Dragă suflet de artist,
Ai observat deja, trag nădejde, că există o sumă de lucruri pe care le admir, care îmi insuflă emoții pozitive și care se regăsesc, mai mult sau mai puțin, în toate scrierile și fotografiile mele. Ador muntele, natura și animalele. Îmi trăiesc zilele prin culori intense. Văd realitatea prin prisma poveștilor. Mă inspiră pasiunile care se transformă în stil de viață. Mă emoționez la orice mă poartă înapoi la copilărie, la bunici, la obiceiuri. Îmi cad cu tronc hainele frumoase, croite parcă anume pentru mine. Sunt meteosensibilă, mă hrănesc cu soare. Îmi place să pozez. Mă alint mereu, spunând-mi că natura e bună cu mine. Găsesc, cu ușurință, fericirea în lucruri mici. Despre fiecare dintre acestea ți-am povestit de-a lungul timpului, dar niciodată despre toate. Astăzi, însă, ți-am pregătit o poveste în care s-au împletit, parcă, de la sine, sub un soare blând de octombrie, printre frunze colorate și căpițe de fân înmiresmate.
Personajele principale – satul Măgura, de pe lângă Brașov și Atelier M, din inima Brașovului.
Satul Măgura, colțul de rai din apropierea Brașovului
Creațiile Atelier M au fost, parcă, desprinse din povestea Măgurii
Munte, natură, liniște, culoare – o duminică în Măgura
Satul Măgura este unul dintre norocoșii din lumea asta, pe care Doamne Doamne i-a cernit taman între Munții Piatra Craiului și Bucegi. Un loc, dacă mă întrebi pe mine, plin de fericire și energie în orice anotimp. M-am îndrăgostit de Măgura, cu ani în urmă fără chiar să o fi văzut, ci doar citind despre ea și imaginându-mi. Povestea Arabellei McIntyre-Brown, englezoaica de +50 de ani care a venit în vizită în România, a fost cucerită iremediabil de măreția Crailor, s-a întors în Liverpool, a vândut tot ce avea mai de preț și și-a cumpărat o casă veche într-un vârf de deal în Măgura unde s-a mutat singură cuc, pentru mine a fost și continuă să fie o inspirație și o lecție de viață. „Din Liverpool în Carpați”, cartea Arabellei, este o veritabilă declarație de dragoste către ceea ce, mulți dintre noi ne plângem că avem și, iaca, alții și-ar dori. E o poveste reală despre încredere în vise, în pasiuni, în idealuri, în forțe proprii. E o poveste reală despre riscuri, reușite, încăpățânare, determinare și neaplecat urechea la bâzâitorul „nu vei reuși singură”. E o poveste reală despre o femeie puternică și luptătoare, care a ales satul Măgura.
Ce alt loc mai potrivit aș fi putut alege eu pentru a vă depăna povestea unei alte femei, tare dragi mie, care a știu să transforme un vis într-o realitate care dăinuiește de ani, dacă nu tot minunata Măgură?
Priveliștea care a determinat-o pe jurnalista din Liverpool să vândă totul și să se mute aici
Tradiție și modernism, elemente care se îmbină armonios peste tot în Măgura
În Măgura toamna abia ce a început să își facă simțită prezența
Cum să nu fii fericit când, zi de zi, ai Craii într-o parte și Bucegii în cealaltă?!
Îmi pare că și văcuțele sunt bucuroase că s-au născut în Măgura!
De Atelier M m-am îndrăgostit întocmai ca și de Măgura, tot din auzite. Auzeam întruna de Roa și de Petre și habar nu aveam cine sunt. Vedeam la prietene tricouri și rochițe vesele, pictate cu maci și bufnițe, cu țărăncuțe îmbujorate și pisici, colorate și intense, cum îmi merge mie la suflet, deosebite față de ce găseai în puținele magazine de la vremea aceea din Brașov. Deși semănau, nu am văzut 2 piese vestimentare identice. Nu știu cum să îți zic, dar hainele astea parcă râdeau la tine. Și așa am aflat de Atelier M și am cunoscut-o pe Mădă, un om bun și blajin, care zâmbește aproape non-stop, dar de râs, am văzut-o râzând discret, doar cu ochii.
Hainele create în Atelier M parcă râd la mine, întocmai cum râd eu la soare
Bufnițe, păuni, pisici, libelule, tu alegi 🙂
Tablou de natură pictat în cer, la început de octombrie
Tablou de natură pictat în atelier, în orice moment al anului
Istoria buticului de creație Atelier M a început să se scrie cu aproape 12 în urmă, din pasiunea și creativitatea unui suflet de artist care, deși avea un job full-time de grafician, simțea că ar fi loc de mai mult. Sunt șanse mari ca nici ea să nu își fi dat seama, la vremea aceea, cam cât de mult… Dacă marile proiecte ale lumii au luat naștere în garajele părinților, Atelier M a luat naștere în sufrageria Mădălinei și a crescut bine mersi acolo, până aproape să plece la școală… Dar lumea, la fel ca și mine, a început să vadă tot mai des maci și păuni și țărăncuțe în portițe și a început să se minuneze că de unde și wow, ce fain, și și eu vreau și așa că artistul nu a avut alta de ales decât să renunțe la job și să dedice întru totul pasiunii care a crescut văzând cu ochii, vorba ceea, ca Prâslea din povești. Sufrageria a devenit și ea neîncăpătoare așa că toate bocceluțele cu materiale, cutiile cu vopseluri, mașinile de cusut și mosoarele, mileurile și blugii vechi pregătiți pentru recondiționare, toate s-au mutat într-o căsuță chic din centrul Brașovului, unde o duc foarte bine (și, fie vorba între noi, tot mai înghesuit) de aproape 6 ani.
Lucrurile frumoase iau naștere din pasiune
Pisici cu fân în cozi și păr
Pisici care nu se mai văd de fân
Ador să mă plimb printre hăinuțele expuse în atelier și care privesc mereu spre Tâmpa, să mă uit la modele, culori, texturi și să îmi imaginez ce mi-ar plăcea mie, iar apoi să îi spun Mădălinei. De acolo mai departe, totul e magia ei iar rezultatul este, mereu, minunat. Sunt fascinată de rafturile pline de baloți colorați de materiale, de mileurile care urmează să fie transformate în broderii și care mereu mă trimit cu gândul la bunica – să nu îmi arunci, bunică, mileurile astea frumoase, când n-oi mai fi! Da’ ce să fac bunică, cu ele, mă fac de rușine cu mileurile tale?! Na, iaca, le-am aruncat și acum le cumpăr să le port în piept… – , de împletiturile de pe fuste, de blugii vechi transformați în poșete chic, de camera de creație cu pereții pictați și colorată din creștet până în podea.
Măgura
Măgura și Atelier M – o simbioză cromatică perfectă!
Chip vesel peste chip trist
Creațiile Atelier M – tricourile, rochițele, cardiganele, brâurile, gențile, accesoriile etc. – sunt croite de la zero, apoi pictate manual și personalizate în funcție de fiecare dorință. Din această cauză, pe stoc găsești doar câteva zeci de hăinuțe, numai bune pentru câte un cadou ad-hoc, dar și ca să îți servească drept sursă de inspirație pentru ceea ce ți-ai dori tu să îți creeze spiridușul artist, Mădălina. Și te uiți la ea, cum îți zâmbește blajin pe sub mască, și te îmbie la un ceai în micuțul atelier și pare că are mereu tot timpul din lume să te asculte, să îți propună, să te sfătuiască, să îți ia măsuri. Și pleci bucuros și nerăbdător să revii după hăinuța promisă și nu poți să nu te întrebi cum omul ăsta blajin și molcom găsește răgazul să picteze câte 7-800 de tricouri pe an, alături de alte sute bune de rochițe, genți, cape și nici nu mai știu câte altele. Și zău de-și soarbe ceaiul cu vreo grabă sau te zorește pe tine din sorbitul tău. Dacă ești și tu ca mine, un veșnic grăbit care-ncotro, îți recomand să îi faci o vizită Mădălinei dacă nu pentru un obiect vestimentar, măcar pentru o doză de pace…
Cam așa ia naștere Petre, mândruțul mult-iubitei Roa
Printuri jucăușe și colorate, un element nelipsit de pe toate creațiile Atelier M
Un fel de Mița de Măgura
Un univers de liniște
Dragă suflet colorat,
Duminica mea în Satul Măgura a fost plină de tot ce iubesc mai mult – culoare, natură și liniște. Maestrul de Sus abia ce a început să picteze copacii, iarba, casele și nu pare să se grăbească, vrea să prelungească procesul cât mai mult. Și ce bine! E o muncă continuă acolo, ai vreme destulă să faci și tu parte din ea, fie că alegi satul Măgura sau orice alt loc care îți merge la suflet din lumea asta. Toamna e minunată oriunde, iar eu m-am bucurat de ea cum am știut mai bine, cu culorile pictate de Doamne Doamne de jur împrejur, cu culorile pictate de Mădălina în Atelier M pe mine și cu culorile pictate de liniștea toamnei în suflet. La fel îți doresc și ție să îți fie zilele, cât de adesea se poate.
Cu drag,
Un suflet colorat
Culorile mele le găsiți, ca de obicei, aici: www.instagram.com/haihui.cu.swit.rocs
Culorile minunatei Mădălina de la Atelier M (pe care le port în toate fotografiile) aici – http://madalina-atelier.blogspot.com/
Zâmbet de mulțumire pentru o toamnă pictată în cer și alta pictată în atelier
Rămas bun, Măgura!
Dacă ți-a făcut plăcere lectura, poți citi și alte povești colorate, aici: