Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/10/2020
Zile si Nopti

Peste 165.000 de pagini, digitizate la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Peste 165.000 de pagini, digitizate la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu Share Peste 165.000 de pagini, digitizate la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu


Peste 165.000 de pagini au fost digitizate la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, până în prezent. Procesul de digitizare a fost demarat în anul 2006.

„Din dorința de a conserva patrimoniul BJ ASTRA în conformitate cu ultimele standarde internaționale, a fost inițiată o strategie de digitizare și digitalizare prin intermediul căreia documente de valoare sunt puse la dispoziția utilizatorilor într-o manieră elegantă și accesibilă, evitându-se contactul direct cu acestea pentru a le proteja. Creșterea accesibilității colecțiilor face parte din prioritățile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu”, spun reprezentanții BJ ASTRA Sibiu.

Biblioteca ASTRA este partener în proiecte locale, naționale și europene. Astfel, documente din arhiva digitală a Bibliotecii publice sibiene sunt disponibile în Biblioteca Digitală Europeană, ca urmare a derulării proiectelor „LoCloud”, „Transcribathon România” și „E-cultura”.

„Începând cu anul 2011, s-au derulat proiecte de digitalizare prin intermediul cărora numeroase documente au fost puse la dispoziția utilizatorilor în format digital. Am colaborat extraordinar cu reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Mitropoliei Ardealului în vederea digitizării periodicelor „Foaia poporului” și „Telegraful român”. Am achiziționat numeroase echipamente de înaltă performanță esențiale în procesul de digitizare. (…) Avem o echipă consolidată care dă dovadă, cu prilejul fiecărui proiect, de seriozitate, conștiinciozitate, promptitudine, comunicare optimă și, nu în ultimul rând, competență în acest domeniu vast”, a spus Silviu Borș, manager al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Membrii Compartimentului Digitizare – Informatizare asigură buna desfășurare a fluxului de operațiuni prin intermediul cărora documentele fizice ajung în arhiva digitală. În prima etapă, sunt selectate materialele de interes incluse în proiectele de digitizare și digitalizare derulate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Pentru evitarea oricărui risc de deteriorare, documentele cu valoare de patrimoniu sunt evaluate, luându-se măsuri de aclimatizare specifice și respectându-se normele de transport și desprăfuire a documentelor. Acestea sunt transmise celor care sunt responsabili de digitizare, etapa în care se realizează operațiuni de scanare și transfer către serverul Bibliotecii. De asemenea, sunt stabilite soluțiile de digitizare, identificându-se echipamentele și software-ul necesare acestui proces.

Potrivit BJ ASTRA, echipamentele utilizate pentru operațiunile de scanare asigură performanța tehnică și protecția documentelor.

Biblioteca digitală include: Bibliografie românească veche, Bibliografia modernă a României, Carte străină veche și rară, Colecția Transilvanice, Carte românească și străină manuscrisă, iconografie, cartografie, ex-librisuri, manuscrise, periodice și publicații editate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, la Editura Armanis. Criteriile de selecție a documentelor din colecțiile Bibliotecii ASTRA sunt însoțite de specificații de reformatare, gestionarea ciclului de viață a datelor digitale reprezentând o prioritate, după cum arată conducerea instituției.

Până în prezent, au fost digitizate peste 165.000 de pagini și există peste 10.000 de unități digitale, anual înregistrându-se cel puțin 1.000.000 de accesări.

Echipa de digitizare a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu este coordonată de Silviu Borș, manager, fiind formată din: Bogdan Andriescu (Compartimentul Colecții Speciale), Daniela Stancu (Compartimentul Periodice), Malvina Sabău, Ioana Butnaru, Bianca Karda și Mihai Cruciat (Compartimentul Digitizare – Informatizare).

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.