Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/11/2020
Artă & Cultură / Teatru

Ferestroika găzduiește primul spectacol de teatru imersiv VR din România cu Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Ferestroika găzduiește primul spectacol de teatru imersiv VR din România cu Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu Share Ferestroika găzduiește primul spectacol de teatru imersiv VR din România cu Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu


Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) lansează primul proiect de teatru imersiv folosind tehnologia de realitate virtuală. Declarată de critici “cea mai puternică experiență imersivă a anului 2019”, ‘88/’89 va putea fi vizionată de public începând din 13 noiembrie 2020.

Ferestroika găzduiește primul spectacol de teatru imersiv VR din România cu Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu

Creat în 2019 de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, avându-i ca protagoniști pe Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu, ’88/’89 este un spectacol de teatru inedit care transpune publicul în atmosfera specifică pregătirilor unei petreceri de Revelion din anii ’80 într-un apartament bucureștean. Anul acesta, cu ajutorul Spider Group, proiectul duce conceptul de experiență imersivă la un nou nivel, folosind realitatea virtuală pentru a transpune spectatorul în mijlocul unei nopți de Revelion din perioada comunistă. 

Evoluția tehnologiei de realitate virtuală a permis integrarea acesteia în artă, cultură și educație  pentru crearea unor experiențe imersive. Prin intermediul unor echipamente speciale se generează o ambianță artificială care simulează realitatea, fiind recreate imagini, sunete și senzații. 


“Actuala criză globală provocată de pandemie transformă fundamental modul în care ne raportăm la cultură și artă. Este clar că tehnologia va juca un rol din ce în ce mai important. Succesul de care s-a bucurat spectacolul ‘88/’89 în 2019 și multitudinea de cereri venite din partea publicului ne-au încurajat să gândim un nou produs cultural accesibil pe termen lung folosind un mix între teatrul imersiv și tehnologia VR.”, a declarat Eugen Lumezianu, președinte ACEA.

Ferestroika găzduiește primul spectacol de teatru imersiv VR din România cu Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu

Nicoleta Lefter, Serban Pavlu, Oana Rasuceanu, Iulia Rugina-Arhiva 2019

Conceput special pentru spațiul care îl găzduiește, ’88/’89 va putea fi văzut în Ferestroika – un proiect muzeal inedit care reconstituie într-un apartament de trei camere din cartierul Militari viața cotidiană a unei familii de români din timpul ultimei decade a comunismului. Creat de doi tineri antreprenori în colaborare cu o serie de istorici și muzeografi, proiectul Ferestroika îmbină istoria și storytelling-ul într-un format interactiv, promovând ideea unei experiențe autentice, senzoriale. 

Iulia Rugină și Oana Răsuceanu se află la prima colaborare în teatru, cele două dezvoltând până în prezent o puternică relație profesională în calitate de co-scenariste ale filmelor Breaking News, Love Building, Captivi de Crăciun sau Să mori de dragoste rănită

Actorii Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu se reîntâlnesc într-un proiect teatral aparte, fiind protagoniștii acestui performance. Cei patru artiști propun publicului o experiență inedită, spectatorii-vizitatori devenind martorii tăcuți ai evoluției nopții de Revelion și încercării eșuate a unui cuplu de a recăpăta încrederea într-un “mai bine” al relației. Alegerea nopții de Revelion pentru desfășurarea și construcția situației nu e întâmplătoare. Și cu atât mai puțin întâmplătoare este și alegerea trecerii către anul 1989. Anul cheie din istoria recentă a României. Anul schimbării pe toate planurile – individual, social, politic, economic.

’88/’89 este un proiect cultural realizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Spectacol oferit de Lay’s România

Din motive de siguranță, în contextul Covid-19, numărul maxim de spectatori la fiecare reprezențatie este de 4. Programul se poate modifica în funcție de prevederile Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență. 

Programul de proiecții și alte detalii vor fi disponibile în curând pe paginile de facebook ale ACEA și Ferestroika

Accesul se face exclusiv pe bază de rezervare în avans (în limita locurilor disponibile) pe adresa rezervari8889@gmail.com.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.