Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/11/2020
Artă & Cultură / Teatru

„De ce fierbe copilul în mămăligă” cu Edith Alibec pleacă într-un turneu digital european

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii „De ce fierbe copilul în mămăligă” cu Edith Alibec pleacă într-un turneu digital european Share „De ce fierbe copilul în mămăligă” cu Edith Alibec pleacă într-un turneu digital european


Spectacol a primit review-uri de 5 stele la Londra, München și Zürich. Creat de actrița Edith Alibec și regizoarea Dana Paraschiv, spectacolul „De ce fierbe copilul în mămăligă” a avut premiera în anul 2016 la München, iar de atunci s-a jucat cu casa închisă în Germania, Elveția, Marea Britanie, SUA, Suedia și România. 

Bazat pe romanul omonim al scriitoarei româno-elvețiene Aglaja Veteranyi, spectacolul spune povestea unei familii de circari care fug din România comunistă a anilor ’60, sperând să își clădească o viață mai bună în Vest. „De ce fierbe copilul în mămăligă” va fi difuzat gratuit pe paginile de Facebook și site-urile mai multor Institute Culturale Române din Europa: ICR Londra (14 – 16 noiembrie), ICR Viena (14 noiembrie) și ICR Stockholm (17 noiembrie). Vizionările vor fi gratuite. 

“De ce fierbe copilul in mămăligă?” a fost premiat la Festivalul de monodramă din Bacău și a fost jucat atât în engleză, cât și în română sau germană. A fost selectat la festivalul de teatru de la Camden People’s Theatre (Marea Britanie).

Pentru The Strand Magazine din Londra, interpretarea actriței Edith Alibec este „formidabilă”,

iar pentru publicația The Upcoming, spectacolul este „o adaptare remarcabilă a romanului, realizată de o actriță cu un talent extraordinar”.

„De ce fierbe copilul în mămăligă” dezvăluie viața unei familii prinsă între două lumi: cea a circului, colorată și plină de energie, unde părinții protagonistei fac salturi amețitoare, și cea a nomazilor mereu pe fugă, unde sentimentul de „acasă” e strâns legat de mâncarea pe care o gătește mama. Spusă din perspectiva mezinului familiei, povestea tragic-comică este una universală, a celor care sunt mereu pe drum, tânjind după un acasă. Lucrând la acest spectacol, Edith Alibec a stat de vorbă cu femei și bărbați refugiați în Germania în timpul Crizei Europene a Migranților începută în 2015:

„Am locuit trei ani în Germania, iar în primele luni nu mi-am găsit locul. Am început să idealizez un „acasă”. România a devenit aproape o utopie. În același timp, criza refugiaților creștea. Cum e pentru ei? Eu aleg să trăiesc în altă țară, dar ei sunt forțați să o facă, exact ca eroina Aglajei Veteranyi. Acest spectacol s-a născut din nevoia mea de a vorbi despre ce simți când nu ai o casă. Departe de a fi o poziție politică sau ideologică, spectacolul este despre a fi om, explorând colțuri ascunse ale sufletului”.

edith alibec

 În luna octombrie, Edith Alibec a câștigat, împreună cu actorul Nicholas Cațianis Jr., Premiul Special al Juriului pentru rolul din spectacolul „Uitasem” (r. Gabriel Sandu) la Bucharest Fringe. Anul acesta, Edith a fost selectată în programul „Zece pentru TIFF”, iar publicul din București a avut scurta ocazie să o vadă jucând în noua premieră de la Teatrelli, „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” (r. Gabriel Sandu), alături de Rodica Mandache și István Téglás. Cel mai recent, Edith Alibec apare în filmul Malmkrog de Cristi Puiu.

Turneul digital al spectacolului „De ce fierbe copilul în mămăligă” este co-finanțat de Adminstrația Fondului Cultural Național.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.