Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/11/2020
Zile si Nopti

Noaptea Muzeelor 2020: Muzeul ASTRA oferă intrare gratuită până la miezul nopții, Muzeul Brukenthal va fi închis

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Noaptea Muzeelor 2020: Muzeul ASTRA oferă intrare gratuită până la miezul nopții, Muzeul Brukenthal va fi închis Share Noaptea Muzeelor 2020: Muzeul ASTRA oferă intrare gratuită până la miezul nopții, Muzeul Brukenthal va fi închis


În 14 noiembrie, va fi celebrată Noaptea Muzeelor. Ediția 2020 a evenimentului, programată inițial în luna mai, și-a mutat data desfășurării, în contextul COVID-19.

Organizatorii spun că, în această lună, evenimentul se va ține, dar cu manifestări speciale în agendă. Muzeele din Sibiu nu au pregătit proiecte inedite pentru această zi. Muzeul Național „Brukenthal” nu va participa anul acesta în program, iar Muzeul ASTRA va oferi, în dar, doar acces gratuit.

Potrivit organizatorilor europeni, Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic.

„După cum bine știți, ediția 2020 trebuia să fie organizată în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul în data de 14 noiembrie 2020. Din câte înțelegem, nu s-a propus anularea acestei ediții, deși Franța, țara care organizează evenimentul la nivel european, este prima din Europa care a reluat scenariul de lockdown din cauza celui de-al doilea val pandemic. Rețeaua Națională a Muzeelor din România a fost pusă în situații extrem de dificile dat fiind evoluția pandemiei în țara noastră. Am discutat frecvent la nivelul conducerii despre organizarea acestei ediții și am dezvoltat o serie de proiecte pentru evenimente online cu partenerul nostru media principal Europa FM. Într-un final, am decis să nu anulăm această ediție decât în cazul, firesc, în care acesta va fi interzis explicit de către autoritățile statului. Dacă la nivel european acest eveniment nu s-a anulat, nu credem că trebuie să o facem noi”, arată organizatorii proiectului din România.

Aceștia au spus că unele muzee pot trece cu evenimentele în mediul online.

Pentru varianta online, pe lângă ofertele punctuale ale unor muzee și organizații culturale, „Noaptea Muzeelor” propune două proiecte finanțate de către AFCN.

„Cu ajutorul primului proiect, am reușit să continuăm producția documentarelor de scurtmetraj despre poveștile și fețele neștiute și nespuse ale muzeelor membre ale RNMR, noul sezon cuprinzând șase episoade ce au început să fie difuzate deja de Europa FM și vor fi în curând disponibile și pe platforma noastră creată pe website-ul www.noapteamuzeelor.org. Tot aici vom prezenta și sezonul anterior, de zece episoade, ce au fost difuzate în anul 2018 pe posturile TVR. De asemenea, tot datorită colaborării cu Europa FM, vom difuza, mai întâi pe canalele partenerului, apoi pe website-ul nostru, 15 povești despre obiectele și colecțiile din muzee membre RNMR sau alte spații culturale înscrise în NM. Al doilea proiect online este despre școli, licee și palate ale culturii, mai exact despre cum opt dintre acestea, selectate pe baza unui apel național de proiecte, au creat o serie de producții creative digitale în muzee din orașele Sibiu, Călărași, Tulcea, Oradea, București, Sighetu Marmației, Caransebeș și Bacău. Toate creațiile lor vor fi disponibile după 10 noiembrie pe www.noapteamuzeelor.org. Anul acesta, oferta noastră va fi mult mai săracă din motive lesne de înțeles. Nu vom avea nici hărți-program și nici alte evenimente conexe pe care RNMR le organiza. În ciuda acestui aspect, Noaptea Muzeelor nu va fi mai puțin interesantă și nu va consemna un gol în dreptului anului 2020”, mai spun reprezentanții proiectului.

Ce spun muzeele sibiene

Reprezentanții Muzeului Național „Brukenthal” spun că nu s-au înscris anul acesta în proiectul „Noaptea Muzeelor”.

„La Noaptea Muzeelor, „Brukenthal” va fi închis. Nu ne-am înscris în proiect”, a declarat Alexandru Chituță, șef Secție Marketing al MNB.
În schimb, Muzeul ASTRA face parte din proiectul „Noaptea Muzeelor” de anul acesta, dar nu a pregătit evenimente speciale.

„În acest moment, răspunsul nostru este că, la Muzeul ASTRA, se va ține Noaptea Muzeelor, în 14 noiembrie. În acest an, însă, nu avem programate evenimente speciale. Ținem cont de situația pandemică și punem în prim plan sănătatea vizitatorilor și angajaților, care este prioritară. Va fi o Noapte a Muzeelor cu plimbări în aer liber”, a precizat, pentru Sibiu 100%, Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvând al Muzeului ASTRA.

Potrivit acestuia, intrarea va fi liberă în 14 noiembrie, iar programul prelungit până la miezul nopții.

Anul trecut, în Noaptea și Ziua Muzeelor, CNM ASTRA a înregistrat peste 38.000 de vizitatori, iar Muzeul „Brukenthal” aproximativ 33.000 de oameni care s-au bucurat să (re)descopere istoria, arta și cultura din România și nu numai.

Sursa: Sibiu100.ro

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.