Folosite de sute de ani, ceaiurile din plante sunt un remediu natural pentru diferite afecțiuni. În plus, ele pot stimula imunitatea, au efect tonic sau calmant și pot fi o alternativă mai sănătoasă la cafea sau la sucurile de fructe.
1. Ceaiul de ghimbir
Este folosit mai ales ca remediu în caz de greață și are rol de stimulare a sistemului imunitar, deoarece conține mulți antioxidanți. În plus, este foarte aromat și chiar puțin condimentat. Ceaiul de ghimbir este recomandat femeilor însărcinate care suferă de grețuri matinale, sau în cazul răului de mișcare ori pentru a ameliora stările de rău produse de tratamentele pentru cancer. Studiile au demonstrat și un efect benefic în reducerea durerilor menstruale.
2. Ceaiul de măceșe
Foarte bogat în vitamine și antioxidanți, mai ales în vitamina C, ceaiul de măceșe este recomandat pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Se folosește și pentru ameliorarea durerilor provocate de artrită, sau în curele de slăbit, când trebuie consumat timp de mai multe săptămâni. Un alt efect benefic este cel de protecție împotriva îmbătrânirii pielii, stimulând hidratarea și elasticitatea epidermei.
3. Ceaiul de salvie
Acesta este un remediu pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive, mai ales la persoanele mai în vârstă. De asemenea, îmbunătățește memoria și starea de spirit. Cei care îl utilizează regulat au observat inclusiv efecte benefice la nivelul tranzitului intestinal și la nivel cardiovascular.
4. Ceaiul de valeriană
Acest ceai este recomandat pentru efectele sale sedative, dar și pentru reducerea tensiunii arteriale sau a stresului. Valeriana se poate regăsi în ceaiuri care conțin combinații de plante medicinale, alături de passiflora și mușețel, pentru tratarea stresului, anxietății sau insomniei.