Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/11/2020
Lifestyle

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați Share Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați


Green Dog este adăpostul din apropierea Bucureștiului care colorează viața a sute de căței abandonați pe câmpuri și șosele, salvați de la eutanasiere din ecarisajele primăriilor și din situații urgente extreme.
Peste 300 de căței și pisici verzi așteptă cuminți să fie adoptați, cu ochii mari, miloși și năsucul umed, printre tufele de trandafiri și merii roditori. 

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Olimpia și Marcel Nicolescu, supermom și superdad, sunt cei doi oameni minunați care și-au dedicat viața îngrijirii acestor suflete. La Green Dog sunt doar ei doi și se ocupă de tot ceea ce este nevoie în adăpost: construiesc căsuțele, îi duc la veterinar, le gătesc, îi iubesc, le fac curățenie, procură hrana, se ocupă de donații, adopții, postări pe rețelele de socializare. „Cartea noastră de vizita sunt cățeii verzi. Le spunem așa pentru ca ei sunt sociabili, veseli si sănătoși, pregătiți pentru adopții”, ne spune Olimpia.

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Olimpia Nicolescu

Olimpia este de meserie jurist, iar până să existe cuțoferma, cum îi place ei să o numească, a trăit în București, fără să aibă vreo tangență cu viața la țară. Cu toate acestea, nu s-a uitat o clipă în urmă când a fost vorba să renunțe la rutina urbană și să muncească în sanctuar, unde nu aveau facilități precum apă curentă sau încălzire. A reușit să cumpere o fostă fermă de văcuțe care avea o livadă superbă, așa se explică faptul că în fiecare dintre cele 80 de țarcuri în care trăiesc căței, există câte un măr, prun sau păr.

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

„În urmă cu aproape 13 ani, în toamna lui 2007, am mers ca voluntar și donator într-un adăpost. Acolo mi-a rămas inima. Am văzut condițiile grele și neputința celor care ajutau cățeii, lipsurile si lupta de zi cu zi pentru supraviețuirea a sute de suflete…și am rămas cu ei.
Nu am renunțat la comoditate, pentru ca in București aveam un job full time și de îngrijit peste 300 de căței. Rutina zilnica era jobul, apoi la adăpost. Câțiva ani buni. Reușim sa avem grijă de atâția căței pentru ca suntem dedicați si muncitori. Cu ajutorul prietenilor si donatorilor, reușim sa le asigurăm cățeilor necesarul zilnic de hrană, peste 240 de kg de bobițe, medicamente pentru cățeii bătrâni, avem zeci de căței foarte bătrâni.”

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Cățeii de la Green Dog ajung mai des în inimile familiilor din străinătate, românii încă nu sunt suficient de deschiși spre această practică, iar Olimpia este foarte atentă la oamenii cărora le oferă în grijă animăluțele, căci își dorește doar adopții responsabile.

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Marcel Nicolescu

„În România adopțiile se desfășoară extrem de greu. Românii buni au adoptat deja, alții doresc căței de rasă de talie mica sau pentru pază, Ciobănești. Noi am salvat cățeii de pe străzi, sunt comunitari., dar ne mândrim cu adopții responsabile, în familie, în inima adoptatorilor din Germania, Austria și Luxembourg. Avem un voluntar german, prietenă și adoptator, ca postează zilnic pe 80 de grupuri din aceste țări, iar noi pe grupurile din România. În acest an au plecat in adopție in fiecare lună câte doi, trei căței. Îi mulțumesc lui Ute pentru că mulți căței verzi trăiesc acum in familii!”.

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Dacă autoritățile nu au luat inițiativă, chiar acum Olimpia și Marcel construiesc, cu eforturi și resurse proprii, drumul care străbate satul în care se află cuțoferma și au mare nevoie de sprijin din partea noastră. De șapte ani așteaptă acest moment, căci drumul actual este inaccesibil când condițiile de vreme se înrăutățesc, iarna sunt izolați zile întregi, iar cățeii au nevoie de un drum pe care se poate merge întotdeauna pentru cazurile care necesită îngrijire medicală. 

Poți ajuta în multe feluri! Există și Green Dog Shop, sau atelierul Green Dog, de unde poți cumpăra bijuterii handmade, tricouri, mărțișoare, brăduți de Craciun, decorații și tot felul de obiecte artizanale confecționate cu multă dragoste și migală, toate la prețuri accesibile. Toți banii produși din vânzări merg către cățeii verzi, astfel te alegi cu un obiect unic și în același timp susții o cauză nobilă. Este o sursă de sprijin material. Iată un link către atelierul virtual.

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Dacă timpul și spațiul nu îți permit să te ocupi de întreținerea unui animăluț, poți adopta un cățel de la distanță dacă ai un preferat anume, poți organiza prin Facebook evenimentul de strângere de fonduri de ziua ta de naștere, sau pur și simplu poți dona hrană sau o sumă de bani către adăpost.
De asemenea, Green Dog are nevoie de promovare, așa că e util să împărtășim povestea adăpostului cu oamenii interesați. Un simplu SHARE de pe pagina de Facebook Green Dog ajută enorm, poate însemna pentru un cățel chiar biletul de drum spre noua casă. Este necesar ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni.    

Green Dog | Casa verde a cățeilor abandonați

Olimpia și Marcel ne așteptă în ultima sâmbătă a fiecărei luni, în fața Parcului Tineretului, la Colecta, unde oamenii buni donează hrană. Colecta se organizează deja de 10 ani și ne permite, cu un minim de efort, să întindem o mână de ajutor sufletelor mici care au nevoie de noi.
Oamenii buni ne pot sprijini intrând întâi pe pagina de Facebook Green Dog, să ne cunoască activitatea. Dacă empatizează cu noi, pot dona hrană luna de lună la colecta organizata în București. Pot cumpăra online hrană, apoi sa o trimită la Green Dog sau pot dona in conturile cățeilor verzi.”

Detalii pentru donații:

ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE COMUNITARA EMA

Ron Acc: RO96PIRB4224733796001000

Euro Acc: RO62PIRB4224733796002000

FIRST BANK

Mai simplu, direct pe paypal la: emashelter@yahoo.com????

Avem si Revolut 0722639940

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.