber în pandemie?

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii COVER | Tu cum îți petreci timpul liber în pandemie? Share COVER | Tu cum îți petreci timpul liber în pandemie?


Pandemia ne ține, din nou, mai mult în casă, cu restaurantele, cluburile, sălile de spectacole și cinema închise. Acum nu ne mai ajută prea mult nici vremea, iar noile restricții par să ne apropie tot mai mult de un nou lockdown. Dacă în primăvară toată situația ne-a cam luat prin surprindere, de data aceasta suntem mai pregătiți. Pe final de toamnă ne putem bucura de o plimbare în inima naturii, de un film pe Netflix, de o sesiune de shopping online și de mici expoziții de artă în centrul Sibiului.

 

Chiar dacă liniștea se așterne tot mai mult peste oraș, asta nu înseamnă că suntem privați de cultură. O găsim din plin în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului: 96 de hectare, 10 km de alei și peste 300 de monumente expuse. Un loc în care vă puteți satisface atât pofta de cultură, cât și pofta de mișcare în aer liber. În plus, la intrarea în muzeu puteți întreba de broșurile #quiz prin care puteți afla cum se modelau, pictau și apoi ardeau vasele de lut, cum se gospodăreau ciobanii la stână sau cum funcționa o moară. O oportunitate inedită, mai ales pentru cei mici, de a descoperi satul de demult. Dacă optați pentru o plimbare cu bicicleta sau cu trotineta pe aleile muzeului e important de știut că o puteți face dimineața, între orele 8 și 10, și la prânz, între orele 15 și 17. Muzeul e închis până la sfârșitul lunii noiembrie, dar mai apoi va reveni la programul de iarnă, de luni până duminică, între orele 8 și 17.

Sibiul va fi nu doar mai gol iarna aceasta, ci și lipsit de spiritul sărbătorilor, mai ales pentru că centrul orașului nu va găzdui în acest an celebrul Târg de Crăciun. Și dacă tot stăm în casă și suntem cu ochii în ecrane, Netflix sare în ajutor cu câteva seriale și filme de sezon. Unul dintre ele e serialul ”Dash & Lily”, care arată cum sărbătoarea Crăciunului face miracole și face ca până și extremele să se atragă. Un alt serial care vă va aduce cât mai aproape de sărbătorile de iarnă este ”Holiday Home Makeover with Mr. Christmas”, în care decoratorul Benjamin Bradley lucrează cu o adevărată echipă de elfi pentru a ajuta mai multe familii să-și decoreze și să reinventeze locuințele pentru sărbători. Filmul ”Alien Xmas” prezintă misiunea unui mic extraterestru care vrea să fure de la Moș Crăciun, dar care odată ajuns la Polul Nord află ce înseamnă cu adevărat spiritul sărbătorilor, iar planul său e dat cu totul peste cap. Filmul ”The Christmas Chronicles” aduce în atenție o amenințare care răsună într-un întreg oraș din partea unui scandalagiu misterios, care vrea să pună capăt Crăciunului odată pentru totdeauna.

COVER | Tu cum îți petreci timpul liber în pandemie?

Și dacă tot veni vorba de sărbători, nu putem să nu ne gândim și la Black Friday. Cu toate că este o ”sărbătoare” împrumutată de la americani, Black Friday e interpretată în stilul pur românesc. În America, ziua marilor reduceri are loc în vinerea de după Ziua Recunoștinței și e practic ziua în care se deschide sezonul de cumpărături de Crăciun. În România, Black Friday se desfășoară în toate formele posibile, de la magazin la magazin, și poate avea loc într-o zi de miercuri sau se poate întinde de-a lungul întregii luni. Black Friday-ul românesc are farmecul și identitatea sa, însă e o bună ocazie de a cumpăra diverse produse la reduceri, de la mobilă la electrocasnice, până la haine sau cărți. Doar că trebuie să urmăriți magazinul / magazinele de unde doriți să faceți achiziții și să aflați în ce zi / zile se va desfășura Black Friday. Pentru o sesiune de shopping în siguranță, în acest an e indicat să evitați magazinele fizice și să dați iama în online. Dacă aveți în vedere site-uri din afara țării, cele mai multe vor respecta întocmai ”sărbătoarea” reducerilor și vor organiza Black Friday pe data de 27 noiembrie.

Ochii merită puțină odihnă după vizionări de filme și sesiuni de shopping din fața ecranului, dar rămân în centrul atenției datorită fotografului Rareș Helici, care vă așteaptă în fiecare zi până în 29 noiembrie, între orele 12 și 16, în Piața Mică 3, să vă facă un portret în stilul său inconfundabil în cadrul celei de-a IV-a ediții a proiectului ”1000 portraits”. Miza acestui proiect e simplă: ”1000 este despre ce înseamnă să fii viu. Ca individ, ca personalitate, ca grup și comunitate”, explică Rareș Helici. În același spațiu, pot fi admirate și lucrările artistului sibian Alexandru Cînean, care compun expoziția ”Faust: Vanity and Despair”. Tot la capitolul artă, pe Tribunei 13, la noul spațiu ”Artă.nonstop”, se poate viziona, din exterior, în fiecare seară între orele 18 și 21, expoziția ”Aș vrea să ne vedem, dar nu cred că e safe”, cu lucrări care amintesc de izolare și singurătate.

Dacă am început seria recomandărilor cu o plimbare în aer liber, o încheiem în aceeași notă, dar la înălțime. Arena Platoș Păltiniș se pregătește pentru deschiderea sezonului de iarnă 2020 – 2021, perioada estimată fiind sfârșit de noiembrie, început de decembrie. Asta înseamnă că distracția e gata să înceapă pe pârtiile de schi și asta la doar 30 de minute distanță de centrul orașului. Programul și condițiile le puteți afla accesând site-ul arenaplatos.ro.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.